Hoppa till innehåll

På äventyr i nationalpark med hajar, rockor och delfiner

Vilda flasknosdelfiner, hajar, stingrockor och en milslång strand som bara består av snäckskal. ”Shark Bay” och nationalparken ”Francois Peron” i Västra Australien har mycket att bjuda på om du vill uppleva fascinerande djur och fantastisk natur.

Read this article in english here >>

Vi sitter i den röda sanden högst upp på en av sanddynerna och blickar ut över mönstret av  turkost och mörkblått vatten. I både förgrunden och bakgrunden vilar de röda sanddynerna. Som vackra ögonlock omsluter dem den stora lagunen. Vår guide Capes har visat oss vägen hit i kajak. Vi befinner oss i nationalparken ”Francois Peron” i Västra Australien.
– Det här är min meditationsplats, jag paddlar hit för att komma bort från stressen i samhället, säger Capes där han sitter med fötterna nerkörda i den röda sanden och rofyllt blickar ut över landskapet.

View over the big lagoon. Photo: Patrik Enlund

View over the big lagoon. Photo: Patrik Enlund

Nationalparken är vacker så det gör ont. Det är något speciellt med alla färger och kontraster. Nästan som en tavla. De starkt röda sanddynerna, den vita sanden nere vid stranden, vattnet med flera nyanser av blått, de gröna buskarna och skådespelet av moln i alla dess former mot den ljusblåa himlen.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att inte missa nästa text som kommer handla om mötet med delfinerna i Västra Australien:

Nere i den grunda lagunen är det fullt av liv. Här simmar mindre hajar, stingrockor och dugongs (en typ av sjöko). Francois Peron National Park är en del av ”Shark Bay” som området kommit att kallas. Shark Bay är känt för att ha jordens största bestånd av Dugongs. 70 procent av alla planetens Dugongs lever här på grund av det sjögräs som växer i de två grunda vikarna.

Shark Bay har nämligen världens största kända sammanhängande område av sjögräs, med sjögräsängar som täcker mer än 4 000 kvadratmeter av bukten.

Just idag får vi inte syn på några sjögräsätande Dugongs men väl flera små snabba hajar och en riktigt stor stingrocka som majestätiskt glider under vår kajak. Vattnet är inte djupare än knähöjd. Njutningsfulla rysningar kryper ner längs ryggraden samtidigt som solen gassar högt upp på himlen.

Jag låter paddeln tyst skära genom vattnet ännu en gång och ger kajaken fart med sikte på andra sidan av lagunen. Framför mig paddlar Capes med blicken svepandes för att hitta fler djur att visa oss.

Guiden Capes är duktig och alla känner till honom i området.

Guiden Capes är duktig och alla känner till honom i området.

Capes Francois Peron

Capes kan otroligt mycket om djuren och naturen här. Han har aboriginskt ursprung och växte upp i området kring Shark Bay. Nu driver han företag för att ta ut turister i de vackra omgivningarna och lär förutom ut aboriginsk historia och kultur också allt om djur, växter, buskar och träd.

Min kajak glider ljudlöst upp på stranden och det enda jag hör är fågeln ”oystercatcher” (eller strandskata som den ologiskt heter på svenska). Den ger ifrån sig ett vackert läte. Capes kliver ur kajaken barfota och tar täten upp i sanden. Plötsligt hittar vi små spår. En taggagam har passerat här. Vi följer spåren och snart finner vi den lille gynnaren njutandes av solen. När den inser att vi är där fryser taggagamen och står helt blixtstilla för att undvika upptäckt. Cape passar på att berätta en aboriginsk historia om taggagamen.
– En gång i tiden var den en vacker ödla. Men den var väldigt girig och roffade åt sig mängder med bär. Moder Natur sa då: Om du fortsätter ta för många av bären kommer du bli straffad för att du inte respekterar naturen. Taggagamen fortsatte äta bären och straffades med taggar över hela sin rygg och långsam gång för att den inte respekterade naturen.

francois peron thorny dragon2

En taggagam. Foto: Patrik Enlund

francois peron thorny dragon

Capes har mängder med små historier från sin uppväxt. För aboriginerna är det oerhört viktigt att leva nära och med naturen. Det är så Capes har växt upp och nu vill han sprida sättet att se på vår planet till oss och alla andra som kommer hit.

Dagen avslutas i solnedgången på stranden, vi varvar ner med mat för våra hungriga magar. Capes dukar upp en välsmakande buffé på ett av borden han ställt upp i sanden. Tortillawraps med skinka, ost, sallad, bönor, fetaost och couscous sitter såklart riktigt fint efter en dag på lagunen.

Sunset over big lagoon. Photo: Patrik Enlund

Solnedgång över stora lagunen i nationalparken. Foto: Patrik Enlund

Efter maten, innan vi åker hem till våra sängar stannar vi till i utkanten av nationalparken. Vid en naturligt varm källa. Vattnet värms upp från jordens inre och är närmare 40 grader varmt. Perfekt för kajaktrötta muskler. Jag lutar huvudet bakåt och ovanför mig breder universum ut sig. Tydligast syns stjärnbilden ”the Southern Cross”. Den som också pryder Australiens flagga.

[metaslider id=2543]

VAR SKA MAN BO?
Det enda samhället på Shark Bay-halvön heter Denham och ligger precis där nationalparken börjar. Det är nära till allt du vill göra runt omkring. Har du husvagn, husbil eller tält finns det campingar för de ändamålen. Det finns också några hotel i Denham. Även nära till Monkey Mia och delfinerna (som du kommer kunna läsa mer om här på sajten inom snar framtid).

FAKTA OM SHARK BAY
Gutharraguda (två vatten) är det aboriginska namnet på ”Shark Bay” och har döpts efter de två grunda vikarna som ligger på varsin sida om den långa halvön där nationalparken Francois Peron ligger. Området är väldigt speciellt. Shark Bay är med på Unescos världsarvlista och uppfyller unikt nog fyra av tio krav för att få listas av Unesco.

patrik