Hoppa till innehåll

Downshifting Del 6: Hur en fyrabarnsfamilj lever på en ekonomi

I femte delen av vår artikelserie om downshifting träffade vi fyrabarnsmamman och egna företagaren Jessica Engman från Bollnäs som lämnade ett liv av materiellt lyx i överflöd bakom sig och började leva ett annat liv mitt i Sverige. Jessicas familj skiftade ner på alla plan; hem och trädgård, arbetsliv och personlig livsstil. Nu lever hela hushållet på sex personer bekvämt på en svensk medellön och njuter av den ökade friheten, möjligheterna till spontanitet och tiden för gemenskap som familjens downshiftingsprocess har resulterat i. Men hur gick de tillväga för att nå sitt mål? I sjätte delen av vår artikelserie får vi ta del av Jessicas tankar, erfarenheter och praktiska lösningar.

Klicka här för att läsa om bakgrunden till Jessicas beslut att skifta ner i livet. Klicka här för att komma till samtliga artiklar i vår serie om downshifting.

jessica

Jessica lämnade lyxliv bakom sig till förmån för downshifting som gav henne möjlighet att leva det liv hon saknade som barn och drömde om som vuxen.

Under ett av våra samtal i Själens rum ställs Jessica och jag inför utmaningen att definiera oss själva. Vi hamnar båda i en låsning. Ingen titel tycks passa för att beskriva det som vi tycker präglar oss som individer. Båda trivs egentligen mycket bättre när vi får vara odefinierade.

– Jag vill helst inte använda titlar. Jag gör det inte heller professionellt såvida jag inte måste.  Det är lätt att gömma sig bakom en titel, menar Jessica, men då möter vi inte människor utifrån vårt sanna jag. För mig är det istället viktigt att få vara den jag är – Jessica, helt enkelt – och låta min personlighet skina igenom allt jag gör.

På något sätt tycker jag att Jessicas inställning beskriver hela hennes livsresa – från att ha försökt att anpassa sig och leva upp till roller, titlar och omgivningens förväntningar till att bryta sig loss och finna det som är unikt med just henne, omfamna det, och tillåta det genomsyra alla aspekter av hennes liv – både privat och yrkesmässigt. Det är även det som har präglat hennes downshiftingprocess. Resan har börjat med en inre förändring, som åtföljdes av en yttre förändring.

Jessica är övertygad om att kropp och själ samspelar med varandra och att balansen dem emellan har stor betydelse för vår hälsa och välmående. Balansen påverkas bland annat av de val vi gör i livet; hur vi tänker, lever och agerar mot både oss själva och vår omgivning.

– När vi hamnar i obalans upplever vi blockeringar och så länge vi undviker att undersöka orsaken till dessa står vi still. Våra känslor behöver komma upp till ytan även de gånger det är jobbigt att titta närmare på dem. Att reflektera över valen vi gjort i våra liv är svårt, men så länge man fortsätter undvika det riskerar man att fastna i stagnation och känna sig olycklig, i värsta fall resten av livet, menar Jessica.

När Jessicas tillvaro präglades av tomhet och frustration var det just inåt hon behövde titta för att finna lösningar.

– Det är sällan som vi lägger ner tid och energi på att upptäcka vem vi är. Fokus i samhället ligger på det yttre, medan det inre glöms bort.

För Jessica kom vändningen när hon vågade titta inåt och utmana sig själv genom att ställa följande viktiga frågor; Vad värderar jag? Vad vill jag ha ut av mitt liv? Hur har min uppväxt påverkat hur jag lever idag? Hur vill jag att mina barn ska växa upp? Vad vill jag föra vidare? Och hur kan jag förändra mitt tänk till handling? Svaren på dessa frågor reflekterade Jessicas grundläggande värderingar i livet och fick guida hennes resa i downshifting.

För Jessica har natur och meditation fungerat som ett sätt att bli medveten om sina känslor, behov och önskningar. Stillheten har hjälpt henne att vara här och nu i det hon gör och ingivit styrka när det har behövts.

– Meditation behöver inte nödvändigtvis handla om att sitta still i en perfekt pose. Det kan handla om att vara närvarande och lyhörd i vanliga vardagsstunder, exempelvis när jag lyssnar på musik, lagar mat, promenerar, åker MC och så vidare. Det behöver inte vara mer komplicerat än så, förklarar Jessica.

lake-696098_1920

För Jessica har natur och meditation fungerat som ett sätt att bli medveten om sina känslor, behov och önskningar, vilket i sin tur har guidat henne under downshiftingsprocessen.

Det viktiga är att lyssna till sin egen röst, oavsett vad samhället eller omgivningen tycker. Ibland handlar det om att prova nya saker men många gånger handlar det också om att våga göra avslut och gå ifrån sådant som påverkar oss negativt.

– Vi måste våga prova nya möjligheter men också stänga dörrar som står på glänt utan att leda till någonting. Bryta relationer som inte fungerar, byta arbete som vi inte trivs med och sätta gränser gentemot andra när det behövs.

När Jessica bröt upp från sitt tidigare lyxliv var det viktigt för henne att göra ett ordentligt avslut för att gå vidare med positiv energi. Hon funderade över vad hon lade ner sin energi på samt vad det resulterade i. Hon gjorde ett medvetet val att spendera sin tid på de relationer som kändes värdefulla medan destruktiva relationer avslutades. Familjen flyttade till en mindre bostadsrätt och skaffade endast det som de verkligen behövde.

– Den äldsta grabben som då var nio år fick ett eget rum medan jag förklarade för de två yngre på sex och tre år att de fick dela rum. Jag köpte en våningssäng till dem. Det gick hur bra som helst. Mina barn fick tidigt lära sig att dela en dator och vi införde spelschema där de fick ett antal timmar var i veckan och inget mer. Vi hade en TV-skärm där vi hade vårt fredags- och lördagsmys mellan vissa tider.

– När vi gick ut och fikade tillsammans kunde vi stå och dregla över kondisbitar vi ville ha och kom då på att om vi valde fyra olika sorter så kunde vi ju dela på dem så att vi alla fick smaka fyra olika kondisbitar. De gånger vi inte hade råd att gå och fika bakade vi hemma och tog med oss fikat ut. Exempelvis till biblioteket där vi satt och läste i en hörna och smaskade på det vi hade. Vi delade alltid allt. Det var viktigt för mig att lära barnen att alltid dela med sig, som systrar och bröder, berättar Jessica.

När Jessica träffade sin nuvarande make slogs två hushåll ihop till ett och familjen fick tillökning.

– Vi bestämde oss för att gå vår egen väg, vi ville leva så mycket som vi kan i frihet. Att ha så mycket tid som möjligt över för att njuta av livet. För att kunna göra det gäller det att minimera utgifterna så mycket som man kan i en barnfamilj. Därav blev downshifting ett naturligt val.

Parets långsiktiga mål var att så långt som möjligt bryta sig loss från samhällets normer och leva ett mer harmoniskt liv utifrån sina egna värderingar. I praktiken har det bland annat inneburit att sänka månadsutgifterna så pass att hela hushållet ska klara sig på en ekonomi.

Paret köpte ett mindre hus på 113 kvadratmeter som låg utanför men samtidigt nära till centrum. De beslutade sig för att endast ha en bil och minskade antalet ägodelar till ett minimum. De utformade en femårsplan för hur hemmet skulle se ut och fungera så att hela familjen skulle trivas. Under den kommande perioden arbetade man utifrån planen, samtidigt som anpassningar gjordes allteftersom behov förändrades. Efter sex års hårt slit har familjen uppnått sitt mål och kan avnjuta de positiva resultaten av downshiftingen.

IMG_1111

Familjen har valt att minska bostadsytan och minimera antal ägodelar, skifta ner i trädgården och bygga ett mindre men personligt företag på tomten. Foto: Privat

Men vägen har inte alltid varit lätt. I samma veva som Jessicas yngste son föddes höll hon nämligen på att starta upp sitt företag och sökte sätt att kombinera mammarollen med yrkeslivet på bästa sätt.

– Vår son fick vara hemma sina tre första år. Jag var mammaledig under en längre period än vad samhället vill och blev många gånger ifrågasatt på grund av detta.  Folk undrade varför vår son inte gick på förskola som ”alla andra barn gör.” Då sa jag att han inte behöver bli uppfostrad av några andra än sina föräldrar! Och av tidigare erfarenhet visste jag att den här perioden med honom aldrig mer skulle komma tillbaka. Genom att vara hemma så länge har jag kunnat njuta av tiden med mitt sista barn och han har sluppit stressen som många barn exponeras för i dagens hektiska samhälle.

Och självklart är det inte bara barnen som exponeras för kontinuerlig stress. Jessica ger exempel på hur alla vi dagligen exponeras för stressfaktorer som ofta passerar obemärkta:

– Sist vi fick hem ett reklamblad stod det ungefär ”Passa på och koppla upp dig inför semestern med en ny iPad så att du kan titta på TV-kanaler vart du än befinner dig.” Men människor behöver ju koppla ner och koppla bort detta, komma ner i varv och bli närvarande i nuet för att må bra.

Genom att downshifta minskade både Jessicas och övriga familjens stressnivå avsevärt. Mindre bostadsyta och färre ägodelar innebar mindre utgifter och tid spenderad på underhåll av dessa vilket gjorde det möjligt för paret att gå ner i arbetstid.

När ställningstagande kring materiella saker skulle göras frågade man sig alltid varför man ska ha respektive sak, på vilket sätt den ger mervärde och på vilket sätt den tar tid eller energi från familjen. Bara det som verkligen bedömdes behövas behölls. Omgivningen reagerade med att ifrågasätta varför familjen skulle göra sig av med så mycket av sina saker, och slitningar uppstod när man skulle välja vad som skulle vara kvar och vad som skulle bort. Men familjen fortsatte målmedvetet att downshifta och började snart märka av de positiva effekterna.

– Helt plötsligt hade jag hur mycket tid som helst över att tillbringa tillsammans med barnen, för jag hade ju gjort mig av med det som tog upp min tid från dem, berättar Jessica.

Paret valde att bygga ett litet kök som kommer att passa dem även när barnen är utflugna.

– Vi minimerade medvetet köket och inventarierna mitt i vår tid med storfamilj trots att det enligt köpmännen är under just denna period som vi bör ha stora och välfyllda kök. Om man tänker på all reklam som påverkar oss med bilder på alla dessa rymliga kök där vi ska umgås, laga mat, trivas och vara lyckliga. Och så alla maskiner vi ska behöva till köket för att ”underlätta” vår vardag. Nej, jag är nog den som ifrågasätter det mesta och även detta.

IMG_0920

Ett relativt litet kök kan kännas stort och rymligt tack vare stora fönster och öppen planlösning. Foto: Privat

Drift- och underhållskostnaderna för ett stort kök kräver oundvikligen högre inkomst vilket innebär mera arbetstid och resulterar i mindre tid för familjen att umgås i det där stora köket från reklambladen.

Eftersom vinden är det enda förvaringsutrymme man har i huset har familjen hela tiden sett till att man inte samlar på sig onödiga saker.

– Jag har gett bort urväxta kläder och låtit barnen ärva cyklar, hjälmar, skridskor och så vidare efter varandra. Deras leksaker har jag sedan skänkt vidare till förskolor och fritidshem. Jag såg alltid biblioteket som ett alternativ när vi ville läsa och vi samlade i och med det aldrig på oss en massa böcker hemma. Det enda vi i stort sett har på vinden är julsakerna som vi tar fram år efter år.

– Sedan har jag gjort en varsin minneslåda från mig till barnen där jag har samlat fotografier och skrivit ner händelser och roliga saker som de sagt genom åren i en bok. Men att samla på mig saker som de ska ta med sig när de flyttar hemifrån har jag inte gjort. De hinner skaffa sig det materiella de behöver och vill ha på egen hand sen, menar Jessica.

IMG_1102

Trots att familjen lever på en ekonomi har man lyckats skapa en bekväm tillvaro som präglas av tid för gemenskap och spontanitet. Foto: Privat

Även trädgården fick genomgå downshifting. Paret kände att en stor trädgård som kostar mycket och kräver omfattande skötsel begränsar deras möjlighet till frihet och spontanitet samt går ut över både deras budget och gemensamma tid.

– Jag ser hur många omkring oss väljer att bo stort och väljer att klaga över deras stora trädgårdar som de måste ta hand om först, innan de kan följa med på någonting som ger livsenergi! Jag tycker att det är skrämmande att se att så många väljer bort livet och det de skulle vilja göra för att de har skapat en tillvaro med massa måsten.

Jessica och hennes man som arbetar som resemontör ville inte hamna i samma situation.

– Min man och jag satte oss ner och diskuterade trädgården utifrån hur vi såg på vår framtid ihop. Vi ville ha så lite som möjligt att sköta. Vi blir inte yngre och om vi ska orka bo kvar så är det bekvämlighet som gäller.

För paret är det viktigt att ha tid för att umgås med familj och vänner och engagera sig i sina fritidsintressen. Just nu är det bland annat MC-liv som gäller.

– Vi åker på många MC-träffar på sommaren. Då reser vi iväg spontant i tid och otid! Vem har då möjlighet att sköta en stor trädgård? menar Jessica.

– Någonting vi var helt överens om rörande trädgården var gräsmattan. Vi ville ha så lite gräsmatta som möjligt så vi lade sten på hela framsidan och murade en stenmur istället för trästaket som behöver underhållas. Genom att bygga en vinkelbyggd trappa som samtidigt kan användas som en fikaplats undvek vi framsläpande och tillbakasläpande av trädgårdsmöbler och det förvaringsutrymme som de skulle kräva. Vi ville ha så lite blomland som möjligt och föredrog att använda krukor med någon blomma i. Vi grävde bort en taggig roshäck längs tomtgränsen och planterade istället Thuijahäck som är grön året om och i stort sett underhållsfri. Dessutom grävde vi bort alla lövträd för att slippa krattning. På baksidan grävde vi också bort gräs och lade istället sten kombinerat med prydnadssten. På så sätt behöver vi inte jobba ihjäl oss med trädgården, berättar hon.

DSC00964

Downshifting på utsidan: Genom att skapa en trädgård som kräver minimalt med underhåll kan familjen spendera mer tid tillsammans och på sina fritidsintressen. Foto: Privat

Det lilla blomland som finns är beläget framför Jessicas personliga företag ”Själens rum” där man också har skapat en liten fiskdamm med en bro över. Trots sin enkelhet ser trädgården vacker och inbjudande ut oavsett årstid.

När Jessica började rita Själens rum tog hon med sig lärdomarna från hennes tidigare, mycket stressfyllda arbetsplatser och var mån om att skapa en fridfull plats som präglas av lugn, harmoni och positiv energi.

Jessica såg inte syftet med att hyra vräkiga lokaler med stora entréer där man sedan går in i ett litet behandlingsrum. Hon tyckte inte heller om tanken att ge behandlingar mitt i centrum där det oftast är stressfyllda energier. Istället frågade hon sig själv: Vad vill jag förmedla? Vad är mitt budskap i detta? Hur går jag tillväga? Och vart tar jag vägen med mitt koncept?

– Jag förstod vad jag ville göra, men jag visste också att det är som ordspråket säger: Rom byggdes inte på en dag! Detta skulle ta tid.

Jessica ritade, skrev och byggde, tillsammans med sin man, Själens rum från grunden. Och trots åren det har tagit upplever både Jessica, familjen och kunderna att det är en ovärderlig plats.

056

Jessica ritade och byggde Själens rum från grunden, i enlighet med sina personliga mål och värderingar. Foto: Privat

– Redan när människor kommer hit och står utanför så beskriver de att de känner sig omhändertagna av den energin som finns här, berättar Jessica som idag känner stor tillfredsställelse med den tillvaro som familjen tillsammans har skapat. Det finns ingen tvekan hos Jessica om att ”dowshifing-resan” var värt all möda som har lagts ner.

– Ingen blir framgångsrik utan att ha slitit och offrat både tid och engagemang för att uppnå sin dröm. Men det går. Jag har uppnått min! Våga lita på din inre kompass.

Hennes ord präntas fast inom mig. ”Våga lita på din inre kompass.” Jag tar med mig dem när jag lämnar Själens rum och Bollnäs, och jag bär med mig dem varje dag under min egen resa. Tack Jessica.

Missa ingenting från vår serie om Downshifting – Gilla ”Ett annat liv” på Facebook:

019b

mari