Rosanna fast i Peru – har jättesvårt att ta sig hem

2339

Efter artiklarna om att Rosanna var fast i Peru har hon fått motta enorm kritik och mörkt hat. Rosanna har idag den 6 april svarat på kritiken i ett brev skrivet med egna ord. Läs hela brevet här >>

Ni som följt Ett annat liv och de intervjuer som publicerats under åren kanske kommer ihåg Rosanna Holmström. Rosanna lämnade Sverige som 20-åring för att bo i Australien. Du kan läsa intervjun jag gjorde här >>

Ett år senare gjorde jag ytterligare en intervju för att kolla läget. Rosanna sa ”Jag är fri och jävligt lycklig” (Läs här) >>

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Efter att ha slutfört sitt ”rural work” för att förlänga sitt visum flyttade Rosanna till ön Rottnest Island i västra Australien. Där jobbade hon i ett café, men så småningom fullföljde hon sin dröm och pluggade till djursjuksköterska i Perth. Efter examen 2018 fick hon jobb på en veterinärklinik i Nya Zeeland, men där var hon bara i två månader. Livet ville nämligen annorlunda. En kärlekshistoria som först tog henne dit slutade inte som väntat. Rosanna åkte tillbaka till Sverige för att ladda batterierna på nytt.

Vill du drömma dig bort till resor nu i karantän-tider? Följ vår Youtube-kanal >>

Nu för tiden jobbar hon som djurvårdare på en veterinärklinik i Stockholm och samlar på sig erfarenhet. Men hon har många planer och drömmar i bakhuvudet. Hennes älskade Australien finns alltid där och pockar på – kanske flyttar hon dit igen. Hon är ju trots allt bara 25 år.

Det tar oss fram till nutid – våren 2020. Rosanna är fast i Peru och landet har helt stängt ner på grund av Corona. Rosanna åkte på semester till Peru för att vara på en healing retreat.

Peru är ett av få länder i världen som nu har stenhårda restriktioner på grund av viruset. Inga flyg är tillåtna att varken lyfta eller landa. Svenska regeringen och Utrikesdepartementet har varit inblandade i att få hem svenskar fast i just Peru. Ett flyg tog hem svenskar i förra veckan.

Men Rosanna är inte en av dem som fått hjälp ännu. Hon är fast i Amazonas djungel, i en mindre stad som heter Puccalpa. 750 kilometer från flygplatsen i huvudstaden Lima. Danska myndigheter har ordnat ett räddningsflyg med SAS som flyger ner för att hämta hem danskar. Det lyfter från Lima mot Köpenhamn om bara två dagar, den 2 april. Svenska UD mejlade Rosanna tidigt en morgon och skrev att det fanns några lediga biljetter på det danska planet.

Fem minuter senare varje biljetterna slut. Rosanna lyckades boka en i sista sekund. För 20 000 svenska kronor. Nu återstår bara ett problem. Kan hon ta sig till Lima?

Rosanna intervjuades under tisdagen av Ekot i Sveriges Radio. Lyssna på intervjun i spelare nedan:

Foto: Rosanna Holmström

Polis och militär kontrollerar alla vägar. Ingen får resa inom Peru utan tillstånd. Tillståndet måste vara utfärdat av Perus regering via Svenska ambassaden. Under tisdagen väntade Rosanna fortfarande på besked från ambassaden om tillståndet. Får hon inte tillståndet kan hon inte resa och missar då flyget hem.

Rosanna har tillsammans med en annan svensk kille i Pucallpa fått tag på en privatbil som ska köra dem till Lima på på tisdagskvällen lokal tid. Rosanna har fått kämpa i motvind. Svenska ambassaden i Lima har sagt att hon åker på egen risk och har inte hjälpt till att hitta någon transport.

Fortsättning följer.

Har du en historia att berätta? Är du fast på grund av Corona. Mejla patrik@ettannatliv.se

SHARE