Bara 833 kronor mer i pension om du jobbat hela livet

35706

Nu har det gått snart tre år sedan jag sa upp mig från jobbet och lämnade Sverige. För varje dag som går blir jag mer övertygad om att det här är den bästa och mest sunda vägen att gå. Det ska inte vara meningen att vi ska jobba tills vi är 65 år. Jag vill leva mer och då gör jag det. Så enkelt är det.

Folk som läser om mitt liv frågar mig hur jag ska klara mig när jag blir gammal. De frågar mig vad jag ska leva av. De säger åt mig att jag måste tänka på framtiden och pensionen.

Jag svarar alltid att saker och ting löser sig vartefter. Jag lever i nuet och tänker inte för mycket på morgondagen.

Orange kuvert 2014
Foto: Pensionsmyndigheten

Nu kommer dock svart på vitt att ett helt arbetsliv inte spelar så stor roll för pensionen. Tidningen ”Arbetet” skriver i den här artikeln från i tisdags om en jämförelse från pensionsbolaget AMF. I ett exempel jämför de en person som arbetar i 40 år mot en person som inte arbetar en enda dag i hela sitt liv. Den som arbetat hela livet får 833 svenska kronor mer i månaden i pension än den som inte arbetade.

Man kan analysera det här från flera perspektiv. Den mest simpla analysen jag personligen gör är att arbete inte lönar sig.

LÄS MER: Så finansierar jag mitt resande liv >>

En mer avancerad analys som jag inte ska grotta ner mig i är den politiska aspekten på detta. Jag är inte insatt, men utifrån verkar det ju som hela pensionssystemet fullständigt har havererat. För hur kan ett helt arbetsliv bara vara värt 833 kronor mer i pension per månad?

Jag har tidigare skrivit ”Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger?” >>

MER PÅ SAMMA ÄMNE:

Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

Samtalet med den gamle och sjuke mannen förändrade mitt liv >>

Det är vi som bevisar att det är möjligt >>

Jag jobbar inte – jag simmar med fiskar hela vintern >>

Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

patrikenlund

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.