Upplev spännande Danang i Vietnam – Stor guide

10204

Denna guide borde ge dig bra start i Danang. Man lever billigt här och danangborna är varken fattiga eller desperata. Men inget serveras för dig som turist, allt är nytt och inget är på engelska.

Två saker du behöver veta om Danang.

1. Klimatet är inte den ultimata, säsongen är nämligen kort. Juni till augusti är sommartemperaturerna inte att leka med. Det visar 38C på termometern men känns som 48C. November till januari är det regnperiod. Då regnar/blåser det som en vägg, du ser inget när du åker moppe, lägenhetsväggarna droppar vatten och myggorna festar på.
2. Danang är en stad man fastnar i. Många som har åkt igenom Danang har stannat i flera år. Detta är en av Asiens bäst bevarade hemligheter. Nu får du guiden till den.

Innan resan

Gå med i Facebookgruppen ”Danang Hoi An expats”

På plats kan du plocka upp Danangguiden. www.vietnampocketguide.com


Danang gör sig bäst om man stannar i två veckor eller längre, det är en välmående stad med minimal turism och inga påflugna försäljare, än så länge. Vi fastnade i Danang i nio månader på grund av att det är:

 • Ett bra strandsamhälle med blandning av expatrioter och vietnameser
 • Rent
 • Prisvärt
 • Familjärt
 • Det finns många gym
 • Man kan surfa
 • Eller jogga på den drygt milslånga stranden
 • Det finns massor av fik
 • Det finns barer och restauranger men inget är turistigt/rip-off

Vissa digitala nomader säger att thailändska Chang Mai var så förr i tiden.

Området som utvecklas mest är strandsidan. För bara fem år sen låg det i öde, nu öppnar två nya fik i veckan, det verkligen exploderar.

Det behövs fler svenskar här. Vi utlänningar består av koreaner, japaner, australiensare, sydafrikaner, irländare, amerikanare och ett handfull övriga europeer. De flesta är från 30 till 50 år och expatrioter, stämningen är sansad och tolerant.

Danang delas av Hanfloden på en stad- och en strandsida. Stranden är där amerikanerna landsteg under vietnamkriget och kallade den för China beach, men den heter My Khee egentligen och har en lång skuggad strandpromenad. Aktiviteter pågår här klockan 05:00 och 17:00-20:00 då vietnameser joggar, dansar, gör Tai chi eller simmar.

Området där vi bor heter An Thuong och är särskillt känt för sin tillbakalutade lokala stämning. Folk känner igen dig om du är ny och hälsar på gatan. Du som är ny kan tycka att det är lite inavel här, eller att är en ”klick”. Börja prata med någon, alla känner alla här, snart är du med i klicken.

När man är på stranden kommer man se den 64 meter höga lady buddhastatyn. Denna finns på Son Tra halvön som ligger 14 kilometer från An Thuong och gör det till en bra utflyktsmål att testa sina motorcykelskills på. Trafiken dit ut är lugn, men se till att bromsarna fungerar. Tittar du rakt fram så ser du Chamön som är ett bra utflyktsmål. Ett par mil åt andra hållet ligger Hoi An-stranden.

Förutom strandpromenaden kan man promenera utmed Hanfloden, fiskarna fiskar i sina båtar, det fläktar och i skymningen lyses broarna upp och speglas i det stilla vattnet. Pop-up juicebarer serverar sockerrör, limedryck och snacks. Lördagar och söndagar klockan nio på kvällen sprutar drakbron eld och vatten och Danangbor samlas runt floden och sitter på plaststolar. Mittemot på andra sidan av floden kommer man bländas av Bach Dangatans ljus från restauranger, pubar och caféer som är öppna till sent, pumpar ut musik och serverar milkshakes och hotpots. Här finns även Bamboo2 och Universal, vattenhål för expats och turister.

Boende i Danang

Jag rekommenderar Danang Beach apartments genom Airbnb för 350-560 US Dollar i månaden, då får man sovrum och vardagsrum med köksdel, AC, satelit-tv och städ tre gånger i veckan. Alternativet är att du annonserar i Facebookgrupperna, du blir hjälpt samma dag. Vi har lyckats hyra samma bostad på An Thuong 8 för 310 dollar och el tillkommer. ”Smeten” här är An Thuonggatan 1-9, det är gator som går rakt upp från havet. 

Ta sig hit

Flygplatsen ligger inne i Danang city, taxiförare är sjyssta, de har taxametern på. Det tar tio minuter till An Thuongsidan. Passa på och köp SIM-kort på flygplatsen. I Vietnam ringer man fortfarande till varandra.

Ta sig runt

En månadshyra på en moppe går på cirka 380 svenska kronor. Ha alltid hjälmen på, det är lag. Lokalbuss till Hoi An tar 40 minuter och kostar sju till tio kronor. Det är billigt med taxi. Trottoarer används som parkeringsplatser för moppar, så det är svårprommenerat.

Shoppa

Favoritnöjet på våra resor är lokala marknader. Så vågade är vi, haha. Sök upp i Google maps: Cho Bac My An-marknaden.

Den är öppen från soluppgång till solnedgång. Siestan är mellan 12 och 15. Jag skulle rekommendera att handla under siestan, även om bara en del stånd är öppna. Åka i rusningstid gör du på egen risk. På utsidan finns det säsongsfrukt och grönsaker utan dess like. Inne i marknaden finns smårätter att plocka med sig, färsk juice, pannkakor, nudelrätter, risefterrätter, sniglar med mera.

Det finns även solhattar, underkläder, kläder, husgeråd, kött och skaldjur. Inga hundar eller konstigheter, man är rätt återhållsam med sånt i mellersta Vietnam. Vi har inte blivit sjuka av maten på nio månader.

Det finns två större marknader på citysidan; Con och Han, men där måste du pruta. K-mart är den enda 24-timmars affären i An Thuong. Den har lite av varje, men den är dyr.

Lotte, Vincom, Big C och Metro är varuhus som har allt och är de bästa ställen att handla mat om du har svårt för marknaden. Roligt spritutbud med koreanskt vin och vietnamesiskt whiskey bland annat. Moppe eller taxi är ett måste.

Indochina tower har Hawaianas affär med flipflops i storlekar över 39. Den enda vi känner till som har större storlekar. Jag har storlek 39 och det innebär herrskor i vietnamesiskt storlek 41 här.

Äta

Bästa stället att börja på är Tocana i An Thuong (mittemot Avatar hotellet). Studera menyn. En av de få menyer som är både på engelska och vietnamesiska. Frulle till middag, generösa öppettider.

Stället snett mittemot Tocana är också bra.

Namunamu på samma gata, har västerländsk mat, sallader pommes och så vidare. Testa deras äggkaffe, det är vispat ägg med kaffe. Väldigt LCHF.

Sen finns det Tams pub, sök upp henne på Facebook. Hit går du för billig västerländsk mat och umgänge med den karismatiska ägarinnan.

Hittills vårt livs godaste hamburgare serveras på Burger Bros (An Thung 4). Jag varnar, den är vanebildande. Det serveras inget annat där. Öppnar klockan 17. På samma gata ligger Oasis, en spanskägd tapaskrog.

Burger bros kör ut burgarna hem till dig. Livet på en pinne.

Vårt favoritmat här är Bahn Cahn. Vi sprider inte det till någon annan än just er – våra läsare. Inte ens expats här. Vi är deras enda västerländska kunder. Än så länge. Men tro mig; det är nudelsoppa-himlen. Peka på soppan och visa med fingrarna antal personer som ska äta, inte ett ord engelska talas. Bahn Cahn kostar sju kronor. Alltså det är en institution som har pågått länge, verkar vara familjedrivet. Det är en långkok på kohuvud, serveras med tapiokanudlar, syltad rödlök, chilli och lime. Det är varmt, starkt och smakrikt. Kärlek i grytan. Jag kommer för evigt sakna bahn cahn.

Det ser ut som ett garage, men där serveras Danangs bästa bahn cahn

Be en vietnamesiskt bekant ta med dig till kaninrestaurangen (det finns flera) runt Son Tra. Svårt att hitta men värt besväret. Det finns flera.

Ta en öl i An Thuong byn

The Village är strandbaren som öppnade när vi kom och håller på att bli en institution. En dorm, en bar och restaurang som drivs av amerikanen Eric som har bott i Japan i 18 år. Definitivt bästa läget med rund bar och säckar i sanden. Följ dem på Facebook, happy hour på öl, surfbrädeuthyrning, öppen mikrofon kvällar och bra fester då och då

The Palace är ärkekonkurrent till the Village. Drivs av den socialt okompetente serben/australiensaren Marc. Följ dem på Facebook för även Marc är duktig på att locka in dig med trivial pursuit-kvällar, sköna saxofonband och ladies nights

Vertigo är byns gubb-bar med sport på tv och trubadurkvällar. Thai mat.

Oasis är ett spanjorägt tapasställe med starka osötade groggar och goda tapas. Tips; Pina Colada. Här samlas fastlandsspanjorer

Simple man2 är bror till Simple man i stan. Öl och pool, vietnamesisktägt.

Fresh beer, bia hoi. Det är pop-up trottoarbarer som öppnar i skymningen. Med plaststolar. Kännetecknas av en tunna i mitten. En 1,5-liters kanna öl kostar sju kronor och det är ljus mellanöl som man dricker med is. Världens skonsammaste fylla. Maträtter wokas i ordning, menyn är lång och rätterna kostar 7-14 kronor. Väldigt gott. Jag glömmer aldrig smaken av wokad vitlök och chillibiff, ljus lager och ljum nattbris. Här kommer vietnamesiska män att vilja skåla med dig, ”yoo” betyder skål. Helkväll har aldrig överstigit 60 kronor för oss båda.

Jazz hotel. Följ stranden mot Lady Buddha och du kommer springa på mysiga Jazz hotel med musik, bakverk och sköna stolar, fantastisk strandutsikt

The Dawn är torghäng vid playan, efter torget där alla turister tar selfies. Goda drinkar, bra musik, ofta trubadur

Mi Casa mest utomhus, har specials på mango daiquiris på torsdagar. Kolla deras FB sida för öppettider.

Kangaroo australienägt ställe, mest utomhus.

On the Radio är japaneras livemusik ställe.

Wangs en koreanskägd favorit som drivs av vietnameser. En utomhusbar som spelar rap eller deephouse och uppmuntrat till att spela shack eller kort. Väldigt tolerant ställe. Billigaste groggar, man fastnar i många timmar här varje gång.

Ute på äventyr? Ställen i city (över bron)

Universal2 stans version av Vertigo. Ta en öl men fortsätt på samma gata till Bamboo2.

Bamboo2 – australiensiskt ägt, lite mer opersonligt, bra musik och starka groggar, bra blandning med asiatiska gäster, party hänger i luften, spontandans.

Richard på Bamboo

Golden Pine blöt partybar a la Mallorca, med typ lambada musik. Här hamnar man när man har tappat omdömet.

Simple Man – Cool hip hop bar, vägg i vägg med Golden Pine. Funkar bra att kyla ned sig på och bli cool igen.

Waterfront – Det här stället är till för utlänningar som vill synas. Inga flip-flops här, 25-åringar i slips och tjejer som låter mycket, lite stirrigt, dålig musik, men flådigt. Stockholmspriser. Värt att besöka om man börjar längta hem

Soul Kitchen (i Hoi An) är på stranden utanför Hoi an, resortliknande restaurangbar. Dagbäddar på en avsats över havet, fin toa, bra meny och band på kvällen. Balistandard, lyxkänsla. Tror att Danangs The Village läts inspireras av Soul Kitchen.

Soul kitchen Hoi An

Aktiviteter – om du vill göra annat än supa 

Träna

Springa på stranden är givet. Är du här på sommaren så får du göra det innan 07 eller efter 17 för att slippa solsting.

Annars finns det gym på varje gatuhörn, även för tjejer och det kostar runt 50 kronor i månaden. Kolla upp California fitness. Surfbrädor finns på the Village bland annat. Det finns yoga också, fråga i Facebookgruppen.

Det finns havskajak att hyra. 

Lär dig Vietnamesiska

Sök på ”Learn vietnamese Danang” på Facebook. En lektion kostar runt 38 kronor. Jag rekommenderar det eftersom du kan fråga din gulliga lärararinna, allt från var godaste vårrullarna finns till bästa utflykten. Annars anslut dig till en coutchsurfing-grupp och åk på utflykter med vietnameser. De vet allt och det är väldigt soft folk. Vi paddlade havskajak med couchsurfarna och åkte till kaninrestaurangen efteråt.

Utflykt till ön Cham

Det tar 30 minuter med speedboat ut dit. Man kan dyka på koraller och hyra tält för övernattning.

Hoi An

Utflykt till Hoi An med lokalbuss kostar sju kronor enkel väg. Med moppe tar det 35 minuter. Handla kläder och skor där. Eller inte: kläderna är gjorda att hålla en gång. Det är till för backpackers på genomresa. Jag säger det här så har jag det sagt. Vi har varit där 20 gånger och det är alltid obehagligt med sluga försäljare som pratar perfekt engelska, pizzahak och horder av blekfeta turister. Men du borde åka hit, om ens för att äta nachotallrik på Hola Tacos och glassa på Soul kitchen.

Hue

Den gamla huvudstaden tar tre timmar med tåg. Bussen går nog snabbare. Vi övernattade där. Hue är betydligt mer tillbaka lutat än Hoi An. Citadellet, baren DMZ och soppan bun bo hue är värt en åktur dit. 
Asia Park

Tivoli med asientema i Danang. Inträde 76 kronor och man kan åka allt. Det finns en Anglor Wat-del, Singapore-del med drakar med mera.
Ba na Hills

Mot Son Tra på ett bergstopp har man byggt en medeltida fransk stad, linbanor går dit.

Hai van passet och Bac Ma

Det finns utflykter till Bac Mas nationella park på 1 400 meters höjd, men dem kostar en dek. Ett tipps är att åka moppe dit och ta bil till toppen från entren, mopparär förbjudna. Det finns flera hajkingleder, djungel och övergivna franska villor. Se upp för blodiglar!

Spa

Bara en bråkdel span är närvarande på nätet och de flesta sidor är på vietnamesiska dessvärre. Mitt tips är: ser du ett spa, gå in där. Behandlingarna i Vietnam är ganska enkla. Det handlar framför allt om massage eller fotbehandlingar. Men det det finns även ställen som ser ut som frisörsalonger, oftast handlar det om hår- och ansiktsmassage. Jätteskönt. Koppning är också stort här.

Här kommer några span som jag har haft nöje att besöka:

Miami Spa – An Thuong bekvämt nära, men lite flamsig personal. Thai massage 111 kronor. Massagen var jättebra.

L Spa – Helben vaxning 148 kronor, bikini waxning 148 kronor. En av de få som vaxar i An Thuong. En nödvändighet om man bor nära stranden.

Danang Beach spa – Bikini vaxning 110 kronor.

Cicilia Spa – Elegant, massage, bad, ansiktsbehandlingar. Specialbehandlingar: Korean seven steps: sju olika saunas 370 kronor.

Queen Spa – Väldigt proffsig och prisvärd, Richards favorit. Bikini vaxning 129 kronor. Bambu massage, Richards favorit, vanlig massage sen rullar de ut dig med ett varmt bamburör.

Noah Spa – Den flådigaste ingången men enbart massage och sauna.

Herbal Spa – Paketet vi tog var ångbastu och 90 minuter massage. Sen serveras det te med tilltugg. Bästa dagen under regnsäsongen!

Galina mudbath – ligger vid stranden i en konstgjord klippa, det ser helt fantastiskt ut.En upplevelse, man slussas runt i olika bad och dushar.

Beauty salon Loc – ligger i city, rankad som den bästa hårsalongen, litet med duktiga frisörer, både klipp och färg. Klippning med skalp- och ansiktsmassage och styling gick på 200 000 Vietnamesiska Dong (67 kronor).

Digitala nomader

Det finns inga hubs för digitala nomader i Danang (än). Cafe six on six är stället där man kan få jobba ostört. Det finns en ”Digital nomads in Danang”-grupp. Är du digital nomad skulle jag rekommendera dig att söka upp folk i Hoi An, det finns en större community där.

Visum

Som svensk kan man söka en tremånaders ”multiple entry tourist visa” hos vietnamesiska ambassaden i Stockholm, prislappen är 900 kronor (år 2016).

Man kan inte förlänga sitt visum utan att lämna Vietnam. Här är en video som kartlägger olika sätt att förlänga sitt visum från Danang

https://m.youtube.com/watch?v=4qECPCGcj2E

Visa Van kontoret i An Thuong byn har upplägg som följer:

 • Visa van 5+5 timmar inklusive lunch och bilsnack 380 kronor per person
 • Visa letter för Vietnam visum 497 kronor (kan gälla flera personer)
 • Laos visum 35$ (298 kronor) per person
 • Vietnam visum single entry 25$ (214 kronor) per person.
 • Sammanlagt 1141 kronor per person (2016 års priser).
SHARE

5 COMMENTS

 1. Vilken kanonguide! Åker dit om en vecka, tänkte stanna i första hand i hoi an, men det kanske bara är värt en dagsutflykt?

  /ann-louise

  • Hej Ann-Louise, Danang lämpar sig bäst om man ska stanna längre än en vecka. Hoi An är mer lättillgängligt med vackra byggnader, sidenlampor och allt på engelska. Fördelen med Danang är att det ligger på stranden. Ska du hit bara en dag, kan du fokusera på att se Lady Buddha, eller Ba Na hills eller Asia Park

 2. Vi ska till Vietnam om 1 v. Har ni gjort visa on arrival på nätet någon gång? Vi är ute och reser och vill stanna 3 månader.

  • Hej Lovisa, man får 14 dagar, men har hört rykten att det har förlängts till 30 dagar. Jag skulle kolla upp det väldigt nogrannt innan, vi har alltid ansökt om 90 dagars. Lycka till!

   • Ok. Men då har ni gjort det innan ni åker i Sverige? Vi är i Indonesien nu så vi måste söka via nätet eller om det går på flygplatsen?

Comments are closed.