10 tips på hur du tar bättre resebilder

766

Detta blir mitt första inlägg här på Ett Annat Liv och jag känner mig hedrad att få vara en del av detta koncept, samt en glädje och förväntan att få dela med mig av mina resor samt tips inom fotografins konst med er läsare. Alla vi som älskar att resa, vi älskar också att skapa minnen – och vem vill inte skapa de bästa minnena genom fantastiska bilder? Det är just det denna blogg handlar om.

Fotografi handlar verkligen inte om vilken kamera eller objektiv du har, vilken teknik du använder, och egentligen inte heller om själva bilden du skapar. Det handlar om att berätta en berättelse. Med andra ord, du behöver inte vara en proffsfotograf för att ta en bra bild.

Så här listar jag mina personliga tips som jag tycker är absolut viktigast utan att fastna i för mycket regler och konstiga fototermer.

 1. Gå upp tidigt eller stanna till solen går ner
Ordet fotografi kommer från grekiskans ”Att måla med ljus” och då förstår du nog att ljuset är den absolut viktigaste aspekten av fotografi. Proffsen väntar på det perfekta ljuset och det borde du också göra. Det absolut bästa ljuset finner du ungefär en timme innan solen går ner samt en timme efter solen gått upp. Detta ljus kallar vi för den gyllene timmen (ju längre bort från ekvatorn du befinner dig ju längre gyllene period kommer du att ha).
Så smit upp tidigt för att fånga det fantastiska ljuset medan alla andra turister fortfarande sover.

 2. Gör din research
Sätt dig i skolbänken igen och läs på om ditt resmål. Ju mer du vet, desto mer ”intelligentare” kommer dina bilder bli. När du ändå spenderar timmar på att söka upp hotell och bra restauranger så kan det även vara otroligt värdefullt att veta de bästa platserna att ta bilder på.

 3. Bli inspirerad
Ta en kik på andra fotografers portfolion för att snappa upp nya idéer. Underskatta aldrig inspiration.

 4. Lär känna ditt resmål
Fotografi är inte bara det visuella. Testa den lokala maten, lyssna på den lokala musiken och besök platser där turister kanske inte normalt befinner sig. Detta kommer hjälpa dig att förstå ditt resmåls historia.

 5. Res så lätt som möjligt
Jag har en tendens att vara den som packar lite väl för tungt inför en resa, men jag ångrar aldrig att jag tog med mig för mycket. När jag reser så tar jag med mig oftast två objektiv, ett 24-70mm och ett 70-200mm, Detta gör så att jag i stort sett kan fota vad som helst – när som helst. Res bara med det du absolut behöver och lämna det onödiga hemma. Detta är extremt viktigt att tänka på framförallt om du ska göra en del vandringar.

6. Håll det naturligt
Med det menar jag att du ska försöka lära dig att ta vara på det naturliga ljuset innan du skrapar ihop dina välförtjänta pengar till en dyr blixt eller reflektor. Du kommer märka att dina bilder blir mer naturliga och i mitt tycke mycket vackrare.

7. Sluta upp med ursäkterna
”Lätt för han att ta sådana där bra bilder när han har en så dyr kamera och fina objektiv”. De är en kommentar man som fotograf ofta får höra.
Hela min poäng med detta är att du kan få en bild publicerad på ett omslag för ett magasin eller tidning med bara en liten pocketkamera från Clas Ohlson för 499 kronor om den är bra nog. Kameran är bara ett instrument. En pryl som bara fångar det du ser och dina tankar.
Klaga inte över kamerautrustning du egentligen inte har råd med – utan spendera din tid och pengar med att lära dig mer om fotografins konst, läsa böcker och res så mycket du bara har möjlighet till.

8. Gör backups ofta
Som rubriken lyder. Det är lätt att ibland glömma bort att göra backup på sina bilder. Ett mycket bra sätt att lösa detta på är att ha med sig en extern hårddisk (gärna två). Gör ALLTID backup på dina bilder. Du vet aldrig när din hårddisk beslutar sig att inte vara din vän längre.

9. Ta med dig ett stativ
Ett stativ kan vara tungt och krångligt att ta med sig. Men du kommer inte ångra dig en sekund när du väl står där och behöver ha din kamera helt stilla. En liten Gorillapod räcker och tar inte mycket av din plats i väskan.

10. Var mänsklig
Ta inte bilder på människor som inte vill bli fotograferade. Om du lovar dem att att du ska skicka bilderna du tar så gör du det. Detta försäkrar att den andra fotografen som kommer bakom dig blir bemött med ett leende.

kutabeach12
Solnedgång över Kuta Beach på Bali, Indonesien. Foto: Fredrik Grip

fredrik

SHARE