Suzanna: Vägen till drömyrket – som privatdetektiv

1625

Jag öppnade dörren och klev in i ett rum jag aldrig klivit in i förut. Jag såg mig omkring och såg fem andra personer sitta i rummet och titta in i sina skärmar medan de kastade förstulna blickar åt mitt håll. Ingen sade något. Jag mumlade ett ”good morning” och satte mig på första bästa stol, drog upp min laptop och anslöt mig till tystnaden. Fem minuter senare traskade läraren in genom dörren och alla såg ut att dra en lättnadens suck. Äntligen skulle den tryckta tystnaden släppa. Läraren presenterade sig och innan jag visste ordet av hade han startat upp en Power Point och lektionen var i full gång.

Det var min första skoldag för kursen ”Certificate III in Private Investigative Services” som förhoppningsvis skulle öppna upp nya dörrar för mig här i Perth. Vid kursens slut skulle jag vara berättigad till att ansöka om en licens som ger mig rätten att utföra arbete som privatdetektiv. Hemma i Sverige har jag nämligen haft en egen detektivbyrå och jag vill fortsätta i samma spår här i Australien och första steget dit var alltså att avsluta denna kurs som pågick i tre veckor.

Kursen visade sig vara intensiv och lärorik. Vi fick lära oss om Australiens lagar och regler, moral och etik (att vi kan göra i stort sett vad vi vill så länge vi inte åker dit för det). Vi fick prova på övervakning både till fots och i bil, vi fick ta vittnesmål, hålla intervjuer, vara med under en fejkad domstol och lära oss tillvägagångssätt för att lokalisera en försvunnen person. Vi gjorde prov efter prov, inlämning efter inlämning, gick igenom Power Point efter Power Point

Första steget avklarat

Jag hann knappt blinka innan tre veckor gått och kursen hade nått sitt slut. Jag fick mitt certifikat samt en lista på vilka företag jag kunde höra av mig till. Som vanligt när man har med Australiens myndigheter att göra visade det sig att jag behöver dokument som tar sin tid att få tag på innan jag faktiskt kan ansöka om min licens, så just nu väntar jag bara på dem. Sedan finns det ingenting som kommer kunna stoppa mig från att börja arbeta med det jag kom hit för att göra – arbeta som privatdetektiv.

Missa ingenting från Suzannas äventyr – gilla Ett annat liv på Facebook:

suzanna_-bl

 

SHARE