Amanda: ”Jag vill inte vara turist”

1123

En turist är en person som reser för nöjets skull, säger ordböckerna. Att säga att jag tycker det är roligt att resa är en underdrift. Ändå vill jag inte kalla mig för turist i Kanada.

Efter många timmar av resande, har jag precis kommit fram till Québec. Det är verkligen fantastiskt kul att få upptäcka nya platser, få nya perspektiv och träffa människor från världens alla hörn. Det är därför jag är här. Däremot är det inte lika kul att gå med 20 kilo på ryggen i 45 minuter, för att spara in de där extra dollarna det hade kostat mig att ta bussen. Det är inte kul att bli väckt mitt i natten när någon av mina tillfälliga rumskamrater kommer hem sent och tänder lampan när alla andra sover. Det är inte kul att städa toaletter, rensa ogräs eller utföra någon av de andra sysslorna jag nästan gör dagligen för att få bo gratis. Men det är värt det, och det är den upplevelsen jag vill ha. Möjligen minus toalettstädningen.

Solen gick ner precis innan jag kom fram till Québec och gav mig ett vackert välkomnande.

Kanske är det därför jag väljer att inte kalla mig för turist. För hur många turister rensar ogräs under sin resa? I mitt fall är dessutom resandet inte bara, som definitionen av ordet ”turist” säger, för nöjets skull. Även om jag inte reser för att jobba, kommer jag att jobba här för att kunna resa.

Vad kallar jag mig då, istället för turist? Jag brukar säga att jag backpackar. Att jag är här för att både resa och jobba, men allra främst för att upptäcka.

Jag var varit här i en månad och redan upplevt saker jag nästintill kan garantera att en turist inte skulle göra. Genom att volontärarbeta och träffa lokalbefolkningen här i östra Kanada har jag fått se platser och hört historier jag aldrig hade gjort annars. Jag har fiskat ostron, besökt en alpackafarm, haft grillkväll med folk från tre olika fransktalande länder, varit på privat fondue-middag i en liten by utanför Québec och haft svenskundervisning för en fransman.

Första, och hittills enda, gången jag besöker en alpackafarm!

Mitt sätt att resa på är inte alltid det roligaste och definitivt inte det glamorösaste. Men det är så jag får uppleva den riktiga kulturen, träffa lokalbefolkningen och vara med om alla möjliga jobbiga, konstiga men framför allt roliga situationer. Det kanske inte är det vanligaste sättet att resa på, men jag skulle inte vilja göra det annorlunda.

Det är inget fel med att vara turist, men jag har hittat en resform som passar mig bättre.

SHARE