Inga och Richard testar Kutas nattliv: Party, show och farliga drinkar

2054

Kuta, Legian, Seminyak och Kerobokan hänger sömnfritt ihop på samma strand. Efter Tysta Dagen, Nyepi i Sanur, flyttade vi till Legian på gränsen till Kuta beach. Ett ställe som gjorde stark intryck på oss var pop-up baren Spunkys. En hiphop-bar där gästerna var i gymnasieåldern, men eftersom indonesier ser unga ut, såg de ut att vara i puberteten. Groggarna var starka och kostade sju kronor glaset. Pojkarna shottade tequila i Nalle Puh-glas, blåste rökringar från sina cigaretter och såg allmänt världsvana ut. Det kändes som om vi var med i dokumentärfilmen ”Kids”. En man fick en takeaway-grogg med sig upphällt direkt i en plastpåse. Så typiskt att jag inte hade kameran med mig. Vi var så fokuserade på att festa att vi tog inget med oss det som vi riskerade att bli av med. Vi fortsatte till Ground Zero, där en bomb sprängdes år 2002, mellan Engineroom och Sky Garden. Regeringen i Indonesien är muslimsk och har infört 300 procent spritskatt. Balineser däremot är hinduer och livnär sig av turismen, de känner sig förtryckta av Jakartas stränga lagar. Detta är bakgrunden till att bomben sprängdes mitt i Balis turistmecka mellan två populäraste diskotek. Detta hade avsedd effekt, då attentatet skakade turistnäringen på Bali i flera säsonger framöver och skapade rubriker runtom i världen.

För att kringgå den höga spritskatten och locka turister med billig sprit, säljs det mycket hembränd alkohol på barerna, du har kanske hört talas om metanolförgiftningarna på Bali?

Richard lärde mig hur man ser om det är metanol i spriten. Man tänder på spriten i en shotglas med en tändare. Brinner det med en gul låga är det metanol (träsprit) och skall hällas ut, brinner det med en blå låga däremot är det etanol, det vill säga sprit och är drickbart.

Kuta är australiensarnas bakgård och alla i Kuta verkar komma från Perth. Det känns som Kutas nattliv är starkt australieninfluerat. Redan första kvällen slog vi följe med ett trevligt aussie-par från Perth, Jack och Tahlia. De minns sina somrar i Kuta sedan de var i femårsåldern då de fick balinesiska barndomsvänner som ingick i vårt Kuta partycrew.

Jack, Tahlia, Jag, Richard och någon som fotobombar oss på Eikon.

 

Gå ut – Ställen i Kuta

Det som gäller i Kuta är Sky Garden, Engine room samt Eikon som har en ”all you can drink”-kväll för 70 kronor. Dock  hänger lokala maffian, som jobbar i dörren och ”Red Bulls” som är ett kriminellt Mc-gäng från Australien där.

Turister, oftast från Australien, blir förgiftade/rånade/nedslagna utanför dessa ställen på veckobasis. Facebookgrupper jag var med i postade foton på illa tilltygade turister med jämna mellanrum. Vår nya vän Jack, hade inte hunnit vara i Kuta i mer än en vecka innan han fick ögonbrynet spräckt, just däromkring. Hela Bali var just så, fullt av motsägelser och kontraster.

Med hjälp av ett par rabatthäften köpte vi 20 vodkaredbulls till vårt sällskap

Ett ställe med trevlig och lätt stämning var Y Sport bar som är värdar för Little People of Indonesias show, som är en show med wrestling/dans. Jag log så mycket att mina kinder krampade. Det var mycket gulligt och interaktionen mellan publiken och artisterna var väldigt respektfull.

Efter showen fick man komma upp till artisterna och ta ett foto
Den energi och glädje som artisterna spred gick inte att gå miste om, härlig stämning!

Kuta lämnade ett leende på mina läppar, även om det inte var särskilt sofistikerat och drum and basemusiken på högsta volym var lite jobbig. Jag tycker mig ha uppfattat viss snobbism när det gäller Bali, att Ubud ska till exempel vara mycket ”finare” än Kuta. Vi lämnade fördomarna hemma i Sverige och bestämde oss att ta in Bali, hela Bali rakt av som det är. Nästa ort var långt mer sofistikerat än Kuta och även där fanns det motsägelser.

Missa inget från Inga och Richards liv på resande fot – gilla Ett annat liv på Facebook:

bl_ingasundell

SHARE