Hoppa till innehåll

Patrik: ”Härlig vandring till The Pinnacles” i Coromandel

Redan första dagen på vår roadtrip, dagen efter vår sista jobbdag, snörade vi på oss kängorna och knatade upp till Coromandels högsta punkt, The Pinnacles. Den spretiga bergstoppen mäter 759 meter över havet.

Vi kom upp på toppen med perfekt tajming för att klippa solnedgången. Det blev ett fint avsked till Coromandel. Vi kunde se långt och mycket av denna gröna halvö medan solen sakta sjönk i väster. Att det blåste riktigt rejält där uppe gjorde oss ingenting.

De dimmiga bergskammarna i fjärran är en mäktig vy.

De böljande kullarna färgades djupt blå och mörkt gröna och himlavalvet antog en rosaskimrande nyans. Naturen bjöd på ett förstummande skådespel mitt framför våra ögon, helt gratis. Det var bara att njuta och ta in.

Allra högst upp finns en plattform med staket.

Det blåste rejält på toppen.

 

Himlen färgades rosa och bjöd på en otrolig ljus-show.

Vandringen upp hit gick inte av för hackor den heller. Äventyret börjar längst in i vackra Kauaeranga-dalen med breda grusstigar genom en lummig lövskog längs den porlande forsen och flera andra mindre vattendrag. Här är det lättvandrat och stigningen är knappt märkbar. Fågellivet gör sig påmint i vartenda träd och ju längre in och högre upp vi kommer desto bättre blir utsikten och de dramatiska klippväggarna.

Vandringen upp till toppen gick genom en lummig lövskog full av fåglar.

Ovanför trädtopparna kunde vi se vackra vyer.

Det är de sista 50 metrarna upp till toppen som är mest utmanande. Handtag inskruvade i berget och monterade branta trappor gör det förstås lite enklare men det är ändå lite jobbigt. Men definitivt värt det.

Vi spenderade natten i stugan som ligger precis nedanför högsta toppen och vandrade sedan tillbaka ner i dalen nästa dag.

Det blev en riktig super-kick-off för vår roadtrip. Vi kunde inte önskat för en bättre start. Nu har vi lagt ribban.

ATT VANDRA TILL THE PINNACLES

Det tar cirka 2,5 timmar att vandra till stugan i ett normalt promenadtempo och sedan ytterligare 45-60 minuter för att nå toppen.


Vandringen till The Pinnacles börjar längst in i Kauaeranga-dalen som nås från Thames på Coromandels västkust.
Första biten av vandringen, upp till stugan, är lätt. Visst, du kommer bli andfådd och känna av pulsen. Men även om det mestadels går uppåt hela tiden är det inte extremt utmattande. Den sista biten upp till toppen kräver däremot att du är hyfsat i form och inte är rädd för höjder.

Stugan uppe vid The Pinnacles sköts av Department of Conservation (DOC) och en säng kostar 15 NZD per person. Det finns 80 platser i stugan och du måste boka innan. Under högsäsong är det oftast fullbokat. Här finns bara madrasser i enkla träsängar i sovsal så att ta med din egen sovsäck är ett måste. Ett tips är att ta med öronproppar så du slipper ligga sömnlös på grund av snarkningar eller andra oljud.

Det finns ett stort kök med gasspisar och all köksutrustning du behöver för att laga mat. Det finns vatten att tillgå men du rekommenderas att koka vattnet innan du dricker.


Det finns inga soptunnor här uppe. Allt du tar med dig på vandringen och allt skräp som blir över måste du ta med dig tillbaka ner igen.