10 anledningar varför jag så ofta åker tillbaka till Thailand

769
Khao Soi är en maträtt från norra Thailand.

1. Maten

Massaman curry, röd curry, wookade nudlar med kyckling och ingefära, Khao Soi och många många fler rätter får det alltid att vattnas i munnen på mig. Är det något Thailand gjort sig välkänt för så är det den smak- och färgexplosion som landet kan erbjuda på tallriken. Jag har försökt laga thai-rätter själv hemma, men det är inte alls samma sak.

2. Stränderna

Det räcker väl med att säga att en thailändsk strand har blivit utsedd till världens vitaste strand – jag har varit där och kan intyga att den är extremt vit. Men alla thailändska stränder är helt otroligt vackra. Som jag brukar säga, så vackra att det gör ont. Att kunna kila ner till stranden är något jag saknar varje dag.

Vår gode vän och kollega Pili.

3. Det vänliga folket

Thailand kallas för ”The land of smiles”. Har du någon gång varit i Thailand förstår du varför. Thailänderna är otroligt varma, glada och härliga människor. På bilden är Pili, en fantastiskt härlig man som är både en vän och kollega. Han arbetar i samma dykföretag som jag jobbade för och är en av de mest easy going personerna jag någonsin haft att göra med. Jag saknar att småprata med honom och att besöka hans familjs lilla gaturestaurang som serverar fantastiskt god mat.

4. Dykningen

Efter att ha jobbat som dykguide i Thailand i totalt tre säsonger har jag varit med om otroligt många vackra möten under ytan. Jag har sett både bläckfiskar, sköldpaddor, manta-rockor, valhajar, sjöhästar, vackra koraller, enorma fiskstim och udda undervattensvarelser som ser ut att komma från yttre rymden. Dykningen i Thailand är i världsklass.

5. Öarna

Min första öluff som jag gjorde för snart tio år sedan är fortfarande än av mina bästa upplevelser någonsin. Jag tog mig till små öar i södra Thailand där det var väldigt få turister, de flesta orkar inte pallra sig så här långt bort från allt. Många av öarna har inga bilar, de har små gömda vikar perfekta för att sätta sig ner, beställa en drink och bara stirra ut över havet. Här är tempot lägre, stressen obefintlig och livet en gnutta bättre än någon annanstans.

6. Klipporna

När du ser de thailändska kalkstensklipporna för första gången blir du tagen. Det är något alldeles extra. Jag har upplevt klipporna till max och saknar de i min vardag. Jag har både dykt vid dem och klippklättrat upp på dem. Under vattnet är de ännu vackrare med alla koraller och för att inte tala om alla små varelser som gömmer sig i sprickor och hål.

Foto: Patrik Enlund

7. Solnedgångarna

När jag tänker på alla solnedgångar jag bevittnat i Thailand gör det lite ont i hjärtat. De bästa solnedgångarna har jag upplevt här. Solnedgången kombinerat med en vacker ö och en fantastisk strand är oslagbart.

8. Templen

Det är inte mycket som kan mäta sig med ett gammalt och magnifikt thailändskt temple. Thailand är otroligt rikt på kultur med två stora religioner och en lång historia. Landet är fullt av otroliga tempel. Jag kommer aldrig glömma när vi vandrade runt i Chang Mai i norra Thailand – där kryllar det av vackra tempel mitt i staden.

9. Massagen

Ni som vet ni vet. Att bli masserad samtidigt som du har utsikt över stranden, palmer och havet är en fantastiskt härlig upplevelse. Jag skulle göra vad som helst för en massage i Thailand just nu.

10. Det är billigt

Det går att äta sig ordentligt mätt för 25-30 svenska kronor i Thailand. För samma pris eller något dyrare kan du få en bungalow eller en säng i en sovsal. Även ett hotellrum är billigare än många andra resmål.

SHARE