Linda och Tobias lämnar allt: ”Rutiner skrämmer mig”

3117

Jag är uppvuxen i en småstad vid namn Köping. Mina föräldrar skaffade mig i tjugoårsåldern. När de växte upp ville alla skaffa barn, hus och bil. Precis som många av mina vänner också valt att göra. Min pappa har arbetat på Volvo sedan han tog studenten. Absolut inget fel i att skaffa barn och behålla ett trygg arbete. För många är det vad livet går ut på och det är vad de älskar. Hade jag inte börjat resa hade jag ju gjort detsamma. Dock är jag oerhört glad och mig själv evigt tacksam för att jag åkte på min första resa. Att jag insåg att livet är så mycket större.

Följ Ett annat liv på Facebook för att inte missa någonting från Linda och Tobias och för fler inspirerande resetexter och bilder från jordens alla hörn: www.facebook.com/ettannatliv

lindaochtobias

Ett ord som skrämmer mig är rutiner. Att fastna i onda mönster och tråkiga vanor. Att varje måndag längta efter fredagens tacomys och lördagens besök hos vänner. Att varje söndag ha ångest för att det snart är måndag och en vecka kvar till helg igen är ingenting jag vill kalla vardag. Missta mig rätt jag gillar mitt arbete, mina kollegor och min chef. Jag hade inte arbetat där i fem år om så inte var fallet. Ibland önskar jag att jag kunde vara nöjd med de enkla och lätta. Att glatt följa i mina föräldrars fotspår. Dock saknas någonting i livet jag har här i Sverige. Någonting jag inte saknar när jag är ute i världen. Att känna mig fullt levande endast fyra veckor om år är inte rätt mot mig själv. Att jag och Tobias haft chansen att resa så mycket som vi gjort har varit guld värt. Det är inte alla som får den chansen av sina arbetsgivare. Vi är lyckligt lottade och kommer vara dem evigt tacksamma för det.

Det är många som ifrågasätter äventyret vi har i sikte. Samtidigt är det givetvis många som är glada och stöttande. Jag ljuger om jag säger att jag inte blir påverkad av vad människor säger, tycker och tänker.

”Är det inte dags att stadga er, köpa hus och skaffa barn? Ni börjar ju bli till åren” är en fråga vi ofta får. Att skaffa allt detta som många anser att livet går ut på gör inte våra liv kompletta. Just nu är vi alldeles för osäkra på oss själva. Inte som par utan vad vi vill göra, vart vi vill bo och vad vi vill åstadkomma i livet.

”Är inte detta ett försök att fly verkligheten?” är också en fråga vi fått. Vilken verklighet är ju såklart min motfråga. En verklighet som är rätt för den ena kanske inte är rätt för den andra. Så till personen i fråga och alla andra som undrar är svaret nej. Att skaffa barn, hus och bil är inte vår verklighet. Att upptäcka världen i hopp om att en vacker dag hitta vår plats är en verklighet vi bättre kan identifiera oss med. Det finns ingen regelrätt verklighet. Om vi aldrig testar våra vingar får vi aldrig veta. Att på dödsbädden ligga och ångra sig är ingenting vi vill göra.

När TV4 undrade om vi vill komma och berätta om vårt beslut trodde vi inte att det var sant. Varför är de så intresserade och vad finns det egentligen att prata om.
– Det är många unga idag som väljer att resa bort. Vad gör oss speciella? frågar Tobias mig.

Det är en fråga jag även ställt mig själv sedan den dagen jag snabbt svarade ja på om vi ville vara med i Nyhetsmorgon. Att vi sagt upp vår lägenhet och sålt våra saker, att vi vill försöka hitta ett annat ställe att i framtiden placera vårt hus på är nog det som skiljer oss lite från mängden av alla de som väljer att åka på en längre resa som sedan tar slut.

Nej, man behöver inte resa till andra sidan jorden för att hitta lycka och glädje. Dock vet vi att om vi finner ett arbete och sedan kan stanna utomlands finns det ingenting som kan göra oss lyckligare. Vi kan alltid komma tillbaka till Sverige om det skiter sig. Det återstår helt enkelt att se vad framtiden har att ge oss.

Många är fega och vågar inte göra någonting annat än de man ”ska” göra i livet. Jag kan själv erkänna att jag har varit livrädd inför detta beslut. Att lämna det trygga för någonting som ligger svävande i luften är läskigt. Jag vet tyvärr väldigt många som klagar över hur tråkigt livet är. Att de önskar att de kunde lämna för någonting annat. Det är superviktigt för mig att följa mina drömmar. Det borde vara lika viktigt för alla. Dock är det många som för alltid kommer att ångra sig.

Du följer Linda och Tobias äventyr här: Ett par på resa >>

linda

SHARE

9 COMMENTS

 1. Spännande! Varmt lycka till! Och jag tror att det viktiga är att se att man har valmöjligheter. Sedan är det olika VAD man vill (eller kan) välja, och vad man har för drömmar och mål.

 2. Hej! Såg er på TV imorse, och förstår preciiiiis känslan trots att jag nog är dubbelt så gamla som ni ?
  Har haft förmånen att få bo utomlands några gånger genom jobbet, men längtar ’ut’ igen nästan varenda dag – till en annan ’verklighet’.
  Ska bli spännande att följa er, ni gör HELT rätt, och skulle det ändå inte kännas bra så är det bara att åka tillbaka till Sverige.
  Stort lycka till!!

  • Åh vad kul. Skönt att du fått den möjligheten att vara utomlands genom jobbet. Det är ju rena rams drömmen? Vad roligt att du kommer följa och tycker vi gör rätt. Så länge man följer sitt hjärta kan ingenting gå fel. Precis Sverige står alltid kvar! Tack så hemskt mycket snälla du.

 3. Hej!
  vad jobbade ni med i sverige? ganska ovanligt att få tjänstledigt på oviss tid. =)

  • Hej! Jag jobbade på Willys och min kille som snickare på en liten firma i Köping. Vi har arbetat flitigt och varit duktiga sedan sex år tillbaka. Vi känner våra chefer bra oh de känner oss. Antar vi har tur. Ha det bra:)

Comments are closed.