Hoppa till innehåll

Så häftigt! Vi vandrade på Franz Josef glaciär

Att vandra på Franz Josef glaciär har varit en av de där grejerna som vi sett framemot allra mest. Det är också utan konkurrens den dyraste aktivitet vi gjort i Nya Zeeland. 499 dollar (drygt 3 000 kronor) per person kostar ”Heli Hike” som det kallas. Saftigt värre! Men så sjukt värt det!

Det finns bara ett företag som har den här turen, de har monopol på glaciären. Franz Josef Glacier Guides är det som gäller. (Jag vill passa på att berätta att den här bloggposten INTE är sponsrad).

Foto: Patrik Enlund

En ”Heli Hike” innebär en guidad tur på glaciären med tre timmars vandring på isen. Enda sättet att komma upp på glaciären är med helikopter, en kort flygtur på ungefär fem minuter.

I Franz Josef vände vår otur i Nya Zeeland. Efter blåsigt väder i Abel Tasman, dimma på Wharariki Beach och inga valar i Kaikoura så hade vi äntligen turen på vår sida. Om vädret är för dåligt eller molnen ligger för lågt blir äventyret på glaciären inställt – helikoptrarna kan inte lyfta. Vi checkade in för vår tripp vid 11.30 och fick höra att morgonens fem första turer blivit inställda, men nu hade molnen lyft. Vi var en av de första grupperna som kunde flyga upp till glaciären. Jublet inombords visste inga gränser. Det var dessutom första dagen på hela veckan som helikoptrarna kunde flyga. Vi förstod att vi hade otrolig tur med vädret.

Leanne framför helikopterplattan innan avfärd. Foto: Patrik Enlund

Så lyckliga! Foto: Patrik Enlund

Det blev en fantastisk dag på isen som vi sent ska glömma. Det var en helt sjukt härlig upplevelse att vara mitt på en stor glaciär. Vi promenerade i glaciärsprickor, drack smältvatten som har varit is i cirka 30 år och beundrade de stora isformationerna. Varje krök bjöd på något nytt som fick oss att säga WOW. Ledda av erfarna glaciärguiden Geidre hade vi en riktigt härlig dag med många intressanta fakta om glaciären.

Det häftigaste med Franz Josef glaciär är hur snabbt den förflyttar sig. Det är en av de snabbaste glaciärerna, med en förflyttning på fyra till fem meter per dag. Vår guide Geidre berättar hur varje dags vandring ser olika ut för henne. När den första turen kommer upp på morgonen har glaciärens landskap fullkomligt förändrats sen dagen före.

Visst, detta är det dyraste vi gjort på vår resa i Nya Zeeland – men det är också det bästa vi gjort.

Här kommer en BILDBOMD från vår dag på glaciären:

En vägg av is. Foto: Patrik Enlund

Isen är så blå. Foto: Patrik Enlund

Det är lätt att le framför något så häftigt som en glaciärspricka. Foto: Patrik Enlund

Sol och blå himmel, vi hade sådan otrolig tur med vädret.

Stegjärn som fäst på skorna är ett måste på isen.

Vår guide Geidre är fokuserad precis innan vi ska lyfta med helikoptern. Foto: Patrik Enlund