5 anledningar till att åka till Barcelona

2012

Vill du ha en härlig storstadssemester med sol, värme och god mat som inte ligger alltför långt bort. Har du koll på Barcelona? Kuststaden i nordöstra Spanien har mycket att erbjuda. Här listar jag 5 anledningar till att åka till Barcelona.

Paella med fisk- och skaldjur.

1. Maten

Den spanska matkulturen är rik på både färg och smak. På menyerna i Barcelona gör sig givetvis Medelhavet påmint. Promenera på huvudgatan La Rambla och du kommer springa in i mängder av matstånd som lagar Paella med fisk och skaldjur. För mig som älskar mat är Spanien ett perfekt land. Att smita in på en Tapas-restuarang och beställa in 10 olika smårätter är något av det bästa jag vet. Undvik gärna de stora turiststråken där inkastar försöker locka dig med charm och god mat. Oftast hittar du både bättre mat och pris på någon mindre lokal restaurang som ligger i skymundan. Paella är givetsvis ett måste att prova under en resa till Barcelona. Men våga ta ut svängarna och prova något du inte har en aning om vad det är, du kanske hittar en ny favorit? Mitt bästa tips är att köra på Tapas, då får du ett bra urval och alla restauranger har olika menyer.

En av Gaudís byggnader i Barcelona.

2. Arkitekturen

Att vandra runt i Barcelona är väldigt intressant. En framträdande arkitekt vid namn Antoni Gaudí har gjort stort avtryck i staden med byggnader inom ”modernismen” – som det så fint heter på arkitektspråk. På vanligt språk kan väl stilen beskrivas som lite lätt ”surrealistisk” – alltså lite drömlik och overklig. Det är väldigt mycket runda former, mycket färger och stilen sticker ut från det fyrkantiga och är verkligen ”utanför boxen”. Det finns en park i Barcelona som heter ”Parc Güel”. Hela parken är ritad av Gaudí och här kan du verkligen få en bild av vad hans stil är. Det är dessutom härligt och rogivande att romerna här, det är grönt och lummigt och i träden och buskarna sitter färgglada parakiter och kvittrar. Men det finns hela stadsdelar där du kan promenera runt och det känns som du är in en dröm. Även om du inte är en nörd och stor gillare av arkitektur är detta väldigt trevligt.

Du vet väl om att när du flyger inom EU har du vissa rättigheter som passagerare enligt vissa EU-regler. Du har rätt till ersättning om ditt flyg blir försenat, inställt, överbokat eller om du missar din anslutning. Det spelar ingen roll om du har bokat paket-/charterresa, flyger med ett lågprisflyg eller är på affärsresa. Hos Flightright kan du läsa mer information och även få hjälp att få tillbaka pengar vid försenat flyg.

3. La Sagrada Familia

Kyrkan som aldrig blir färdig. Vem tror du det var som ritade och skapade La Sagrada Familia. Jo, Antoni Gaudí såklart. Kyrkan har varit under konstruktion sedan 1882 och Gaudí ville själv att bygget skulle pågå under flera hundra år. Nu är planen att kyrkan ska vara klar 2026 – men det återstår väl att se. Även fast den inte är färdigbyggd är den otroligt vacker att titta på. Jag vågar påstå att det inte finns någon annan byggnad i hela världen med så mycket detaljer och krusiduller som är så vacker att titta på. Besök gärna kyrkan, entréavgiften går till det fortsatta bygget. Donationer och entréavgifter är nämligen det enda medel som tilltåts finansiera bygget av kyrkan.

4. Stranden

Myllrande storstad med fantastiskt strand inom gångavstånd. Det är inte många städer i världen som kan skryta med detta. Barcelona är en av dem, här slutar till och med huvudgatan La Rambla nästan ända nere vid vattnet. Tröttnar du på trafiken, tunnelbanan och de trånga gatorna så har du nära till hands ett andningshål nere på stranden. Här kan du spendera hela dagen, några timmar eller bara ta en kort promenad. Är det riktigt fint väder och varmt i vattnet får du räkna med att dela stranden med många, många andra. Men ibland kan det vara nästan helt folktomt.

5. Se Barcelona FC spela på Camp Nou

Oavsett om du gillar fotboll eller ej är det här en upplevelse utöver det vanliga. Camp Nou är världens 11:e största arena. Publikrekordet är över 120 000 även om arenan officiellt bara tar in 99 000. Men tänk dig att uppleva stämningen med närmare 100 000 andra människor. Att Barcelona är ett av Spaniens och världens bästa fotbollslag gör ju inte det hela sämre. Messi, Piqué och Suarez är några av världens bästa fotbollsspelare och de är högaktuella på Camp Nou. Ett besök till Barcelona är inte fulländat utan att se Camp Nou. Vill du inte se en match kan du alltid gå på en guidad tur på arenan.

SHARE