Hoppa till innehåll

Vi vandrade på Queen Charlotte Track: ”Otroligt vackert”

Havet ligger som ett vackert blått täcke framför oss. Plötsligt dyker en säl upp inte långt från båten, i munnen har den en stor bläckfisk som den frenetisk svingar från höger till vänster och slår mot vattenytan. Jag har aldrig sett något liknande förut och står med hakan ända ner till knäna. Bläckfisk är en av sälarnas favoriter i Queen Charlotte Sound. Inte fy skam att starta dagen med en sådan häftig upplevelse.

En säl äter en bläckfisk.

Precis som upptäckaren James Cook är vi påväg till Ship Cove. En liten skyddad vik i utkanten av Queen Charlotte Sound. När Cook seglade runt Nya Zeeland för 250 år sen stannade han i just den här viken i över 100 dagar för att laga sitt skepp Endeavour och ladda upp med dricksvatten och byta till sig mat från de maori som levde där.

Vi åker ut hit med Beachcomber Cruises från Picton och får spendera en halvtimme på denna historiska plats innan vi far vidare. På stranden står ett stort monument till Cooks ära och utsikten härifrån över sundet är vacker denna januari-morgon.

Minnesmonument för Cooks besök i Ship Cove.

En säl chillar på en strand vi passerar i sundet.

Vår huvuddestination för dagen ligger lite länge in i sundet, en bit söder om Ship Cove. Vi ska vandra från Ferneaux Lodge längst in i viken Endeavour, döpt efter Cooks skepp. Framför oss väntar drygt 11 kilometer av vandringsled med otroliga vyer.

Här börjar vi vår vandring, längst in i viken Endeavour.

Efter att andra vandrare, mountainbikare och semesterfirare blivit avsläppta på sina respektive destinationer i sundet kommer vi så till bryggan vid Ferneaux Lodge just efter klockan 11. Molnen som skymt solen under morgonen skingrar sig och den Nya Zeeländska sommarvärmen gör sig påmind. Vattenflaskorna är laddade med kallt gott vatten och i ryggsäcken har vi snacks och lunch med oss.

Vi ställer in siktet på vårt mål, Punga Cove. Vandringen dit går på en slingrande stig genom en grönskande skog med fina utsikter över Endeavour-viken. En gång i tiden skövlade engelsmännen skogen här för att valla sina får, men nu har träden sakta tagit sig tillbaka och fågelsången kan åter höras utmed denna kuststräcka. Det är lätt att gå utan några tuffare backar. Vi kan fokusera på att bara njuta av den fina utsikten vi bjuds på i varje krök.

Efter att vi tillagat vår lunch på stormkök har vi bara dryga timmen kvar till Punga Cove. Tiden bara rusar iväg när en har det såhär härligt. I Punga Cove finns en mysig liten restaurang och café och en brownie med vaniljglass är den perfekta avslutningen på en grymt fin dag.

Kort senare blir vi upplockade av Beachcomber Cruises och puttrar tillbaka till Picton i sakta mak genom detta vackra, oförglömliga sund.

Vandringen på Queen Charlotte Track är ett samarbete med Beachcomber Cruises. Allt som jag skrivit om vår dag på vandringsleden är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för. Alla inlägg om detta är skrivna av mig och är skrivna utifrån hur jag personligen upplevt det hela.