Suzanna: Att planera bröllop i främmande land – Del 1

1464

En av utmaningarna när man har en partner från andra sidan jordklotet, har jag upptäckt, är var man ska ha sitt bröllop.

Min partner är som sagt Australiensare så oavsett om vi har bröllopet i Sverige eller i Australien blir det odrägligt lång för ena parten. Vi kände att vi ville vara rättvisa och bestämde oss för att ha bröllopet någon helt annanstans, någonstans där det är ungefär lika långt för alla att ta sig till. På så vis blir det på lika villkor för alla.

Nästa utmaning blev att fundera ut vilket land denna ”annan” plats skulle bli. Vi ville välja en plats som många inte varit till och därför kan känna sig villiga att lägga ner pengar för att åka dit. Vi ville också att det skulle vara varmt, gärna tropiskt, och framförallt billigt.

Från början funderade vi på Thailand men kände att nej, alldeles för många av våra vänner har redan varit där flera gånger och många lägger nog hellre pengar på att åka till någon annan destination. Bali och Filippinerna funderade vi också på, men insåg att det skulle bli orättvist långt för svenskarna.

Till slut landade valet på: Sri Lanka.

Sri Lanka är inte alltför utvecklat som turistort än vilket innebär att många har inte hunnit bege sig hit ännu. Det är dessutom tropiskt, varmt och billigt, och uppfyller därmed våra kriterier. Vi gav våra vänner och vår familj 1,5 års varsel och många var entusiastiska. Vi valde östprovinsen, närmare bestämt Arugamn Bay, då bröllopet skulle ske i april och det därmed är monsun på väst/sydsidan.

Arugam Bay ligger 35 mil från Sri Lankas intgernationella flygplats, vi tänkte att det är överkomligt. Vad vi inte hade med i beräkningen var att vägarna där inte är som hemma och att det därmed tar närmare åtta timmar att åka 35 mil, jämfört med runt fyra timmar som en annan är van vid. Detta fick en del av våra gäster att tveka ett ögonblick, men inte tillräckligt, utan de flest valde ändå att åka. Närmare bestämt har 68 personer bestämt sig för att resa 20 timmar för att fira våran dag med oss.

Att planera ett bröllop för närmare 70 personer utan att jag ens befinner mig i samma land där det ska hållas, där jag inte kan språket (engelska talas, men missar i kommunikationen sker ofta) och där jag inte känner någon, har inte varit det lättaste. Men ingenting är omöjligt och vi är säkra på att det kommer att lyckas. Vi flyger ner några dagar tidigare än alla andra, vilket ger oss ett visst försprång att få till det sista. När så många av våra nära och kära gör denna långa resa för oss vill vi se till att det blir blir värt det för dem. Det måste det.

Och just, nämnde jag att varken jag eller min partner har varit på Sri Lanka tidigare?

Fortsättning följer i nästa inlägg…

suzanna_-bl

SHARE