Precis som många andra som vill lägga om till en mer växtbaserad kost har jag bytt ut komjölken i kylen mot havremjölk. Det är alltså en produkt som används på samma sätt som “vanlig” mjölk men görs av havre. Nyttigare, klimatsmartare och inga kor behöver leva i fångenskap. Några kronor dyrare på affären. Men vad säger du om jag säger att en kan göra den själv för kanske en tiondel av priset?

Det här behöver du:
7 dl vatten
1,5 dl havregryn
en skvätt neutral olja, typ rapsolja (1,5 msk i originalreceptet)
en nypa salt. 

Mixa ihop allt i en mixer (jag tycker tillbringarmixer är bäst men det går att använda stavmixer i brist på bättre). Häll genom sil ned i en flaska direkt så det inte hinner skikta sig.

IMG_20170414_192445

Välj en flaska med bra lock/kork för mjölken kommer dela upp dig i lager så en får skaka den innan användning. Jag använder i stort sett bara mjölk i matlagning och till det är den precis lika bra som köpevarianten!

johannaskogman