7 saker du måste veta för att kunna resa i många, många år

1742
Foto: Margo Akermark/Flickr
Foto: Margo Akermark/Flickr

1. Stressa inte för mycket över ekonomin
Att resa för en längre period är inte nödvändigtvis lika med att ta en väldigt lång semester. Är du ingen mångmiljonär kommer du inte ha råd att bara resa runt utan att jobba. Därför är det ju väldigt tur att Sverige inte är det enda landet man arbetar i. Spara ihop så du har tillräckligt för flygbiljetten och överlevnad de första veckorna, sedan kan du jobba dig runt. Att jobba på ett hostel för gratis boende är en bra start medan man letar efter något mer seriöst. Då klarar man sig länge innan pengarna tar slut.

Foto: John Barker/Flickr
Foto: John Barker/Flickr

2. Kolla upp hur det fungerar med arbetsvisum
Många länder erbjuder visum för folk som vill jobba medan de reser. I Australien kan du få upp till två år, Nya Zeeland ett. Att kolla upp det här i förväg kan vara bra för planeringen. I vilka länder kan man jobba för att spara ihop lite extra pengar och vi vilka länder ska man spara ihop pengar till innan man åker?

Foto: NoHoDamon/Flickr
Foto: NoHoDamon/Flickr

3. Vad gör man när pengarna tar slut?

Många ser det som enda lösningen att åka hem till Sverige när pengarna tar slut, men varför ska man göra det egentligen? Det är väl lika lätt att få ett jobb någon annan stans som i Sverige. Det gäller bara att inte vara kräsen och vara redo att flytta till en annan stad eller kanske ett annat land om det är nödvändigt. Att couchsurfa är även ett bra alternativ till att kunna bo gratis ett tag medan man söker arbete ifall det skulle krisa sig.

Foto: Steven S./Flickr
Foto: Steven S./Flickr

4. Resande och studier behöver inte gå emot varandra.
Precis som med arbete kan man även studera i många olika länder. Visst kostar det ofta lite extra, men även när man har studentvisum får man ofta arbeta vid sidan av för att kunna betala av det.

5. Var inte rädd för vad du ska komma hem till när du är klar med ditt resande
Du kommer inte ge dig iväg i världen för att komma tillbaka till ruta ett när du väl kommer hem igen. Du växer och utvecklas även när du reser om inte ens mer än när du är hemma. Var inte rädd för att komma hem som 40-åring med en stor lucka i cv:t. Det finns minst lika många möjligheter att få nya erfarenheter utomlands som i Sverige.

Foto: Elsa Svorse
Foto: Elsa Svorse

6. Oroa dig inte över att behöva leva snålt när du reser
Nej, du kommer kanske inte ha råd med en stor villa eller lyxiga bilar när du är på resande fot, men vad ska du med det till? Vad ska man med en plasmatv till när man har hela världen vid sina fötter? När du reser behöver du inte mer pengar än så det räcker till ett enkelt boende, mat och vissa flygbiljetter. Även upplevelser kan man få gratis om man bara vet vart man ska gå och vem man ska fråga.

Foto: the opoponax/flickr
Foto: the opoponax/flickr

7. Planera inte allt för noga
Visst ska man vara förberedd när man ger sig ut i världen. Det är bra att ha koll på visum och ekonomi, men att planera för mycket tar bort halva charmen i att resa. Det handlar om att hitta en plats man trivs på där man kanske vill stanna längre än man väntat sig, att kanske hamna mitt i en stressig storstad där man inte alls trivs. Kanske träffar man någon som berättar om världens häftigaste ställe som man måste besöka eller kanske får man ett jobberbjudande långt ifrån där man hade planerat att stanna. Visst kan det vara bra att ha en grundtanke om vad man vill göra men var alltid öppen för förändringar i dessa planer.

elsa

SHARE