Att tänka på för att leva ett år i Nya Zeeland

6108

På torsdag smäller det. Då sätter vi oss på flyget som tar oss från Australien till Nya Zeeland. Vår destination är Auckland på nordön.  Planen är att stanna i Nya Zeeland ett år.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom allt som måste förberedas och planeras för ett år i landet.

visum_nyazeeland

Visum

Visum måste du ha. Vi ska vara i Nya Zeeland ett år och vill ha möjlighet att jobba. Eftersom vi fortfarande inte fyllt 31 kunde vi ansöka om ”Working Holiday Visa”. Det är giltigt i 12 månader från dagen du åker in i Nya Zeeland. Du kan behöva göra en lungröntgen för att få detta visum. Om allt kring visum och lungröntgen har jag skrivit här >>

flygplan flight plane

Flygbiljetter

När du fått ditt visum godkänt kan du börja leta flygbiljetter. Från dagen ditt visum blivit godkänt har du 12 månader på dig att åka in i Nya Zeeland – så ingen stress. Du kan i lugn och ro leta flygbiljetter och hitta de billigaste alternativen.

Vi delade upp vår resa och åkte från Europa till Kuala Lumpur som är en stort nav för flyg i den här delen av världen. Där stannade vi för en övernattning. Vi planerade även in ett stopp i Australien (där vi är nu) för att hälsa på vänner.

Ett annat stort nav i Asien är Singapore. Det går också att flyga via Kina. Var öppen för det mesta när du letar flyg.

Från Sverige kan du normalt ta dig till Nya Zeeland via två eller tre mellanlandningar beroende på flygbolag.

Jag använder mig alltid av sökmotorn Momondo som listar flygpriser från överallt på internet. Momondo är helt gratis och visar dig alternativen. De tar inte ut någon kostnad.

När du söker, prova att dela upp dina flygningar i olika bokningar för att komma billigare undan och hitta det som passar dig bäst. Kanske ta 1-2 övernattningar i någon cool stad (typ Kuala Lumpur eller Dubai). Låt resan vara målet.

De två internationella flygplatserna på Nya Zeeland finns i Christchurch och Auckland.

patrik_reseforsakring

Reseförsäkring

Nu när du har ditt visum och din flygbiljett är den viktigaste detaljen din reseförsäkring. Det här är liksom en grej du inte ens ska fundera över. Du måste ha en reseförsäkring. Har du inte råd? Stanna då hemma och jobba ihop mer pengar innan du åker.

Det är dessutom inte så dyrt i jämförelse med vad det skulle kosta om den allvarliga olyckan är framme.

Vad sägs om 4 172 kronor för ett helt år med riktigt bra skydd? Det är vad det kostar hos Europeiska ERV om du vill ha en reseförsäkring som täcker dig för ett helt år i Nya Zeeland.

LÄS MER: Patrik – Tänk aldrig: ”Det händer inte mig” >>

De allra flesta försäkringsbolag idag täcker samma saker och har liknande skydd och erbjudanden. Men det är viktigt att läsa på och hitta det försäkringsbolag som passar dig.

Efter några rejäla snedsteg tidigare hos andra försäkringsbolag som jag inte var nöjd med hittade jag tillslut Europeiska ERV. Smaken är som baken – men personligen är jag väldigt nöjd med ERV. Jag har försäkringen ”Backup Extended” (den har nu bytt namn till ”Backpacker.”

Försäkringen Backpacker har bra skydd för dig som vill resa och jobba.

Jag har gjort en guide där jag jämfört olika försäkringsbolag som har reseförsäkringar. Läs den här >>

Europeiska ERV är ett av tre svenska bolag som ENBART sysslar med reseförsäkringar. Alltså inga bilar, hus och annat – de är istället experter på just resor.

Roads towards Wanaka. Photo: Patrik Enlund

Väl på plats i Nya Zeeland

Leta jobb, öppna bankkonto, skaffa sim-kort, registrera dig för att betala skatt, körkort. Ja, det är mycket att tänka på.

Om allt detta har jag och min syster Emelie skrivit en lätt och enkel guide. Klicka här för att komma till guiden med all information du behöver >>

patrikenlund

SHARE