Similan levde upp till sitt rykte – riktigt fin dykning

2094

Vi hade ett gäng fantastiska dagar i nationalparken Similan Island utanför Thailands västkust. Similan har sagts vara en av Sydostasiens bättre platser att dyka på. Här skriver jag lite om vad vi upplevde.

DEL 1 om resan till Similans: Vi dök med en bläckfisk >>
DEL 2: Så är livet på en dykbåt >>

Frågan du nu kanske ställer dig är om Similan Islands levde upp till sitt rykte? Det gjorde det definitivt kan jag säga. Att glida in med båten bland öarna här är nästan som att komma till västkusten i Sverige. Det är stora granitklippor överallt längs vattenbrynet. Alltså inte den klassiska kalksten som Thailandskusten utanför Krabi är känd för.

similans

Karta över dykplatserna i Similan Islands. Bild spegel-länkad från Pinterest. Klicka för att komma till bilden.
Karta över dykplatserna i Similan Islands. Bild spegel-länkad från Pinterest. Klicka för att komma till bilden.

Granitklipporna är inte bara ovan ytan. Miljön avspeglas även under vattnet, vilket gör att du som dykare kan simma runt nästan som i en labyrint av stora granitstenar på vissa av dykplatserna. Granitstenarna har inga koraller som växer på dem, förutom de otroligt vackra ”fan corals” som ser ut som stora löv som kommer ut från stenarna. Som här på bilden.

fancoral-2

I håligheter i klipporna sitter muränor och mängder av olika små krabbor och räkor. Och på stenväggarna även ”nudiebranchs”. Det är undervattenssniglar utan någon snäcka på ryggen. Se bilden nedan. Just denna nudiebranch heter på latin ”Phyllidia Varicosa”. Där nere under ytan finns tusentals och åter tusentals olika arter av nudiebranchs. De är ett exempel på hur häftigt havet är. Vem hörde om dessa djur när man var åtta-nio år liksom?

nudiebranch

leannepatrik
En dyk-selfie precis innan vi hoppar i vattnet!

En annan av mina favoriter nere i det stora blå är fisksläktet ”Angel fish”. Under min dykkarriär har jag aldrig sett så många olika typer av angel fish som jag sett på resan till Similan Islands. Vi såg bland annat ”Emperor Angel fish”. Och vi hade turen att förutom se en fullvuxen Emperor även se en ung. De är så häftiga innan de ändrar utseende. Se bilderna nedan. Första bilderna är på den unga vi såg och sista på den fullvuxna.

angelfish-3 angelfish

angelfish-4

Och som jag redan skrivit om, vi såg en bläckfisk och det kan du läsa om här >>

Det här var näst sista inlägget från dykresan till Similans. Sista inlägget kommer i morgon! Då berättar jag om dyket som var säsongens sista och faktiskt blev säsongens och ett av mitt livs bästa dyk.

SHARE