Hoppa till innehåll

Inga valar i Kaikoiura – men väl delfiner, albatross och sälar

Ja hörni, vi vet inte om vi ska skratta eller gråta. Vår otur i Nya Zeeland fortsätter. Vi åkte ut för att se kaskeloter i Kaikoura – fick vi se några tror ni? Typiskt nog inte. Vi gav det en andra chans och åkte ut två dagar senare – inte skymten av minsta valfena då heller.

Var är valarna?!

Kaikouras berg är en mäktig bakgrund under båtturen.

Whale Watch Kaikoura är det enda företaget i Kaikoura som erbjuder valskådning. De är gamla i gemet och vet vad de sysslar med. Förutom att ta ut turister för att se valarna är de inblandade i arbete för att skydda och ta hand om djuren här. De matar inga marina djur och allt sker naturligt på djurens villkor. För att hitta valarna använder kaptenen en hydrofon för att lyssna efter valarnas ljud under ytan. De följer noggrant regler för att inte stressa valarna.

Som utlovat fick vi 80 procent av pengarna tillbaka. Whalewatch Kaikoura är så säkra på att få se val att de har denna deal. Schysst grej, men vad spelar pengar för roll när allt vi vill är att få se val… Vi kan inte kontrollera naturen, det är väl det som är charmen antar jag…

Som lite plåster på såren såg vi delfiner under tiden vi letade efter val. De så kallade ”Dusky Dolphins” simmade precis överallt runt båten. Delfiner i det vilda är en magisk upplevelse. De är så glada och fria och lekfulla. De gillar att surfa på vattnet som båten knuffar undan vilket ger oss gott om tid att verkligen beundra dem.

Dusky Dolphin. Foto: Patrik Enlund

Samtidigt glider en albatross majestätiskt över himlen inte långt från båten. Med närmare tre meter mellan vingspetsarna är detta djur en magnifik bjässe. Det är en ära att få beskåda en albatross på så nära håll.

Albatross.

Trots att vi inte fick se valar lämnade vi inte Kaikoura lottlösa. Kaikoura är berömt för alla marina djur som lever kring kusten och i havet här utanför. På vägen hit passerade vi den välkända sälkolonin vid ”Ohau Point”. Där fick vi på nära håll se flera sälar av arten ”Nya Zeeländsk päls-säl” och deras ungar . Här i skydd av klipporna leker sälkutarna och blir upplärda av sina mödrar till att bli skickliga simmare.

Vår dag på havet för att se valar är ett samarbete med Whale Watch Kaikoura. Allt som jag skrivit om vår dag är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg om detta är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.