Yoga och detox i Ubud

2025

Ubud var inte vad jag hade förväntat mig och samtidigt var Ubud så mycket mer. 

Ubud är fullständigt exploaterat av amerikanska turister (priser står i USD), pizza är standardmaten, försäljare och tiggare är arroganta, man måste påminna om att få växel tillbaka, de aggressivaste taxiförare jag har någonsin mött och stan är väldigt högljudd fastän det inte finns något nattliv. Jag hade förväntat mig en enkel yogaby där djungel är det enda som hörs, haha.
Yoga 

Ubud har däremot ett etablerat koncept och det är yoga och detox. Här finns fantastiska yogastudios och skönhetskliniker samlade på en liten yta och till helt överkomliga priser.

De fem stora yogastudios är:

Utöver dessa fem stora finns det en handfull privata små studios och Ashrams. 

De stora fem har workshops, lärarutbildningar och holistiska spabehandlingar. Vissa har aktuell (yoga) litteratur, organiska kaféer, detoxprogram, ayurveda och andra spabehandlingar, ja ibland även shamaner. 

Urspungligen tänkte jag ta en kurs i Balinesisk dans men insåg att min make skulle tråkas ihjäl medan jag går på mina lektioner. Istället övertalade jag Richard att följa med mig på en yogaklass. Jag brukar välja hatha-, vinyasa-  eller ashtangaklasser för att de är atletiska och mindre meditativa. Richard gnällde lite att yoga är tråkig, flummigt och ingen riktig sport, så jag bokade in oss på hatha advanced på Yoga Barn och vi ställde oss längst fram. Den manliga läraren som såg ut som en balines men pratade amerikansk engelska var jättebra. Han var skärpt, metodisk och prestigelös. Han tog sig tid på att korrigera våra asanas och Richard fick vad han tålde hihi. Hans rygg hade tydligen hoppat rätt när vi gjorde ”båten”. Sista halvtimmen av 90-minuterspasset gjorde läraren galna akrobatiska övningar och tjejerna sparkade varandra i ansiktet när de försökte att hänga med. Jag insåg att mitt sabbatsår är misslyckad om jag inte lär mig att stå på huvudet eller åtminstonde stå i brygga. 

Jag är ingen yogi, men det var mitt livs bästa yogaklass. Jag kan se mig själv fastna på Yoga Barn i ett par veckor. Det var beroendeframkallande!

När vi var på Yoga Barn, såg jag information om en tredagars detox för $345 det var där tanken föddes på att göra en detox. Alla Yoga Barns platser var slut, denna detox är tydligen väldigt populär.


Detox

Yoga Barns detox innehöll:

  • ”Garden Kafe Fresh Juices, Wheatgrass Shots, Herbal Teas, Coconut Water, etc.
  • Detox Guidebook, Herbs and Supplements
  • Daily Classes in Yoga, Breathwork & Meditation 
  • Daily Workshops in Detox & Nutrition
  • Colonic Hydrotherapy and Enemas
  • Optional Healing & Ayurvedic Treaments
  • Outing to Balinese Sacred Water Healing Temple”

Som tur var finns det fler detox program i Ubud än Yoga Barns. Mitt val föll på Cocoon Medical Spa, ”Detox Deep Hydrate package” som bestod av:

  • Colon Hydrotherapy – wash away build-up of toxins from your digestive system
  • 3 Infrared Sauna – burn calories and release harmful toxins
  • 5 days Juicing – properly nourish your body of the essential nutrients needed for a healthier you!


Cocoon är en skönhetsklinik med behandlingspaket som man sällan stöter på annars. Priserna är ca en tredjedel av Stockholmspriser. Vampyr ansiktsbehandling med ditt eget blod, vitamininjektioner, stammcellsförnyelse, botox, laser, ja allt kan man få här. Ubud är skräddarsydd till en krävande klientell och jag älskade det!

Hur var Cocoon då? Var det en hydda mitt i djungeln som har kommit över ett parti botoxsprutor?  
Cocoon spa är den proffsigaste spaat jag har varit på, den ser ut som en modern helvit loungebar med liggstolar som vetter ut mot risfält, det luktar citrongräs överallt, man får vit bommullsyukata och sköna tofflor allt är top notch!

Mina tarmfickor masserades ut ( man får magmassage under behandlingen) och jag fick känna på hur det är att inte ha spända tarmar. Mjuk mage är bra, hård mage betyder gas och den ställer till en hel del jobbighetet. Jag fick en liten föreläsning om tarmar under varje behandling. 

Efter varje behandling fick man fyra små koppar med härligheter för tarmarna. Man skulle dricka i tur och ordning:
1. Spirulinashot
2. Passionsfrukt juice
3. Kokosolja
4. Probiotisk yogurt (ni vet den sötsmakande i små gula flaskor)

Jag svalt och vinglade omkring i några dagar, var världens tristaste middagsdejt, ja min man var måttligt road av min detox och tarmprat. Trots allt hårt jag skrev om Ubud i början, är det ett ställe jag skulle vilja återvända till. Temat för denna resa har just varit att ingenting är som man tror, ha!

SHARE