Burma, Dag 23: Häftig båttur genom mäktig grotta

2412

Det är kolmörkt. Jag lyser med min iPhone vars ficklampa inte når särskilt långt. Fladdermössen skriker och det låter som det är tusentals av dem uppe i grottans tak. Jag har gått barfota genom grottan i snart tio minuter men ser fortfarande inget ljus. Att jag är barfota beror på att jag var tvungen att ta av mig mina sandaler vid grottans mynning. Grottan är en helig plats för buddhisterna och i delen som fylls av dagsljus har grottan dekorerats med flertalet statyer och små gyllen pagodas.

grotta

Ytterligare fem minuters famlande i mörkret och jag kan äntligen se ljuset på andra sidan. Jag hör röster och fladdermössens skrik tynar bort ju närmre utgången jag kommer. Jag befinner mig i Saddan-grottan utanför Hpa-an. En av alla platser vi har besökt under vår dagstur.

På andra sidan är det fullt av burmeser som också är här som turister. Här finns också en liten sjö och landskapet och utsikten är helt fantastisk. Några män väntar i små avlånga båtar på oss som tagit oss genom den mörka grottan. Vägen tillbaka går alltså över vattnet i dessa små träbåtar.

grotta grotta grotta

Jag hoppar ner i en av båtarna tillsammans med flera andra och mannen i aktern börjar sakta transportera oss med sin paddel i trä. Färden går genom en annan grotta. Eller snarare under den. Det är tillräckligt högt i tak för att inte behöva ducka. När vi kommer ut på andra sidan blir landskapet om än vackrare.

Turen tillbaka med dessa båtar visar sig kosta 1500 kyat. När du går in i grottan efterfrågas du en donation på 1000 kyat. Så den här upplevelsen kostade mig totalt 2500 kyat. Definitivt värt det!

grotta grotta grotta grotta grottor-12

Den mindre staden Hpa-an ligger ungefär en timme nordost om Mawlamyine där vi för tillfället bor. Vår tanke var först att bo ett par nätter där men det fanns inga lediga rum. Det fick helt enkelt bli en dagstur till Hpa-an och omgivningarna.

Hpa-an påminner om Thailands västkust. Kalkstensklippor och kalkstensberg som reser sig upp lite här och var. Det är vackert. Landsbygd med risfält som sträcker sig så långt ögat kan nå och i horisonten ett högt berg som en siluett mot himlen. Och den stora grejen här är grottor. I mängder. Men det finns mer att se än bara grottor.

Ska du ta dig runt kring Hpa-an rekommenderar jag att boka en bil eller tuk-tuk med chaufför. Flera företag erbjuder heldagsturer till de sevärda platserna. Det är dåligt med skyltar och vissa av platserna ligger bortom långa grusvägar där du måste svänga på rätt ställe för att inte komma fel. Risken är att du spenderar lång tid att bara försöka hitta rätt om du kör själv.

Bor du i Hpa-an bör en dagstur inte kosta mer än 30 000 kyat för en tuk-tuk där det får plats 5-8 personer. Vi åkte hela vägen från Mawlamyine och betalade därför 50 000 kyat.

Precis som i den standardtur som erbjuds hos de flesta turföretagen ingick tio platser under vår dag men vi valde bort några efter att ha läst på. Bland annat Kawgoon Cave som har inträde på 3 000 kyat men inte är särskilt märkvärdig. Vi stannade även vid Lubini garden som är en stor trädgård med hundratals sittande Buddhastatyer, men den kan definitivt skippas.

Grottan jag skriver om ovan, Saddan Cave, tillsammans med de två platser jag listar här nedan var mina tre favoriter från dagen. Och ska jag vara ärlig hade jag varit nöjd med att bara se dessa.

Kyaukka Latt Paya

grottor-13

Kyaukka Latt Paya är ett tempel på toppen av en kalkstensklippa i mitten av en rund sjö. Du måste korsa en lång träbro för att komma till ön. Hela platsen är en religiös plats så du måste täcka axlar, armar och ben. Det går inte att komma högt upp på klippan. Men det finns en trappa som leder en liten bit upp. Från trappan och uppåt får du inte fotografera. Där uppe är en böneplats som är extra helig. Vid parkeringen finns flera försäljare som säljer popcorn och limpor med bröd. De är inte för att äta utan för att mata fiskarna. Mängder med burmesiska barn strålar av glädje där de står på bron och kastar bröd och popcorn i vattnet.

Yathei Pyan Cave

grottor-15 grottor-16 grottor-17 grottor-18 grottor-14

Yathei Pyan Cave är en rätt stor grotta som du kan gå igenom och komma ut till en balkongliknande utsiktsplats på andra sidan. Det är grottan med bäst utsikt under vår dagstur. I öppningen av grottan står flera stora identiska Buddhastatyer. De ger ett imponerande intryck där de blickar ut över grottans golv.

Missa ingenting från Patriks resa genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.