Amanda: ”Det är inte längre jobbigt att jobba”

2019

Kanske känner du igen dig, för jag tror inte att jag är den enda som har känt så – att en inte gillar att gå till sitt jobb. Det var i alla fall något som kunde tynga ner mig i Sverige när jag märkte att jag inte hamnat rätt, jag jobbade bara för att tjäna pengar och försörja mig. Dagarna blev plötsligt mycket längre och jobbigare än vad de borde vara. Ofta var det till och med tungt att gå upp på morgonen, men inte för att jag var morgontrött.

LÄS MER: Amanda i Kanada: ”Volontärjobb långt ut i vildmarken” >>

Jag antar att det handlar om att hitta något man är passionerad över och verkligen vill arbeta med. Jag har trivts på flera av de arbetsplatser jag jobbat på, men aldrig riktigt hittat det där jag verkligen brinner för. Än. För en dag kommer jag att göra det, det är jag säker på.

Hittills i Kanada har jag volontärarbetat på fyra olika platser, oftast under cirka två veckors tid. Även om jag inte får någon lön, men gratis boende och mat, är det fortfarande ett jobb och jag behöver dyka upp i tid och ta ansvar som på vilket annat jobb som helst.

LÄS OCKSÅ – Patrik: ”Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger?” >>

Vyn från verandan på mitt senaste samt min pojkvän Fredriks första volontärjobb, en eco-lodge utanför Montréal.

För mig har det på senare tid blivit väldigt svårt att se en mening i att gå till ett jobb jag inte tycker om, även om jag skulle få en hög lön. Kanske är det för att jag rest en del och upptäckt så mycket mer än vad jag visste fanns. Kanske är det för att jag inte förstår varför man ska spendera en sådan stor del av sitt liv med att göra något som gör en olycklig. Jag har haft många kollegor som börjat räkna ner till helgledigheten redan på måndagen – veckodagarna och jobbet är inget att leva för. Är det verkligen så vi vill leva, där fem av sju dagar ses som jobbiga och meningslösa?

Jag minns när jag lämnade Sverige för att resa hit till Kanada. Mina vänner frågade om jag hittat något arbete och jag svarade “Ja, ett volontärjobb”. De förstod inte hur jag kunde säga upp mig från ett hyfsat bra betalt jobb hemma i Sverige för att korsa Atlanten och arbeta gratis. Och visst, det är sant, jag får inte några pengar för det. Istället får jag erfarenheter och mår bra – inte en enda gång i Kanada har jag vaknat upp och känt att jag inte vill gå till jobbet. För när dagarna består av att arbeta i indianbyar, hjälpa till på hostel eller fiska ostron är jag snarare förväntansfull inför varje ny arbetsdag.

LÄS OCKSÅ: ”Om jag ska arbeta – varför inte göra det på en vacker plats?” >>

En dag korsade vi sjön för att åka till en enskild del av eco-lodgen, tipibyn. Där fick vi hjälpa till med att elda granris och stänga ner byn för säsongen eftersom det börjar bli kyligt.

Nästintill varje dag är fylld med spännande upplevelser. Har jag tur kommer jag förhoppningsvis att kunna använda all erfarenhet jag samlar på mig till att fundera ut vad det är jag brinner för och verkligen vill arbeta med i framtiden.

Hittills har jag kommit fram till att jag älskar att resa för att upptäcka nya platser och kulturer – och det duger mer än väl just nu!

SHARE