Hoppa till innehåll

En tjej på evighetsresa – Emma övertygar att det är möjligt

Emma var gäst i vårt café i Kambodja där hon och pojkvännen Stu snabbt blev stammisar. Stu vågade först inte komma ur rummet och ens titta in i vårt gröna vego-brunchställe – det var för mycket grönt för en köttätare. Efter några blyga beställningar på smoothies så blev beställningarna snabbt till dagliga brakfrukostar. Vi har hållit kontakten sedan dess och Emma var en av de första jag tänkte på att intervjua kring ”Vad håller dig tillbaka från att leva livet du drömmer om?”

Hon är en riktigt dundertjej som på sin nystartade blogg skriver om exakta steg-för-steg om hur du planerar, sparar och genomför din resa – som kanske aldrig tar slut!

Emma Dougan, 27 år, Skottland

Tidigare: Jobbade inom catering på rigg med bra betald lön, Storbritannien.
Nu: Heltidsresenär sedan många år som driver egen hemsida där hon delar med sig alla sina tips och tricks för livet på resande fot
Hitta Emma på Instagram: Echoeartheffect

Kan du beskriva hur ditt gamla liv såg ut, vad du gjorde och varför du inte var nöjd med det.
– När jag var 16 bokade min bror en ”Round the World Ticket” för att utforska världen i ett år. Jag visste att jag bara var tvungen att göra detsamma efter att ha sett hans bilder och hört om hans äventyr. I tre år sparade jag alla mina pengar, även det jag hade lagt undan för universitet och lägenhet. Jag hade ett kontorsjobb då där jag inte kände mig uppskattad och jag visste att det fanns mer att leva för än att invänta helgen eller min årliga två veckor av semester. Jag sparade så mycket jag kunde. När jag var 19 år började jag resa med £10 000 (12 000 sek)på fickan som jag kom väldigt långt med. Det blev backpacking runt Sydostasien. Där började jag undervisa engelska för att finansiera fler resor. Jag gjorde det i ungefär tre år innan jag kom hem och började jobba igen. Den här gången arbetade jag på en rigg i Nordsjön där jag skulle jobba i 2-3 veckor åt gången och sedan resa på min fritid. Det var riktigt bra betalt men efter cirka 2 år märkte jag att det inte var tillräckligt, jag visste ju vad som finns där ute och jag behövde se och uppleva allt. Jag hade ingen passion för mitt jobb och jag visste att jag vill resa på heltid.

Hur ser ditt liv ut nu? Vad gör du nu?
– Just nu reser jag i Asien och driver min hemsida där jag hjälper andra att planera och genomföra sina egna backpacking- och drömresor. Jag planerar att resa runt Nordamerika under våren, som har varit en dröm för mig länge. Under mina resor frilansar jag som engelsklärare online. För närvarande har jag inget lån, ingen skuld, ingen utgifter för bil eller liknande. Ingenting drar mig i någon riktning där jag inte vill vara. Jag är min egen chef.

Beskriv en typisk dag i ditt liv:
– En typisk dag för mig kan vara att bara chilla, skriva, läsa på en strand eller simma i havet och hitta någonstans fantastisk restaurang att äta lunch på. Kanske blir det några drinkar på kvällen. Eller så gör jag en spännande aktivitet som dykning under dagen.
– När jag arbetar börjar jag dagen med frukost, strukturerar och planerar min kalender samt skriver ner mina dagliga, veckovisa och månatliga mål. Jag gör lite produktivt arbete på datorn och ger mig därefter ut på en promenad eller en massage eller för att vara social – jag får klaustrofobi av att vara ensam framför datorn hela dagen. I grund och botten kan jag göra vad jag känner för, vilket är det bästa med att leva på resande fot.

Vilken typ av liv gör dig lycklig?
– Jag vill att varje år i mitt liv ska vara annorlunda, nytt och spännande. Jag tror inte på att livet ska levas på ett ställe. Det finns så många upplevelser och möjligheter där ute som väntar på oss alla, liksom en hel värld att utforska. Jag vill aldrig känna mig som om jag har slösat bort min tid.

När och hur förstod du vilket liv som gör dig lycklig?
– När jag insåg att vi spenderar våra hårt förvärvade pengar på saker som någon annan anser vi ska spendera dem på. Snygga kläder, hus, bil, telefon. Vi borde spendera våra pengar på saker som gör oss lyckliga. Jag kom till slutsatsen att jag vill spendera mina pengar på resor och det är just vad jag gör nu.

Berätta mer, vad fick dig att ta steget för att förändra ditt liv? Vad var den avgörande faktorn?
– Det fanns många saker som ledde till mitt beslut att lämna livet jag hade hemma. Mitt företag började göra många förändringar i arbetetsrotationer och våra levnadsvillkor på riggen. Vi sågs inte som människor, bara siffror. Några av mina kollegor hade varit med företaget i mer än 20 år och behandlades riktigt illa. Jag visste att jag inte ville hamna i samma öde. I slutändan varför skulle jag ge mitt liv till ett jobb eller företag som knappt bryr sig om mig?

Var du någonsin rädd för att ta steget?
– Jag har aldrig varit rädd, jag förstod tidigt att allt det du lär dig på egen hand är mer än du någonsin kommer kunna få ut av en jobbposition som du är olycklig i.

Upplevde du ett tryck från samhället / familjen / vännerna att leva enligt normen? Om så, hur har du övervunnit / motstått detta tryck?
– Jag känner press från samhället bara när jag är hemma. Alla tycker att jag ska skaffa ett ”riktigt” jobb eller slå mig ner med min pojkvän och köpa hus eller starta familj. Allt det där är stora saker, men pressen kommer från samhällets oskrivna regler som säger att du måste göra alla dessa saker i en viss ålder. Jag står emot genom att djupt ner veta vad jag verkligen vill. Jag vet att alla dessa saker kommer om det var menat så. Men just nu vill jag växa som person och lära mig allt jag kan om mig själv och världen vi bor i.

Hur finansierar du ditt nuvarande liv?
– Jag har antingen arbetat under resorna eller sparat tillräckligt för att kunna sticka ut 6-12 månader. I början som engelskalärare i Thailand fick jag betalt en gång i månaden och kunde göra utflykter och utforska på min fritid. Jag hade ett kontrakt på ett år med en lön på 32 000 baht (9 300 svenska kronor) i månaden. Jag kunde tjäna extra pengar genom att undervisa en lördagsklass och få 3000 baht extra per månad. Jag kunde också ge privata kvällskurser och toppa upp min lön ännu mer. I slutet av månaden hade jag 38 000 baht (11 000 sek) som jag kunde leva väldigt bra på och dessutom spara pengar varje månad.

– När jag var i Australien jobbade jag så mycket jag kunde för att bättra på mina besparingar. Om jag befinner mig i ett dyrare land, jobbar jag mer så att jag kan få ut mer för mina pengar på billigare destinationer. Då väntar jag med att göra de flesta av mina aktiviteter och upplevelser där.

Min dagliga budget brukar vara 30 brittiska pund (360 kr). Några dagar kan jag gå över det eller spendera mindre men är genomsnittet. Inklusive flyg är min månadsutgift vanligen 1000 brittiska pund (12 000 sek) eller precis under. I dyrare länder kan jag spendera upp till runt 50 eller 60 pund per dag men det är sällsynt.

Om jag vill resa längre eller besöka dyrare platser, arbetar jag under tiden (engelskaundervisning, working holiday visum, frilansarbete) eller så byter jag arbete mot kost och logi genom organisationer som WorkAway eller WWOOFING.

Vad är din största insikt efter att du lämnade ekorrhjulet?
– Att leva det liv du alltid har drömt om är inte svårt att uppnå. Allt du behöver är lite självförtroende och motivation och så är du igång. Om du vill göra något så borde du bara gå ut och göra det. Lev ditt liv utan att ångra en enda sak.

Vad tror du håller folk tillbaka (av egen erfarenhet)?
– Jag upplever att det är pengar. Folk tror att de inte har råd eller aldrig kommer att ha tillräckligt. Det är inte sant. Om du verkligen fokuserar och istället för att spendera pengarna på onödiga saker, spara dem istället. Då får du ihop tillräckligt för att starta ett äventyr för dig själv. Det kostar faktiskt mer att stanna hemma och spendera pengar i vardagen än att spendera dem för att resa i världen.

Kolla in Emmas superinformativa blogg (på engelska) om hur du också kan resa världen runt: Echo Earth Effect.
Nedan är några av hennes guldkorn – inlägg som kommer hjälpa dig på språng snabbt!
Bestäm dig – making the decision
Planera din resa – plan your trip
Pengar – travel money guide
Låt Emma hjälpa dig – let me plan your trip

Har ni fler frågor och funderingar? Kommentera eller maila mig på andrea@ettannatliv.se

Var med LIVE!

Lördagen den 18 januari klockan 10.00 kommer vi avrunda denna spännande artikelserie på sex delar med en livesändning på Facebook där ni kan ställa era frågor till coachen Adam och mig samt kommer vi erbjuda en av er modiga läsare att bli live-coachad i att överkomma sina hinder! Tillsammans djupdyker vi i de sista frågorna som återstår i pusslet ”Vad håller dig tillbaka från att leva det livet du drömmer om?”

Maila mig om ni vill coachas live: andrea@ettannatliv.se

Klicka här för att komma till Facebook-eventet där du kan bjuda in dina vänner – speciellt den där kompisen som alltid tjatar om att göra det ena eller andra men inte får tummen ur. Glöm inte gilla sidan Ett Annat Liv

Länkar till alla delar i artikelserien

Kram, Andrea

Säg hej på Instagram:
andreaendres.me