Upptäck medeltida Tallinn

952

Vill du resa tillbaka i tiden? Då kan det vara så lätt att hoppa på färjan från Stockholm österut. Till Estslands huvudstad Tallinn. Här kan du uppleva riktig medeltidskänsla.

Tallinn är en av norra Europas bäst bevarade medeltida städer. Gamla stan med byggnader i gotisk stil, kullerstensgator, smala gränder och mysig känsla är med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997.

Att vandra runt i gamla stan och på Rådhustorget är en fantastisk upplevelse. Inte sällan kan du se försäljare och underhållare som klätt sig i tidstypiska kläder från medeltiden. Njut av vackra byggnader och små affärer, caféer och restauranger.

Missa inte ringmuren från 1200-talet, på vissa ställen är den fortfarande helt intakt och på några håll är genom muren enda sättet du kan ta dig in i gamla stan. 26 av tornen i ringmuren finns kvar att beskåda än idag.

Att bara strosa runt i Gamla stan är härligt i sig. Förirra sig bort bland alla små gränder och gator. Försök hitta mysiga Katarinagränden med alla sina små hantverksbutiker för en genuin upplevelse.

Ett måste under ett besök i Tallinn är restaurangen Olde Hansa. Det är en upplevelse som ingen annan, för både smaklökar och ögon. Här går allt i medeltida stil och när du kliver in genom dörren här tappar du hakan av alla detaljer som bjuds. Väggmålningarna, borden och bänkarna i trä, ölsejdlarna också i trä i vilka du dricker Olde Hansas egen kanelöl. Personalen är klädd i häftiga medeltida kläder och ett husband spelar på gamla instrument uppe på en hylla precis under taket. Vissa av rätterna serveras på stora brädor och hela menyn har givetvis ett stort urval inspirerat av medeltida rätter.

Till och med toaletten har en touch av medeltiden med en kedja i taket som du måste dra i för att fylla upp handfatet.

Färjan från Stockholm till Tallinn tar ungefär 17 timmar. Att bara gå och vänta på att komma fram till din destination är inte alltid det roligaste. Under tiden kan du spela på ett casino med bonus.

Även om Tallinn är ett perfekt resmål över helgen från Sverige finns det flera skäl att stanna här längre. Det finns otroligt många saker att se och göra.

En av de sakerna du inte får missa är Domberget som ligger bara 10 minuters promenad från Gamla stan. Här får du en fin utsikt över hela stadskärnan och ringmuren. Uppe på den här kullen ligger slottet Toompea. I detta gamla barockpalats sitter det estoniska parlamentet. Det erbjuds gratis guidade turer på engelska kring slottet. Väl värt ett besök.

En annan ståtlig byggnad att spana in är Alexander Nevskij-katedralen med sin oerhört vackra arkitektur med tinnar och torn. Den används fortfarande för gudstjänster och är mycket sevärd.

Precis som många endes europeiska städer de senaste åren finns även gratis guidade turer genom staden. Tallinn Free Tour tar cirka 2 timmar och guidas av lokalbor som växt upp här. Finns det ett bättre sätt att lära känna en stad än genom dess egna invånare?

SHARE