Hoppa till innehåll

Andrea Endres: Här är Balis bästa matlagningskurs

”Mmmmmm…. en gång till, lite mer… Åh, egentligen orkar jag inte mer men jag tar ännu en liten bit till.”

Och så låter jag smakerna ännu en gång explodera i munnen.

Följ med mig bakom kulisserna till Balis bästa matlagningskurs*

*Enligt min standard och övertygelse definitivt den bästa – och godaste!

Mat – åh ljuvliga njutning! Det är verkligen ingen konstighet att frosseri är ett av de sju dödssynderna och nu tänker jag inte på de aptitretande scenerna från filmen med Brad Pitt (trots att han är ganska läcker). Utan vad jag tänker på är alla dessa underbara, spännande smaker jag får uppleva när jag äter Pad Thai från en liten streetfoodvagn i Bangkok, handpressad färsk kokosgrädde över nyplockad mango vid stranden i Kambodja, hemgjord tomatsoppa på trädgårdens solmognade bifftomater i Toscana, färskbakade lutkringlor på Oktoberfest i Tyskland, flötiga sötpotatis pommes på Venice Beach eller bara egenplockade avokados med havssalt och lime; allting odlat på Teneriffa.

Mat är är inte bara bukfylla utan vår sammansmältning med kulturer till oförglömliga minnen i ren extas. Nu har jag även fått uppleva traditionell vegansk folkmat på Bali på säkert Balis bästa matlagningskurs – Tresna Bali Cooking School.

Färsk sambal med tempeh som är en fundamental ingrediens här. Läs mer om olika råvaror längst ner.

Jag älskar att äta, men jag älskar också att laga mat, att se hur andra gör och vad den där hemliga ingrediensen är. Jag vill veta vad som är i min mat, jag vill uppleva nya spännande smaker men jag vill också att maten gör min kropp väl. Min kära kropp som tar mig runt på alla dessa äventyr förtjänar inget annat än det bästa. Om du i slutet av detta inlägg har hunnit bli hungrig och nyfiken på att skapa nya smaker i ditt kök så delar jag med mig av balinesiska tips och råvaror du får tag på hemma.

Balis bästa matlagningskurs är vegansk

Tresna Bali Cooking School
Webbsida: https://tresnabali.com/
Facebook: https://www.facebook.com/tresnabalicookingschool/
Instagram: https://www.instagram.com/tresnabalicookingschool/?hl=sv

Det svämmar över med matlagningskurser i de asiatiska länderna men aldrig har något tilltalat mig fram tills jag kom över Tresna Bali Cooking School på Instagram. Det tog inte en sekund så hade jag anmält mig. Och inte nog med det så vädjade jag om lov att få komma och vara med bakom kulisserna dagen före själva kursen och vara med under förberedelserna. Läs bildtexterna för mer berättelser. Jag hoppas att det redan kurrar i magen på dig så ta dig en påse kassavachips eller drakfrukt och njut tillsammans med mig av den kulinariska bildbomben som följer från Balis bästa matlagningskurs:

Dag 1: En exklusiv titt bakom kulisserna

Förberedelser inför Balis bästa veganska matlagningskurs.

Jag fick komma en dag innan kursen startade för att se bakom kulisserna och vara med under alla förberedelser. Skolan ligger i ett autentiskt balinesiskt grannskap, bort från turismen.

Läraren Adi visade mig hur han skördar det perfekta cintrongräset och omplanterar några strån så att det kan skördas på nytt redan efter tre månader. Alltså den doften! Jag använder citrongräs i eterisk olja i mina hudvårdsprodukter också.

Till höger ligger en hög med nyskörtat gräs, hellt viltväxt och jordigt. Gräset och stråna sorteras, sköljs och putsas så att bara de fina och smakrikaste stjälkarna blir kvar. Mer tips längst ner i artikeln!

Sen var det dags att skörda bananblad som är ett praktiskt och vackert sätt att transportera, laga och servera mat på.

Istället för aluminium eller plastfolie, så har de asiatiska länderna använt bananblad för att förpacka, grilla och servera – som det var förr. Ni som har varit i Asien vet att det är nedskräpat precis överallt vilket kommer av att man förr kunnat kasta sitt bananblad på marken omedelbart efter man hade ätit upp.

Idag har bananbladet ersatts med plast men vanan att slänga det bakom axeln har inte ändrats. Blir det för mycket så bräns det lite här och var så en svag doft av bränt plast är att räkna med på din tropiska semester. Moderna restauranger börjar införa bananbladen igen. Var du också en smart resenär och säg nej till plast. Tack Tresna Bali Cooking School för att ni visar vägen fram!

Vi tog en lunchpaus där jag passade på att utforska ån som ligger precis i anslutning till skolans vackra trädgård.

Förberedelserna var många fler som att skala högar med lök och vitlök och skiva de papperstunnt, sortera jordnötter, rosta dem, skära bananblad, skala och öppna kokosnötter, handmala olika pepparkorn och finhacka palmsocker som här kommer i råa stora block och smakar himmelskt! Handpåläggningen är vad som skapar en underbar känsla till maten vi äter. Det är vägen som är målet och målet smakar därför extra gott!

Efter lunch var det dags att preppa kokosnötter som kan förvandlas till så många produkter. Visste du att kokosnöten har tre mognadsstadier?

Detta är en kokosbebis och den kan ätas! Den kan växa i mogna kokosnötter innan de sedan börga grodda och få ett grönt blad som kommer ut på toppen. Jag har en kokospalm som krukväxt hemma 😛

Jag verkligen njöt av denna första dag och lärde mig så mycket, inte minst att bli påmind om att mat får ta tid, mat är en del av vår kultur och borde tillägnas mer kärlek, njutning och tålamod.

Dag 2: Ingenting ord kan beskriva

Den bästa balinesiska maten jag har ätit!
Nu var det inte bara jag, ägarna Adi och Frances och köksteamet utan även matlagningskursens deltagare som kom från alla världens hörn. Nederländerna, en norsk tjej som bor i Australien, en vegorestaurangägare från England och ett par från Perth i Australien. Och alla välkomnades vi av Frances och Adi som är eldsjälarna bakom Tresna Bali Cooking School. Frances är från Kanada och Adi en äkta balines. Tillsammans med sina barn bor de ovanpå sin skola och lever sin dröm och passion – att dela med sig av sin kultur genom traditionell balinesisk vegansk folkmat. Det är den krydd- och smakrika maten och all möda runtomkring som knyter ihop samhället på högtider och vardagar och det är vad Tresna Bali Cooking School vill visa och dela med sig av.

Välkomstdrinken var en exotiskt och läskande mocktail på sött kokosvatten som kyldes inte bara av isen utan även den stödda pepparmyntan vilket knöts ihop av den söta citrongrässmaken.

Den imponerande menyn vi skulle få laga idag var allt annat än isbergssallad och torr falafel – något de flesta verkar tro är vad växtbaserad eller vegansk kost handlar om. Tvärtom, vi lärde oss vad jag skulle säga är de hemliga ingredienserna till att skapa den där otroligt tillfredsställande och djupa smakupplevelsen som etsar sig fast som ett livslångt minne. Nämligen att använda mycket och många kryddor kombinerade till en grundprodukt – Spice Paste eller currypasta som vi skulle säga. Det bästa är att du kan portionsfrysa den! Här är menyn vi fick lära oss att tillaga!

Adi’s Base Ganep (Complete Balinese Spice Paste) – our ceremonial spice paste with 17 ingredients, some that you pick from our organic gardens
Base Rajang (Fragrant Spice Paste) – a lighter spice paste perfect for vegetables and tofu
Base Kacang – homemade peanut sauce
Sambal Goreng – a traditional staple in every Balinese Family Compound
Sambal Tomat – rich and deep tomato spice paste of lombok chilies straight from our gardens
Homemade Coconut Milk – Freshly extracted from coconuts, harvested from our mature coconut tree
Jukut Mecantok – Organic greens including amaranth, snake beans, cabbage, carrot, baby mung bean sprouts with you very own homemade peanut sauce
Urab Salad – Organic greens (depends on what’s fresh) including wild ferns, gonna (indigenous vegetable) and baby mung bean sprouts with roasted coconut, kaffir lime juice and golden shallots
Kelor, Jepang dan Labu Mesanten – Green Moringa leaves, Chayote and Pumpkin Curry
Tempe Manis – Sweet and spicy tempe matchsticks
Pepes Tahu – Tofu and spicy handmade tomato sambal wrapped and grilled in banana leaves
Sate Tempe – Tempe braised in fragrant spice paste and grilled over coconut husks
Jagung Bakar (Balinese Roast Corn on the Cob) – Spicy whole cobs of corn roasted over smoky coconut husks
Babur Injin (Black Sticky Rice Pudding) with fresh mango and homemade coconut cream

Det här är skillnaden mellan den svenska kryddhyllan av salt, peppar och timjan och de rika, djupa smakerna av semester… Här har vi hackat rötter som ingefära, galanga, kaempferia galanga gurkmeja, jangu samt scharlottenlök, vitlök, citrongräs, chili och vitpeppar, svartpeppar, korianderfrön, långpeppar, muskot och kryddnejlika. Ja, det kan ses som mycket men det är just därför det smakar sååå mycket!

Känner du igen alla kryddor?

Inte nog med att hacka alla rötter och korn utan nu skulle de stompas till en pasta också – currypasta som vi kallar det. Det bästa är att göra en stor sats och sedan frysa småportioner.

Vad kan det här vara? Kassava! Man kan äta både blad och rötter.

Detta är moringa som är en lätt syrligt men mer bitterkryddigt, otroligt mångfaldigt och näringsrikt, snabbväxande och resurssnålt träd.

Ormbunke – det verkar som att man kan äta vissa balinesiska ormbunkar. Spännande eller vad tycker du?

Alla känner vi till Sambal Olec, den där starka chilipastan man bara behöver en knivsudd av. Det finns många olika samal och faktiskt har dessa finessa såser sitt ursprung i Indonesien. I kursen har vi lärt oss hur man gör egen sambal. Här gör vi Sambal Matah.

Vem älskar inte jordnötssås! Bara att kavla upp ärmarna och mosa!

All matlagning är verkligen hands-on och man har 100% kontroll över vad som ingår.

Jordnötssåsen blandas nu med olika fövällda grönsaker till en riktigt god och otroligt smakrik sallad.

Vi gjorde flera olika varmrätter och det var här en stor portion av den aromatiska stompade currypastan kom in i bilden. Jag menar när jag säger: jag  har aldrig någonsin ätit en så obeskrivnligt smakfylld curry … mmmm jag drömmer fortfarande om den!

Självklart pressade vi egen kokosmjölk från färskrivet kokoskött! Knepet är att hälla över sjudande vatten över kokosrivet, röra runt lite och låta det dra – sedan pressa för hand med all kraft man har. Gudomligt!

Bananblad. Vem behöver plast när det finns bananblad (tänker tillbaka på Teneriffas massiva bananodlingar och vilken outnyttjad resurs det är)? I denna lilla rulle har vi handgjord söndersmulad tofu blandad med sambal samt ett kefirlimeblad som väntar på att grillas.

Vem älskar inte doften och smaken av grillad mat? Våra tofurullar grillas över kokosnötsskal återanvänts som grillkål. Det är inte det enda man kan rulla ich grilla i bananblad utan alla möjliga kreationer och råvaror rullas i bananblad och grillas längst asiens gator i de små street-food vagnarna. Riktigt spännande!

Så småningom fylldes matbordet med vackra väldoftande rätter – så hungriga vi har hunnit bli! Nu äntligen ska vi äta äkta traditionell balinesisk vegansk folkmat – en oförglömlig upplevelse!

Tempeh i rik och tjock kokoscurrysås, krispig chili tempeh, sallader på ormbunke, moringa och kassava, exotisk handmalen jordnötssås, grillad tofurulle med en hint av kefirarom, rött traditionellt ris, sambalpenslad, kokoskolgrillad färsk majs och den mest smakrika och tillfredsställande curryn i mitt liv ryms på denna vackra lilla tallrik – jag åt tre omgånger och kunde likväl rullat hem den dagen…

Men det finns alltid plats till efterrätt! Att äta ris med kokosmjölk och frukt låter trist och om jag är ärlig, brukar det smaka trist också. En typisk efterrät i Asien och ingen hit för mina smaklökar MEN den här! Åh WOW! Så otroligt gott! Jag åt två portioner, haha. Sen var jag nära att spricka 😀

Det var mina fantatsiska två dagar som jag verkligen ville dela med mig av! Om ni redan känner er hungriga så ta och boka ett flyg till Bali, anmäl er till Tresna Bali Cooking School (mer info längst upp) och upplev världens bästa matlagningskurs!

Lite information och inspiration kring råvarorna vi använde i kursen

  • Citrongräs: är ett aromatiskt gräs som smakar sött citronaktigt och passar att koka med i soppor, curry, som kallt eller varmt te eller i mocktails. Man använder endast den vita delen längst ner, inte själva grässtråna. De aromatiska ämnena kan man även använda inom hudvård mot orenheter, fet hy och mygg. Då använder man den eteriska oljan vilket är inget annat än att man utvinner de doftande oljorna ur växten genom ångdestillation.
  • Kassava: är en trädliknande buske som producerar stora stärkelserika rötter som kan ersätta potatis (kassavachips är hur goda som helst!) men man kan också äta bladen som blancheras i kokande vatten först. Den utvunna stärkelsen kallas tapioka och kan användas inom bakning, redning, efterrätter med mera samt som ingrediens i naturliga deodoranter, torrshampo och ansiktsmasker.
  • Kokosnöt: växer och mognar på några månader och har tre olika stadier som ger olika produkter. Den gröna, unga kokosnöten har knappt något ”kött”, bara en tunn hinna av geléaktigt kokoskött. Nöten är helfylld med glasklart kokosvatten så det skvalpar inte när man skakar den. Stadie två är också grön men lite mer fläckig då den är äldre. Skakar man denna nöten så låter det. Den har tjockare fruktkött som redan är lite hårdare men ändå så mjuk att man lätt kan skrapa ur den med sked. Vattnet är klart men mycket sötare. Den bruna, gamla kokosnöten som vi kan köpa i butikerna runt juletid, är en mogen och skalad kokosnöt. Husket används för att elda. Den mogna kokosnöten har inget vatten kvar men däremot tjockt med kokoskött som kan göras till kokosflingor och kokosmjölk och olja. Själva nötskalet kan omvandlas till kol som har längre glödtid än träkol. Kokosbebisen är som frigolit och väldigt sprött och smakar sött.
  • Sambal Olec: är den Sambal vi känner till. Jag trodde alltid att Sambal har sitt ursprung i mellanöstern men så är det inte. Sambal kommer från Indonesien och finns i många olika varianter beroende på om man vill ha starkt, sött eller helt och hållet andra smaksättningar.
  • Tempeh: görs av fermenterade sojabönor. Fermenteringen bildar nyttiga bakterier för tarmfloran (pro biotika), fibrerna ger nödvändig näring till våra tarmbakterier (pre biotika) och håller blodsockret stabilt samt håller oss mätta tillsammans med proteininnehållet. Ha kul med att krydda och marienra och testa olika tillagningssätt. Kolla in svenska alternativ såsom Bärta på fermenterade ekologiska svenska ärtor, Lupinta som gör sina produkter av lokalt odlade lupinbönor eller Kung Markattas tempeh av ekologiska ärtor.

Bo på Tresna Bali Cooking School

Familjen har en fantastiskt vacker stuga med utsikt mot trädgården som gränsar till ån och djungel. Vistelsen kan bokas på Airbnb Plus eller så får man 15% rabatt om man bokar direkt via mail med Frances: frances@tresnabali.com

För att förtydliga så har jag inte fått betalt eller fått rabatt på kursavgiften för att skriva detta inlägg. Jag vill helt enkelt dela med mig av alla fantastiska människor, projekt och företag jag träffar 🙂 Kommentera gärna eller skriv till mig om ni har frågor eller kanske redan har varit på Tresna Bali Cooking School? Hoppas ni tyckte om inlägget 🙂

Ha det bäst och god matglädje <3 Andrea