Hoppa till innehåll

10 saker att göra i Kuala Lumpur

1. Upplev Petronas Twintower
Tornen som en gång var högst i världen är idag världens sjätte högsta byggnad. Men världens högsta tvillingtorn. Ett känt landmärke. Det går att åka upp i ena tornet och även kliva av halvvägs vid ”Skybridge”. På så vis får du se staden. Men du får inte se tornen själva. Därför rekommenderar jag att åka upp i ett annat högt torn i närheten, det som heter KL Tower. Härifrån har du en minst lika fin utsikt och dessutom kan du se Twintower torna upp sig.

2. Besök stadsdelen Little India

Nära tunnelbanestationen KL Sentral hittar du ”Little India”. Affärer, butiker och restauranger med just Indien som gemensam nämnare. Även gatorna i området är utsmyckade i färg och for indisk stil. Ät gott, köp ett vackert tyg eller smycken.

3. Besök marknaden i Chinatown

Kaoset självt. Men på ett härligt sätt. Köp rostade kastanjer eller en påse sweet mango. Prova någon av alla food courts med den ena märkligare maten än den andra. Glöm inte att stanna upp och bara insup atmosfären. Att sitta ner vid ett av borden mitt på gatan, beställa in en billig öl och bara titta på folk är också en upplevelse. Det är så mycket som pågår samtidigt.

4. Shoppa

Det finns flera stora köpcentrum med flera kända butiker. Både de vanliga men också de lyxigare. Att säga att här finns något för alla är inte bara en klyscha – det är verkligheten.

5. Gå på bio superbilligt

Se någon av världens storfilmer för en riktigt billig peng i en stor biograf med A/C och sköna säten. Själv såg jag ”Magnificent 7” med Denzel Washingon, Chris Pratt och Ethan Hawt för bara 20 Malaysiska Ringgit (cirka 40 svenska kronor). I Sverige går väl en sån biljett på det tredubbla. Otroligt egentligen. Ta dig till köpcentret Suria KLCC och på näst översta våningen ligger TGV Cinemas.

6. Vandra runt i Botaniska trädgården

Många vackra exotiska träd, en stor damm med en ö i mitten, en fjärilsträdgård och en fågelpark. Även om du inte är intresserad av växter och botanik som sådan så är Botaniska trädgården värt ett besök. Bara ett stenkast från tågstationen KL Sentral.

7. Besök Batu Caves

Fladdermöss-grottan. Om det bor några fladdermöss där låter jag vara osagt. De var inte där när jag var på plats åtminstone. Det här är en stor grotta i Kuala Lumpurs utkanter. En gigantisk Buddha-staty i guldfärg vantar utanför. Mängder med apor helt orädda för människor springer runt här. Har du något ätbart som de vill ha kan de bli aggressiva och visa tänderna. Då bör du helst kasta det du har i handen på marken om du inte vill bli attackerad. Batu Caves har en egen tågstation som heter just Batu Caves. Enkelt och billigt att åka hit.

8.  Besök ”Skybar” med utsikt över twintowers

På 33:e våningen i Traders hotell ligger ”Skybar”. En riktigt fancy bar med en swimmingpool i mitten. De flesta drinkarna är dyra. Men det går att få en schysst cocktail för 38 Ringgit (cirka 76 kronor). Utsikten med perfekt läge framför twintowers går inte att klaga på.

9. Besök kinesiska templet ”Thean Hou Temple”

Uppe på en höjd ligger detta vackra tempel byggt i klassisk kinesisk stil med vita, röda, gula och gröna utsmyckningar. På taket står flera drakar och blickar ut över Kuala Lumpur. Statyer i guld, rökelse och skoförbud. Inte så många turister här men däremot en del kineser som besöker templet i religiöst syfte. En liten bit utanför allra centralaste delarna. En taxi hit kostar dock bara 8-10 Ringgit (16-20 kronor) och tar cirka 10-15 minuter.