Hoppa till innehåll

7 konkreta tips för att lyckas som digital nomad

Undrar du hur det är att leva på resande fot och vara så kallad ”Digital Nomad”? Idag gästbloggar Alexander Waltner, som gör just det och driver sidan Swedish Nomad. Här är hans sjuk konkreta tips för att lyckas.

Många är nyfikna på annorlunda livsstilar och att leva som en digital nomad är en av dessa nya livsstilar som allt fler söker sig till. Men hur gör man egentligen för att lyckas och våga ta det där steget ut i världen och bli en digital nomad?

För dig som inte hört termen förut, så är definitionen av en digital nomad att man försörjer sig via internet samtidigt som man inte stannar på ett och samma ställe under en längre period.

Exempel på yrken som kan jobba online: Webbdesigner, kundtjänst, revisor, personlig tränare, kostrådgivare, bloggare och social media manager. Det är egentligen bara fantasin och kreativiteten som sätter stopp för vilket yrke (förutom fysiskt arbete) som går att jobba med online.

För dig som funderat och är nyfiken på hur man lyckas och vågar ta steget till att bli en digital nomad, så kommer här 7 konkreta tips som hjälper dig på vägen.

frihet

Utmana dig själv

Börja smått med mindre utmaningar i livet. Gör något som du tycker känns pinsamt eller obekvämt, exempelvis prata med en främling eller fråga om hjälp. Detta gör att du utvidgar din komfortzon, vilket i sin tur leder till att du vågar och känner dig mer bekväm.

Om du vill leva som en digital nomad, men inte vågar, så beror det troligtvis på att du känner dig osäker eller rädd inför något som är okänt och otryggt jämfört med det annars trygga svenssonlivet.

Beroende på hur du är som person, så kommer det krävas fler eller färre utmaningar innan du vågar ta steget. För en del fungerar det att bara boka biljett och släppa allt där hemma.

För mig är det precis så, antingen gör jag det helhjärtat direkt eller inte alls. Men vi är alla olika och att utmana dig själv är ett beprövat sätt att våga mer i livet.

Hitta något som du känner passion för

Något som många digitala nomader har gemensamt är att de gör något som de är passionerade över. Detta stämmer även in på majoriteten av alla framgångsrika människor runt om i världen.

Passion är en stark drivkraft som inte bör underskattas. Likadant gäller det med vår mystiska magkänsla som oftast ger oss det rätta svaret innan vi vet det själva.

Varför vill du till exempel bli en digital nomad? Kan du svara på det, så har du hittat något du är passionerad över.

Lär dig av andra och låt dig inspireras

Om någon annan kan, så kan du också. Kanske inte på exakt samma sätt, men genom att lära sig av andra så slipper man uppfinna hjulet en gång till. Leta upp personer som lever ditt drömliv och se hur de gjorde för att nå dit.

Ta reda på vad som krävs och vad du behöver kunna

Du kanske idag känner passion för något som du skulle vilja göra. Allting är möjligt här i livet, även om det är olika långa vägar dit. Därför är det viktigt att ta reda på vad som krävs och vad du behöver kunna.

För min del behövde jag lära mig mer om webbdesign och sociala medier bland annat.

Hur går man tillväga undrar du kanske? Ett bra tips är att kolla på vad andra gör idag som är framgångsrika inom det du vill göra och vilka deras kunskaper är. Du kan även göra research genom Google.

Att ta reda på vilken utrustning man behöver är också bra att ha koll på. Gör upp en plan och skriv ner allting som krävs. Brainstorma med dig själv eller någon annan om hur du kan nå dit.

Skapa rätt miljö omkring dig

Detta är en av det bästa sakerna man kan göra i sitt liv. Vad det innebär är att man omger sig av personer som sprider positiv energi, gärna personer som strävar efter samma sak som du. Radera negativa personer från ditt liv, eller åtminstone ta en paus från dem.

Negativa personer gör dig inget gott, vare sig du vill bli en digital nomad eller något annat. Deras dåliga attityd kan lätt sprida sig och leda till att du inte tror på dig själv.

Omger du dig istället av passionerade människor som sprider glädje och positivitet kommer du automatiskt få en knuff i rätt riktning.

Förändring kommer inifrån

Visst kan man få hjälp och inspiration av andra, men bara till en viss gräns. För att förändras och göra något annorlunda måste man själv vilja det. Vill du resa världen runt och jobba samtidigt så är det möjligt. Det handlar mestadels om att ha viljan och att prioritera rätt.

Det största steget mot förändring är dock att inse att den kommer inifrån. Ingen annan kan göra det åt dig.

Vänta inte på någon annan

Att resa ensam ut i världen kan vara läskigt, men det kan också innebära frihet då du slipper ta hänsyn till någon annan. Den största anledningen till varför du inte bör vänta på någon annan, är för att det är ditt liv och dina drömmar.

Om du alltid väntar på att någon annan ska ta steget med dig, så kan det bli att du får vänta hela livet, och det enda du kommer att känna då är ånger.

Tro det eller ej, men de flesta digitala nomader reser runt själva. Däremot träffar man alltid människor när man reser runt, särskilt om man bor på hostel.


Den här texten är skriven av Alexander Waltner – eller ”Swedish Nomad” som han kallar sig. Mer texter av honom hittar du på sajten Swedish Nomad >>