10 tips om du ska jobba i Australien

10406

Funderar du på att jobba i Australien? Elsa Svorse har varit en längre tid i landet down under och kommer här med en hel drös matnyttiga tips.

Foto: John Barker/Flickr
Foto: John Barker/Flickr

1. Visum

Det första man måste tänka på för att över huvud taget vara tillåten att jobba i Australien är visumet. Många tror att de kan komma hit på ett turistvisum och jobba svart vilket i och för sig fungerar, men det är allför lätt att bli lurad om man gör detta. Jag har hört alltför många personer som jobbat svart och i slutändan inte fått betalt. Det finns ju även ingen att vända sig till för hjälp när detta händer då man själv jobbat olagligt. Det kan även leda till att man inte får komma tillbaka till Australien efter.

Ett misstag många begår gällande att söka visum är att de ansöker om detta från sidor som inte är helt pålitliga. Vissa betalar alldeles för mycket pengar och vissa får inte sitt visum över huvud taget. Det bästa är att ansöka om detta direkt från http://www.border.gov.au/

Vänta inte för länge med detta. Även om många får det bekräftat redan efter någon timme måste andra vänta någon månad på detta. Alltför många vänner har stressat över att inte komma in i landet just på grund av de inte hunnit få sitt visa i tid.

Foto: Margo Akermark/Flickr
Foto: Margo Akermark/Flickr

2. Bankkonto och TFN

För att få jobba i Australien behöver du sätta upp ett Australienskt bankkonto. Detta gör du enkelt genom att gå till valfri bank och fråga om det. Många arbetsgivare vill ge lön till ett utländskt konto och kräver därför att man gör detta. Olika priser gäller för olika banker så gå runt och fråga vad du kan få för erbjudanden.

Då du måste betala skatt under din tid i Australien behöver du även fixa ett så kallat Tax File Number (TFN). Detta gör du enkelt genom att ansöka online. Det kan ta upp till 28 dagar så var noga med att du vet vilken adress du kommer befinna dig på när det förväntas komma med posten. Detta gör du enklast här: https://www.ato.gov.au/individuals/tax-file-number/apply-for-a-tfn/foreign-passport- holders,-permanent-migrants-and-temporary-visitors—tfn-application/

cv
Exempel på hur ett CV i Australien bör se ut.

3. Ditt CV

I Australien skriver man inte sitt CV på samma sätt som i Sverige. T.ex. har jag fått höra att man istället för att ha ett personligt ska göra en kort beskrivning av sig själv i början av CV:t. Självklart är olika arbetsgivare ute efter olika saker men här är en mall på hur ett typiskt CV kan se ut.

Källa: Google Maps
Källa: Google Maps

4. Flexibilitet

Australien är stort och många som klagar på att de inte lyckas få ett jobb upplever detta på grund av de redan innan bestämt dig för i vilken stad de vill bo. Visst går det att få ett jobb överallt om man är ihärdig och inte ger upp letandet men det lättaste är att söka ett jobba och flytta dit man får det bästa erbjudandet.

5. Kontakter

Jag har under mina åtta månader här haft 4 olika jobb, förutom de städjobb jag gjorde för gratis boende. Av dessa jobb har jag endast skaffat ett helt på egen hand. Använd dig av de kontakter du har i Australien. Det behöver inte vara en Australienare som har ett stort företag och behöver nya arbetare. Fråga de andra resenärerna du mött på vägen var de befinner sig. Chansen är stor att du hittar någon som precis ska lämna sitt jobba och kan fråga chefen om just du kan ta över det. På det här sättet har jag fått två av mina jobb.

Elsa fick jobb på en nattklubb. Foto: Privat

6. Visa framfötterna

Det första jobbet jag haft i Australien och även det absolut roligaste fick jag genom en slump. Jag var ute och dansade på en nattklubb i Cairns när jag av en ren tillfällighet började prata med managern. Efter en kort tid kom vi in på ämnet att jag letade efter ett jobb varpå han gav mig en testkväll redan kvällen därpå. Vips så var jag bartender och promoter för den här klubben.

Jag försöker inte säga att alla borde gå runt och prata med personalen på varje bar eller klubb de går till, men när en kompis sedan frågade hur hon skulle bära sig åt för att få ett jobb på en annan bar sa jag åt henne att hon borde gå upp till chefen och prata och visa att hon är social och trevlig eftersom det är det de flesta är ute efter. En timme senare hade även hon fått jobb som bartender. Det är alltså i många fall mycket mer effektivt att gå till stället du vill jobba på och presentera dig i person än att skicka runt ett mejl med ditt cv.

7. Använd all hjälp du kan få

Ett av de jobben jag haft i Australien fick jag genom att gå till en Travel Agency (dessa finns överallt i varje stad i Australien). Tanken var att jag skulle söka jobb som promoter för dem men när jag kom dit och frågade om ett jobb sa dem istället att de kunde ringa upp mig om de hittade någon som behövde en extra arbetare. Två dagar senare ringde dem upp mig och berättade att en man kommit in och letat efter backpackers som kunde jobba för honom och en dag senare började jag mitt nya arbete.

8. Använd internet

Att skaffa jobb på de två föregående sätten jag beskrivit fungerar ju endast om du befinner dig i den stad du vill jobba i. Som sagt kan det ju i vissa fall vara bättre att skaffa ett jobb innan du bestämmer dig för var du vill bo och då fungerar det ju inte att prata med dem i person. Ta hjälp av sidor som http://www.gumtree.com.au/, http://ibackpacker.com.au/ och liknande. Det fungerar lite som arbetsförmedlingen men är mer effektivt för backpackers. Du kan även själv lägga ut en annons om att du söker ett jobb inom ett specifikt område och hoppas på att någon letar efter det du har att erbjuda.

Ett annat bra hjälpmedel är Facebook. Sidor som Backpacker jobs in Australia eller Australian backpackers kan vara väldigt effektiva då de lägger upp flera lediga jobb i timmen. Det gäller bara att vara snabb och att sticka ut.

IMG_8361
Elsa jobbade som städerska. Foto: Privat

9. Ge inte upp

Det kan ta tid att skaffa ett jobb och många du mejlar eller ringer kommer troligtvis inte svara över huvud taget. Min pojkvän satt i två veckor och sökte 10-30 jobb varje dag. Helt plötsligt släppte spärren och han gick på fyra arbetsintervjuer på en dag. Det gäller att ha tålamod och att inte ge upp även om det känns hopplöst. Sök allt, även om du inte har någon erfarenhet inom det området. Jag fick jobb som bartender trots att jag trodde att bourbon var en öl. Jag känner människor som fått jobb i kök utan att ens kunna bre en macka. Sök allt. Även om du tror att du inte passar till jobbet kan du ha något annat som de är ute efter även om det bara är en sprudlande personlighet och inga erfarenheter alls.

elsa

SHARE