Suzanna: Äntligen är jag licensierad privatdetektiv!

3116

Några av er kanske minns att jag gick en kurs här i Australien för att få licens som privatdetektiv? Jag tänkte fortsätta berätta lite om hur det gick efter kursens slut.

Kursen avslutades i början på mars och jag fick som jag tidigare nämnt vänta några veckor på pappersarbete som jag behövde ansöka om och få skickat från Sverige. När det väl anlänt begav jag mig till Perths ”Police Licensing Services” där jag fick lämna in ansökan och ge dem allt pappersarbete och betala den blygsamma avgiften på 2500 SEK. Men då kom nästa smäll. Jag behövde ytterligare en licens. Detta var inget jag hade blivit informerad om trots att jag frågat om det, specifikt. Men det var tydligen nya regler. Så vad var då poängen med licensen jag ansökte och betalade för nu? Det kunde de inte riktigt svara på men om jag ville vara laglig behövde jag ansöka om den andra licencen också som dessutom innehöll ett prov. Jag kände att jag inte direkt kunde säga där och då till polisen att jag väljer nog att vara olaglig, så jag svalde hårt och bad dem surmulet boka in en tid för provet.

IMG_20170622_092647_095En vecka samt ytterligare 6500 SEK senare hade jag gjort och lämnat in allt som behövdes för den andra licensen och hamnade i väntans tider medan ansökningarna skulle administreras, vilket de ansåg sig behöva upp till sex veckor till. Jag spenderade tiden till att skicka in olika jobbansökningar till olika företag och ett av svaren jag fick löd såhär:

”Hi Suzanna,

I’m afraid the workload in Perth is very light on indeed – it is quite rare we get anything substantial in that area of the world. I can keep your details on file, and maybe one day I may be able to use you, but at this stage I wouldn’t be counting on PI work as your main income.”

Jag kände hur modet skönk. Efter att ha lagt allt som allt närmare 22000 SEK (kursavgift + licensavgifter) på att bli Private Investigator (PI) var detta inte det svar jag ville ha. Men jag bestämde mig trots det för att skicka iväg några ansökningar till och bokade in mig på några starta-eget kurser då det uppenbarligen lät som att jag skulle få ta saken i egna händer genom att starta eget och marknadsföra mig själv.

Men det tog bara några dagar så hade jag fått ett nytt mejl. Ett företag här i WA – det största rent av – ville att jag skulle komma in för ett samtal för att se om jag verkade ha den kunskap som de krävde. Jag gick in och läste på om företaget (låt oss kalla dem Factual så länge) ordentligt och kände än en gång hur modet sjönk. Inte nog med att de var det största Private Investigator företaget i landet, deras andra anställda hade en bakgrund som hette duga. De hade antingen flerårig erfarenhet av att jobba som PI eller också hade de arbetat 10+ år inom poliskåren. Och här kom jag, med några få otrohetsfall på nacken. Inte en chans att de skulle se mig som värdig. Men vi bokade in en tid och jag åkte i panik och köpte en outfit värdig en PI (helt enkelt en skjorta och kavaj).

Det tog mig tre hela försök innan jag äntligen fick träffa Richard, som var den person jag skulle intervjuas av. Inför första intervjun blev jag sittandes på hans kontor i över en halvtimme innan jag till slut blev meddelad att jag lika gärna kunde åka hem då han inte visste när han skulle komma loss från det han hölls med. Andra gången bokade han om i sista minuten. Men det blev tredje gången gillt och det visade sig att allt han egentligen ville var att ta reda på om jag kunde förstå och prata engelska flytande. Jag fick godkänt tack vare att jag kunde förstå honom klockrent trots att han var skotte… Jag kan ju säga att det var tur att intervjun inte hölls via telefon för då hade jag fått det besvärligt.

_20170622_093112
Mina visitkort.

Då jag ändå var grön i branschen, framför allt i Australien, bestämde vi att jag skulle genomgå en praktikperiod för att komma in i hur de arbetar. De gjorde jag gärna då jag gärna ville få en inblick i hur de andra jobbar och vilka tillvägagångssätt de använder sig av. Jag fick därmed följa tre olika PI:s på deras olika uppdrag runt om i Perth. Det hela gick finemang och det var väldigt intressant att se hur de alla arbetade. Efter att ha spenderat närmare en månad till detta blev jag inkallad till Richard igen för att diskutera vad jag lärt mig samt gå igenom den administrativa delen. Det gick åt en halv dag och jag fick med mig över 100 sidors pappersarbete att ta med mig hem och roa mig med medan vi skulle vänta på att ett passande fall skulle komma in.

Och här sitter jag nu. Två veckor sedan den senaste träffen med Richard, och väntar fortfarande på mitt första fall. Men den goda nyheten är att jag fått mina licenser och är därmed nu officiellt en Private Investigator med ett registrerat företag här i Australien. Så förutom att arbeta för Factual tar jag även uppdrag direkt via företaget vilket känns spännande. Har precis fått igång hemsidan (www.ahventos.com) och beställt hem visitkort. Nu är det bara att hoppas på det bästa och att jobben börjar rulla in. Richard informerade mig trots allt om att vi bor i WA (Wait A-while) så jag får väl räkna med att det kan dröja…

suzanna_-bl

 

SHARE