Rosanna har flytt Sverige för ett liv i Australien

6180

Efter artiklarna om att Rosanna var fast i Peru har hon fått motta enorm kritik och mörkt hat. Rosanna har idag den 6 april svarat på kritiken i ett brev skrivet med egna ord. Läs hela brevet här >>

Hon är bara 20 år men har redan flytt Sverige. Rosanna Holmström har tröttnat på det tråkiga Sverige och hur fyrkantigt det är.
– I Sverige är det ”såhär ska det va”. Du ska plugga, skaffa jobb, man och barn. Och när man är ledig gör man inget nytt. Det är samma sak hela tiden, säger hon.

rosanna
För två år sedan tog hon studenten. Ett halvår senare packade hon en ryggsäck och drog till Sydostasien.
– Jag bestämde att när jag slutade skolan skulle jag ut och resa. Jag visste att jag ville resa runt och se världen och sista året blev det seriöst. Jag bestämde mig i februari och åkte i oktober.

Efter flera månader i Thailand, Malaysia och Indonesien fick Rosanna blodad tand. När hon kom hem till Sverige jobbade hon alla pass hon kom över på ett vårdboende. Efter ett år med hårt jobb kunde hon börja sitt nya liv.

I januari flög hon till Asien igen – men nu med Perth i västra Australien som slutdestination. När ”Ett annat liv” får kontakt med Rosanna är hon sprittande glad. Hon har precis skaffat bankkort, simkort till telefonen och ordnat alla praktiska grejer.
– Jag fick mitt första brev idag. Det är helt sjukt. Det här är fett coolt. Jag älskar Perth, det är så himla härlig stämning här. Allt  känns mycket gladare överhuvudtaget. Att slippa det här i Sverige med att man måste jobba heltid, det är kallt hela året. Det är mörkt när man går till jobbet, det är mörkt när man kommer från jobbet.

De som känner Rosanna vet att hon har varit med om en ordentlig inre resa på bara några år.
– Jag var en sjukt materiell person. Redan i skolan när jag fick min månadspeng shoppade jag upp den direkt. Mest kläder som jag sen tröttnade på dagen efter. Det var som ett begär som aldrig stillades. Det var mest kläder och onödig skit som blev mycket pengar i längden. Det var när jag insåg att jag ville resa som jag slutade shoppa. Jag insåg att materiella grejer inte har något värde för mig längre. Jag tänker på det hela tiden att jag hade kunnat lägga de pengarna på resor, säger hon.

Hon fortsätter:
– Jag är glad att jag insåg det tidigt. Att jag inte hann lägga mer pengar på dyrare grejer. Det är en befrielse. Jag har grejer som får plats i min ryggsäck och jag klarar mig på det.

I Sverige finns i princip inget materiellt kvar som drar Rosanna tillbaka.
– Min mamma flyttade bara några dagar efter att jag åkte. Jag hade packat hela mitt rum. Det kändes jättekonstigt. Jag har bara kvar några kartonger hos mamma.

Nu planerar Rosanna för framtiden med sin allra bästa barndomsvän Lovisa som bott med sin familj i Australien i två år. Planen är att jobba för att få visum för ett andra år och sedan skymtar Sydamerika i kikaren.
– Jag har alltid vetat att jag vill leva såhär, avslutar Rosanna.

Vad hennes jobb under den australiska vintern blir? Troligtvis att jobba med kameler. Bara en sån sak. Rosanna lever helt enkelt ett annat liv.

SHARE

5 COMMENTS

  1. Rätt gjort Rosanna, om man inte lyssnar på och följer sitt hjärtas röst utan undantränger den, är risken stor att man allt eftersom blir fegare och fegare och bygger upp en starkare och starkare ångest. Jag är nu 65 år och har hittills bara doppa stortån, så jag har en viss aning om hur det kan bli. Grattis till att du fick den dyrköpta insikten om konsumtionssamhällets värde för oss i tid och därur den framvärkta självkänsla du behövde. Bamsekram med beundran till dig men inget lycka till behövs, för nu är du osårbar då dina kommande motgångar och trauman bara kommer att stärka dig ytterligare och ge dig nya perspektiv som du kan surfa på.

  2. Tommy:
    Tack så himla mycket för din kommentar, den värmde. Det är aldrig för sent, inte ens när man är 65 år. Man kanske inte är ute efter ”backpacker-resan” då men man kan resa på andra sätt. Bamsekram och lycka till! 🙂

  3. Min underbara dotter…du är så bra. Jag hade samma reslust innan du och Robin föddes och gjorde som du om än inte i samma utsträckning. Sen kändes det tryggast att vara hemma i tråkiga trygga Sverige när ni var små. Nu är ni stora och reslusten är tillbaka. Nu planerar jag också för ett liv utomlands. Men det vet du ju redan. 🙂 Var och hur vet jag inte än men något blir det. <3 <3 <3

  4. Vliken dramaqueen. ”– I Sverige är det ”såhär ska det va”. Du ska plugga, skaffa jobb, man och barn. Och när man är ledig gör man inget nytt. Det är samma sak hela tiden, säger hon.” ja för Autstralien är inte alls samma. Samhället i alla i-länder ser ut så. Snarare samhället du måste bryta dig fri ifrån.

Comments are closed.