Alexander reser och jobbar från datorn: ”Ingen bestämmer över mig”

2130

Alexander Waltner, 25, gör det många drömmer om. Han reser och tjänar pengar samtidigt. Han har varit på resande fot sedan 2010 då han flyttade från Helsingborg till Gran Canaria. Nu är han i Asien.
– Det är inget lyxliv jag lever. Men jag får göra vad jag vill utan att någon annan bestämmer över mig samtidigt som jag har friheten att resa till världens alla hörn, säger han.

Foto: Privat
Foto: Privat
Alexander Waltner driver sajten Destinavo.com tillsammans med flera andra hemsidor. Intäkterna försörjer i dagsläget både honom och resorna.
– Jag jobbar främst med affiliatemarknadsföring, SEO och som content writer. Hur mycket jag får in varierar från månad till månad.

Varför lämnade du ekorrhjulet och började resa såhär?
– Jag har alltid drömt om att resa jorden runt och det traditionella Volvo, hund, villa och 9-5-jobb har aldrig riktigt lockat mig. På samtliga jobb jag haft förut så har det känts meningslöst efter ett tag, eftersom att det inte har varit mitt eget företag. Jag är en väldigt driven person och jag blir lätt uttråkad ifall jag inte har en utmaning framför mig eller någon att tävla mot. Jag tycker att det är helt okej ifall man vill ha ett vanligt Svenssonliv, men för mig är det inte tillräckligt. Jag tycker att det är tråkigt att göra samma sak vecka efter vecka. Jag vill heller inte ha ett jobb där jag längtar efter fredag varje måndag. Jag vill längta efter varje dag samtidigt som man kan njuta för dagen. Annars tycker jag att man slösar bort sitt liv.

Innan Alexander lämnade det trygga Sverige jobbade han främst som säljare inom många olika områden. Något som också utvecklat honom. Men resandet har gett hela livet en ny dimension.
– Jag har lärt mig att uppskatta saker som jag tidigare tog för givet. Men jag har också lärt mig att man varken behöver pengar eller prylar för att vara lycklig. Att ha bott i flera olika länder och att ha träffat på så många olika kulturer har också fått en att se saker på olika sätt. Man vidgar sina vyer otroligt mycket och man inser att det alltid finns fler än ett sätt att göra saker på. Mitt resande har också gjort mig till en väldigt jordnära och ödmjuk person. Tidigare ville jag gärna ha dyra prylar och märkeskläder, men numera inser jag att det inte har någon egentlig betydelse. Min acceptans för andra folkslag och kulturer har också blivit större och även om jag tycker att något är konstigt så respekterar jag det utan att ifrågasätta.

Trekking in Sapa, Vietnam. Foto: Privat
Alexander på trekking in Sapa, Vietnam. Foto: Privat
Vad är det bästa med att resa?
– Det bästa med att resa är nog att få se alla olika platser. Och så klart maten. Mat är helt underbart och det är fantastiskt roligt att få smaka på all mat som finns i världen. Innan jag började resa så hade jag aldrig kunnat tänka mig att det fanns så mycket maträtter runt om i världen. Man känner sig också väldigt fri när man reser. Man får träffa personer från hela världen, både folk som reser och lokalbefolkningen. Det är nog det mest givande med att resa, att prata med andra resenärer och lokalbefolkningen.

Du lever drömmen säger säkert många, så vad drömmer du om?
– Jag drömmer om att få starta upp en välgörenhetsorganisation för djur. Helst av allt skulle jag vilja öppna ett rehabiliteringscenter för djur, framförallt djur som är utrotningshotade eller hotade av tjuvskyttar.

Är du lycklig?
– Jag är lycklig på ett sätt, jag trivs med mig själv och jag känner egentligen inte att något saknas i mitt liv. Men mitt resande har också fått mig att öppna ögonen för vilka sjuka beteenden vi människor har rent generellt och vad det har för effekter på jorden och för djuren och för oss själva. Det är den biten som gör mig olycklig. Lycka för mig är att trivas med sig själv, att vara hälsosam, att röra på sig varje dag och att känna harmoni utan stress. Ett bra sätt att veta ifall man är lycklig eller inte är att tänka efter hur man behandlar andra människor och djur. Är man genuint omtänksam och snäll mot andra så vet man att man har harmoni inom sig själv. Är man inte snäll mot andra eller sig själv så är man inte lycklig på riktigt.

Foto: Privat
Foto: Privat
Varför tror du så många jagar lyckan i ett allt snabbare snurrande ekorrhjul?
– Många vet nog inte riktigt vilka alternativ som finns. Vi blir lärda redan som små barn att det är den vägen man ska gå. Det är skola, skola, skola och jobb som gäller. Sen ska man jobba så hårt som möjligt och helst lite till för att bli befordrad. Sen tror jag också att många inte riktigt vågar ta steget att göra något eget, eller så vet dem inte hur. Det finns också väldigt många som tror att lyckan ligger i pengar, status och prylar.

patrik

SHARE