Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger

12453

Varför ska jag jobba hela livet när min pension ändå kommer suga? Ja, det kan man ju faktiskt fråga sig. Jag ska åtminstone inte jobba. Jag ska leva. NU. Innan mina knän, min rygg och min mentala hälsa blir för trött. Jag har rest runt världen i två år och jag ska fortsätta i många år framöver.

Den 5 juli publicerade tidningen Expressen en artikelserie om Sveriges fattigpensionärer. Vi pratar alltså om vissa människor som har jobbat sedan de var 13 år.

52 år av jobbande och nu lever under gränsen för fattigdom. Låter det värt det? Inte i mina ögon.

www.expressen.se
Printscreen från www.expressen.se startsida den 5 juli

Det är bland annat Margareta, 65, som började jobba redan som 13 åring. Nu, 2017, säger hon att hon inte ens har råd att köp mjölk. Läs det igen. Ta in det. Låt det virvla runt inom dig. Hur känns det?

En annan är Mariana, 64, som är rädd att förlora sitt radhus för att hon inte har tillräckligt med pengar.

Expressens granskning visar att 355 000 pensionärer lever under gränsen för fattigdom. Givetvis kan en nu påpeka att denna fattigdom inte kan jämföras med fattigdom i tredje världen. Självfallet. Men det vi ska jämföra med är att dessa människor har betalat stora mängder skatt i sitt liv och betalat med sin kropp, sin tid och energi. Men nu har de inte råd att göra det de vill. Inte ens råd att köpa mjölk.

LÄS MER: Markus är ledig 269 dagar om året >>

Det är helt sjukt när jag tänker på det egentligen. Bara fyra-fem veckors semester varje år och förväntningar om att vara på arbetet åtta timmar varje dag. Och drömmar om att kunna leva ut livet som pensionär.

Det är dags att vi omvärderar detta. Det finns en annan väg. Kalla den vad du vill. Jag kallar den ”ett annat liv”.

Ett liv som är fyllt av det som JAG vill göra. Inte vad någon annan vill.

För ett år sedan skrev Ulrika en text om en vresig gammal man som hade fått sina drömmar förstörda av sjukdom. Väldigt berörande och ständigt aktuell. Läs den här: ”Samtalet med den gamle och sjuke mannen förändrade mitt liv”.

På samma ämne har jag publicerat flera texter och videos, läs och titta gärna för att inspireras:

KRÖNIKA: ”Om jag bara kunde säga till den lilla pojken att det finns en annan väg” >>

VIDEO: Tove, 6 år, frågar sig varför vi jobbar hela livet?

TEXT: Det är aldrig försent att uppfylla drömmen >>

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.