Andrea: En månad Italien – för 4 500 och en gubbkyss på köpet

2808

Som ni kunde läsa i förra inlägget, tipsade jag om att packa lätt. Självklart är det mycket enklare om man reser till 42 graders värme (japp, vi var med om Italiens värmevåg som blåste på oss som en överhettad hårtork) då man inte behöver ha på sig så mycket kläder.

Augusti månad tillbringade jag alltså i Italien och i detta inlägg kommer jag dela med mig om hur jag reste för cirka 450 euro i Toscana i tre och en halv vecka inklusive flyg- och tågbiljetter. Längst ner hittar ni även några tips och en översikt på min budget.

IMG_20170902_112742
Utsikt över Sienas katedral

Hejdå svensk sommar
Flyget till Pisa bokade jag redan i april i år när jag fortfarande bodde i Phnom Penh. Bästisen Camilla och jag pratade i telefon och bestämde oss spontant för att vi behöver en tjejsemester. Det kostade cirka 900 kronor fram och tillbaka från Göteborg. Camilla skulle ändå WWOOF:a en månad på Sicilien och hade inga direkta planer för resten av sommarlovet.

Min begåvade bästa vän och (rese)Führer tog på sig att välja ut och ansöka till olika värdfamiljer på olika gårdar. WWOOF:ing är ett perfekt sätt att resa på, dels för äventyrets skull och för att hålla i pengapungen men också för att man ser och upplever mycket mer av landet och människorna än den vanliga turisten. Vi vill se bakom kulisserna, lära känna den riktiga italienska familjen och den italienska vardagen. Dessutom är det otroligt lärorikt! Hur kul och spännande är det inte att lära sig göra vin, olivolja, att odla sin egen mat, lära sig om vattenrening, solar och massa andra småsaker som vidgar ens kunskapshorisont, bygger på lager av världsvana samt inspirerar och ger nya perspektiv. världen blir så mycket större när en utsätter sig för nya situationer.

IMG_20170902_121003

IMG_20170811_113644
The WWOOFing life!

WWOOF står för World Wide Opportunities on Organic Farms. Kort sagt, så jobbar du några timmar på en ekologisk gård i utbyte mot boende, mat och oförglömliga upplevelser. Totalt är 99 länder anslutna med tiotusentals olika värdar. Både vi och dem är försäkrade genom organisationen vars ettåriga medlemskap kostar mig som individ allt mellan 150-500 kronor beroende på land man önskar WWOOF:a i. Dessutom kan man WWOOF:a med barn också. En lärorik, aktiv och annorlunda semester!

Jag landade alltså i Pisa och kunde knappt bärga min glädje och lättnad över värmeväggen som slog till mig vid första steget utanför planet. Det blev Ryanair förstås – enkelt, rakt på sak, bra förbindelser och pris – de gör vad de ska: transporterar mig från A till B, på två och en halv timme från en ruggig, grå sommar till blå himmel och värme. Med enbart handbagage var jag snabbt inne i ankomsthallen och där var hon – brun som en pepparkaka, blond som Khaleesi och lika liten som – min BFF, min själsfrände, min sister from another mister, min danske favorit pige, min Camilla.

Vi har lärt känna och älska varandra när vi jobbade på Cypern och Teneriffa för Fritidsresor 2011/12, vi reste i Sydostasien med våra ryggsäckar, vi delar säng även om Adam upptar halva bredden, vi delar våra glädje och sorger, idéer och fantasier. Även om det ibland tar ett år innan ett återseende. Vi är tidlösa. Varje gång vi ses, är vi i vår bubbla, i vårt universum där vi får upptäcka och dela varandras nya erfarenheter, personliga utveckling och växa tillsammans som människor och som vänner när vi ligger där kors över tvärs på ängar, sängar, stränder och filosoferar över livet. Den enes hand pillandes i håret på den andra och den andres terapeutiska kliandet upp och ner för armen på den ena och vice versa. (Japp, det här verkar ha blivit min kärleksförklaring till en av de viktigaste personerna i mitt liv). Glädjen att återses var med andra ord obeskrivlig. Så underbart att spendera tre och en halv vecka med min bästis på en annorlunda semester.

IMG_20170902_114457

Med tåg och buss tog vi oss till vår första gård i Poggibonsi där vår värd hämtade oss vid stationen. Han delar på gården med sin väninna där de två bedriver en ”agroturismo” vilket är en slags ekoturism där man bor på landet och får uppleva den autentiska livsstilen. Våra uppgifter bestod alltså av att hålla poolområndet och andra gästutrymmen rent, ta hand om bevattning, kratta löv, rensa regnrännor, sopa, svabba och andra askungeuppgifter som hade mer med städning att göra än att lära sig om ekologisk odling vilket är vad WWOOF i grunden handlar om…

Den enda trädgården som fanns hade startats av en annan WWOOFer och var inte ens ett år gammal, men andra ord tillbringade vi inte en enda dag där. Vi åt två gånger om dagen tillsammans med ägarna och deras vänner. Jag tror jag har aldrig druckit så mycket vin i mitt liv – självklart gör alla italienare sitt egna vin och olivolja så dessa flödade fritt som källvatten, hela dagen lång vilket kanske låter som paradiset…

IMG_20170902_121218

IMG_20170902_113502
Utsikten över gården

IMG_20170731_130702 IMG_20170902_115025 IMG_20170902_114234

IMG_20170902_115234
Vårt rum, rättare sagt tvättstugan som alla verkade ha fritt tillträde till :O

Det blev inte som vi hade tänkt oss
Det är viktigt att komma överens om villkor och förväntningar med sina WWOOF:ing-värdar innan avresa har vi fått lära oss den här gången. Det finns tusentals gästfarmer och det gäller att hitta rätt match för dig och dem. Vi valde att WWOOF:a för att ha en aktiv, lärorik och kulturrik semester, vi önskar alltså ha en god struktur på arbete och fritid, så att man vet när man är ledig och när det är jobb. Jobbdelen ska lära oss mer om självförsörjning, ekologisk odling och vidare om handarbetet på en farm och uppleva en landstypisk vardag.

Fritid är viktigt att avse för att vi som utlänningar ska kunna utforska den annorlunda omgivningen, byarna och annat man gör på en vanlig semester. Men det hade våra gästgivare ingen förståelse för. Ingen struktur alls, inga fasta lediga dagar eller tider utan vi förväntades själva att se jobbet på gården och åtgärda det. Vilket i princip innebar att det aldrig är slut på jobb och att det inte fanns lediga dagar. Ingen ska använda WWOOF:are som gratis arbetskraft och ingen ska tro att det är en gratis semester.

IMG_20170811_105654

Det var alltså på grund av den anledningen som vi bestämde oss för att avsluta vårt volonterande en vecka tidigare. Inte (eller kanske lite ändå) för att vår manliga, 65+ värd plötsligt dök upp när vi låg och solade toppless i våra teeny weeny string bikini i ett gömt bortre hörn av trädgården.

Helt ogenerad hukade han sig ner mellan våra solstolar och utbrast ”Beautiful!” och pussade oss i pannan snabbare än vi kunde reagera.

Kanske är detta ett typisk italienskt beteende? Han satt på huk och började med ett brett leende förklara för oss att alla människor är fria, att ingenting är omöjligt, att vi kan ”leka” (nu pekade han på sitt medeltida torn där han residerar ibland) och att det där finns ett badrum med toalett, att vi kan bada i rosor och få eller ge (?) massage.

Vi förstod inte riktigt om han menade något oskyldigt eller om han faktiskt anspelade på några erotiska handlingar. Han kanske helt enkelt har en annan världssyn om vem man bjuder in på massage i sitt badrum. Annars hade vi kanske känt obehag efter dessa förslag om lek och rosenbad av denna uppenbarligen ofarliga farfar.

Ett gott skratt hade vi i alla fall över denna märkliga situation. Italienare verkar också ha en annan syn på privatsfär än vi eftersom han ville kontrollera städningen av vårt rum varje morgon. Det stormiga, oförutsebara italienska temperament som man hört talas om, demonterades ypperligt när han i köket applicerade vitlök på sina läppar försökte trycka sin mun på min mun – jag hann rymma, tack och lov.

Gelato från världens bästa gelateria i San Gimignano
Gelato från världens bästa gelateria i San Gimignano
IMG_20170902_111807
San Gimignano

IMG_20170902_111348

Siena
Siena
Sienas katedral är byggd i ren marmor
Sienas vackra katedral är byggd i ren marmor

IMG_20170806_130531

Som sagt, jag tror vi dog lite av skratt under vår tid där samtidigt som vi insåg allvaret i att det här sättet att spendera vår dyrbara tid på, inte möjliggör oss att få ut det bästa av vårt återseende. Därför tog vi ödet i våra egna händer och hittade ett nytt ställe att spendera några dagar på. Trots allt njöt vi av tiden, av ändlösa varma kvällar under stjärnorna bland olivträden och vår återförenade sisterhood.

Ni som kanske är väldigt chockerade över hans beteende eller över att vi tyckte det var så pass komiskt att vi skrattade dagarna i ände om hur i helvete vi har hamnat här, så kände vi oss aldrig hotade, sexuellt utnyttjade eller på något vis illa till mods, vår tolerans är synnerligen stor men vi blev mer och mer irriterade över att vi uppenbarligen slösade vår tid och blev behandlade som inlåsta barn långt bort från buss, tåg och civilisation.

IMG_20170901_164745

Francesco och den biodynamiska vingården
Vår nästa destination blev en biodynamisk vingård i byn San Miniato som heter Casimo Maria Masini där Camilla volonterade förra året och på så sätt redan hade en kontakt med chefen där. Francesco kändes som vår brunbrända romerska hjälte med sitt svajande vilda mörka krull och vänliga hjärta. Han tog in oss på gården trots att de redan var fullbemannade. Vi spenderade underbara dagar där med ett gäng andra volontärer och än en gång, vin i överflöd. Francesco som i slutet av kvällen öppnade elva år gamla magnum-flaska såg till att ingen gick törstig.

IMG_20170901_164256

IMG_20170901_164623 IMG_20170901_164458 IMG_20170901_164400

En välkommen mulen dag vandrade vi till San Miniato Alto
En välkommen mulen dag vandrade vi till San Miniato Alto

IMG_20170901_163643

IMG_20170902_125435 IMG_20170901_163600

Mina tips för en äventyrlig semester som inte ruinerar kontot:

  • Hitta ett alternativt boende: testa att WWOOFa, eller varför inte kolla in på WorkAway eller Helpex. Kom ihåg att det finns sidor för att vara husvakt (så kallat housesitting) också samt couchsurfing för dig som vill hänga med lokalbefolkningen.
  • Handla picknick och snacks i lokal matbutik. Vi älskade köpa med oss egen frukost från Coop. Söt och saftig frukt, krispiga nötter och salta lupinibönor samt ”acqua frizzante” var en nyttig, fräsch och omväxlande frukostpicknick från eftermiddagarnas pasta- och pizzapartyn samt extremt billigt. Efterföljande espressofikat var både mysigt och höjde semesterkänslan. En riktig god start på våra dagar!
  • Använd en bra söksida för flyg och stirra dig inte blind på destinationen. Min flygbiljett kostade cirka 450 kronor enkel resa men det finns även billigare. Testa Momondo eller Skyscanner där man kan välja att se en månadsöversikt samt man kan välja ”överallt” som destination. Du får alltså en prissorterad översikt på vart det är billigast att flyga till. Just nu kostar det 87 kronor till Polen i November, 186 kronor till Grekland eller 209 kronor till Italien.
  • Guide: Så hittar du billiga flygbiljetter >>
  • Semester behöver inte betyda shop amok utan upplev kulturen, maten och vibbarna, njut av sällskapet du och din resekompanjon har tillsammans.
  • Bada och sola där de inhemska är istället för att boka ett dyrt och opersonligt hotell med pool. Mycket roligare att se på halvnakna, brunbrända italienare i speedos än bleka, halvfeta affärsmän.
  • Boka prisvärda gästhus eller hostel istället för hotell. Man sover ändå bara där och är ute om dagarna. Dessutom har Europa en hög standard på alla boenden.
  • Byt till en bank som erbjuder avgiftsfri kortbetalning och kontantuttag utomlands. Själv använder jag ICA Bankens Master Card sedan många år.
IMG_20170901_162456
Gästhuset i Florens
IMG_20170821_111954
Florens, Basilica di Santa Maria del Fiore i bakgrunden
IMG_20170901_162841
Vyn från rosenträdgården i Florens
IMG_20170901_162932
Florens

IMG_20170901_163222

IMG_20170901_162309
Pisa

IMG_20170821_173711

Min budget
Vi lade totalt 1400 kronor på boende tillsammans alltså 700 kronor för min del. Jag åt ute, drack vin och spritz, fikade, handlade, shoppade, poolade och solade, vandrade, besökte utflyktsmål samt åkte tåg för 2 500 kronor plus 900 kronor flyg tur och retur och 300 kronor i WWOOF-medlemskap för ett år. Endast 4 500 kronor för tre och en halv veckas oförglömlig semester.

Är du sugen på att dra iväg en helg eller en månad men du tror att du inte har pengar? Tänk igen. Kolla över din budget och se vad du kan spara in på så lovar jag att du har tillräckligt pengar för en utomlandshelg redan nästa månad. En hel helg i en annan vacker europeisk stad kan kosta lika lite (eller mycket) som en utehelg på krogen där en drink kostar lika mycket som en hel middag i Rom. Söndagens bakispizza kostar lika mycket som ett flyg! Var alltså inte rädd att boka ett billigt flyg. Gör det NU! Om du inte kan eller vill när dagen väl är framme, så spelar det ingen stor roll att ha slängt 87 spänn i sjön.
Jag hoppas att många kommenterar om sina budgetäventyr eller flyg ni just har bokat! Spännande! Bel Viaggio!

IMG_20170823_150357

IMG_20170901_161721
IMG_20170901_161024

andrea_bl

SHARE