Livet i Australien – spontan helgtripp till Margaret River

1414

Min sambo Brad jobbar i gruvorna på ett så kallat 2/1-schema vilket innebär att han är borta och jobbar i två veckor och är hemma en. Under den veckan han är hemma brukar vi försöka hitta på lite olika saker och denna gången bestämde vi oss för att spendera en helg i Margaret River. En tripp dit är ganska vanligt när man bor i Perth. Låt mig berätta om hur en typisk campinghelg kan se ut.

Efter en hektisk dag på jobbet rullade jag in på uppfarten hemma, vi packade in alla våra campinggrejer i bilen. Jag, Brad och vår vän Lisa. Två timmar senare satt vi färdiga och klara i Brads fyrhjulsdrivna bil och stydre kosan söderut.

Det är nästan obligatoriskt att ha fyrhjulsdriven bil här när du ska campa. Det behövs om du vill kunna få ut så mycket som möjligt av din resa. De bästa campingplatserna är nämligen ganska svåra att komma åt. Du behöver en bil som kan ta sig fram nästan överallt, framförallt över sand. Då kan du hitta till riktiga pärlor och får se platser och vyer som du annars inte hade sett.

Med i packningen hade vi våra swags. Det är något som nästan varenda campande australiensare använder. Det är i princip ett enmanstält, väldigt behändigt då det går snabbt att rulla ihop. Förutom våra swags packade vi även med oss all mat och vatten. Maten förvarar vi i ett kylskåp bak på flaket som är kopplat till bilbatteriet. Det var allt vi behövde för att klara en helg i bushen.

En typisk "swag" uppbunden till Brads bil
En typisk ”swag” uppbunden till Brads bil

I och med att klockan var ganska mycket när vi väl kom iväg visste vi att vi inte skulle hinna hela vägen till Margaret River. Vi bestämde oss för att stanna i Peppermint Grove som dessutom har en camping.

Vanligtvis brukar vi fricampa på någon strand, men tillgång till dusch och toalett är något jag verkligen värdesätter när jag är ute på vägarna. När vi rullat ut våra swags fällde vi ut varsin campingstol, tog varsin öl och åt frukt.

Kvällen var sval men med en extra tröja och strumpor på fötterna behövde vi inte frysa. Vi satt där och småpratade medan vi njöt av att att ha bytt ut bakgrundsljuden från stadsbrus till havsbrus. Innan det blev för kallt kröp vi ner i våra swags, drog igen dragkedjorna och sa godnatt. Tyvärr glömde vi kuddarna hemma vilket gjorde att jag hade svårt att somna. Men det gjorde inget,  jag njöt av att betrakta stjärnhimlen där jag kunde se vintergatan medan jag lyssnade till syrsorna som spelade.

Nästa morgon vaknade vi av att fåglarna berättade att det var dags att gå upp. Inte nog med att de förde ett herrans liv, de hade även bajsat ner min och Brads swag. Vi får ju skylla oss själva när vi hade parkerat oss själva under ett träd fullt av dem.

Efter frukosten tog vi sikte på helgen egentliga mål, Margaret River. Vi kör förbi flera vackra vingårdar och, bryggerier. Vägarna är omringade av grönska. Det är lummiga träd och buskar, något man inte är bortskämd med när man bor i Perth. Då och då öppnades landskapet upp och vi får se fält med vinrankor och pittoreska gårdar omringade av välklippta gräsmattor.

Vi stannade till vid en vingård och promenerade under ringlade vinrankor för att komma fram till en rustik bakgård med en mysig liten bar. Vi blev bjudna att prova vin och ost vilket smakade gudomligt. Där satt vi en stund och andades in den friska lantluften och njöt av de vackra vyerna. Hade vi haft mer tid hade vi stannat till vid en av chokladfabrikerna som är känd för sin lokalproducerade choklad, men det får bli en annan gång.

Själva staden Margaret River är en liten surfstad som har mycket karaktär med små personliga butiker och caféer. Det är lätt att hitta fina souvenirer både till sig själv och sina kära. Dessutom kan du få tag på utomordentlig glass och choklad där. Denna helg var i anslutning till ”Australia Day” och staden som annars kan verka spöklik när det inte är säsong var full av liv och fullkomligt blomstrade.

Vi stannade till och köpte varsin glass innan vi satte oss på en buss som skulle ta oss till The Beer Farm, ett bryggeri en halvtimme utanför stan. Vi åkte dit på ett kulturevenemang för äta gott och lyssna på aborginisk musik. Med sitt lantliga läge med utsikt över vatten och betesfält var bryggeriet väldigt vackert beläget och vi hade en väldigt trevlig och avslappnad vistelse på The Beer Farm. Vi tog bussen tillbaka på kvällen och spenderade natten på tomten hos några vänner, än en gång i våra swags. Kvällen var lite varmare denna gång och vi fick låna kuddar vilket bidrog till en god natts sömn.

Morgonen därpå började vi röra oss tillbaka mot Perth igen. Vi hade gott om tid och stannade först till i Gracetown där vi tänkte ta ett dopp i havet. Vågorna var höga och hade vi haft surfbrädorna med oss hade förhållandena varit perfekta, men för oss som bara ville ta ett mysigt dopp var vågorna lite väl aggressiva. Vi bestämde oss för att åka vidare och istället stanna till vid ”Injidup Rock Pools”. Klippformationer har skapat ett naturligt spa. Klipporna bromsar vågorna som kommer ungefär halvvägs och sedan sipprar ner och bildar en naturlig bubbelpool. Fantastiskt vackert men tyvärr alldeles för populärt. Det var fullt av folk vilket tyvärr avtog lite av känslan av orördhet som annars hade infunnit sig.

 

Injidup Rock Pools
Injidup Rock Pools
En våg kommer in och skapar en naturlig bubbelpool
En våg kommer in och skapar en naturlig bubbelpool

Efter Injidup tog vi oss till Eagle Bay, vilket ställe! Vi möttes av en skyddad strand där sanden var vit och finkorning, vattnet turkost och spegelblankt och vinden obefintlig. Det var som att befinna sig på en tropisk ö. Och detta är bara ett par timmar bort från vårt hem. Lisa poängterade hur lyckligt lottade vi är som bor vid denna vackra plats.

Jag insåg hur rätt hon har och hur viktigt det är att förstå sin lycka och fokusera på hur bra man har det istället för att jämföra med allt annat som är bättre. Jag har lätt för att alltid tro att gräset är grönare på andra sidan men bestämde mig där och då för att nu är det slut på det. För vad får jag ut av det? Det leder endast till ett ständigt sökande av något annat då människan har en förmåga att aldrig bli nöjd, oavsett hur bra en har det.

Att komma ut på stranden där i Eagle Bay fick mig att istället inse värdet av att njuta av det jag har.

Eagle Bay
Eagle Bay
Eagle Bay
Eagle Bay

Efter min lilla epifani och några timmar spenderade av att bara njuta var det tyvärr dags att rulla hemåt. Med salt i håret och sand innanför kläderna hoppade vi in i bilen och begav oss ut på vägarna igen.

Väl hemma packade vi ur bilen, sa hejdå till Lisa och installerade oss. Jag kände mig mer avslappnad än vad jag gjort på länge och reflekterade över min situation och vilken tur jag faktiskt har. Jag har turen av att befinna mig på en vacker strand med sol och värme i februari. Jag har möjligheten att promenera till stranden för att titta när solen sakta går ner över horisonten. Jag kan gå på utomhusyoga eller se utomhusbio.

Jag har tillgång till att när jag vill rida och galoppera i kvällsolen över sanddynorna. Jag har ett jobb som är min passion men behöver inte jobba ihjäl mig. Jag och min familj är friska, jag har hus, mat och en man som jag älskar och som jag vet skulle göra allt för mig.

Vad mer kan man begära?

Vi avslutade söndagskvällen på, enligt mig, det bästa sättet. Ett avsnitt av ”Outlander” med mjölk och choklad som tilltugg. Medan 1700-talets skottar red runt och kämpade mot ”Redcoats” på tv lade jag mig tillrätta med mitt huvud i Brads knä och somnade inom tio minuter.

Det är vad jag kallar en bra helg.

Solnedgång i Scarborough
Solnedgång i Scarborough beach, bara minuter från där vi bor

 

 

SHARE