Bara 35 dagar tills jag ska vandra till Everest Base Camp

386

Idag är det bara 35 dagar kvar innan planet lyfter till Kathmandu för min vandring till Mount Everest Base Camp. Tiden går så fort, jag hinner knappt blinka. Jag är så oerhört laddad för mitt andra försök att nå Base Camp.

Jag är också peppad på att komma tillbaka till Asiens sus och dus och livliga gator. Det är länge sen nu. Det rycker i den där tarmen som är sugen på annorlunda och oväntat.

Det blir jag och min brittiske kompis Sean som åker. Leanne som blev höjdsjuk senast väljer denna gång att avstå.

LÄS MER – Patrik: ”Så är det att vara Digital nomad” >>

Sus och dus på Kathmandus gator. Foto: Patrik Enlund

Förberedelser

Eftersom vi den här gången har valt att boka vandringen med Leannes goda vän Hari som driver företaget Trekking Team är det färre förberedelser att tänka på. De har bokat flyget upp i bergen åt oss. De fixar med tillstånd för att vandra i nationalparken och allt det där praktiska som vi ordnade med själva förra gången. De tar med varma sovsäckar åt oss. Jag har dock sparat en del grejer sen sist, bland annat våra två vandringsstavar och kartor över hela sträckan. Nu återstår bara att boka boende i Kathmandu eftersom vi har två dagar i stan innan vandringen börjar.

LÄS MER: ”Vi vandrade på Franz Josef glaciär i Nya Zeeland” >>

Kläder

Det är kyligt uppe i Himalaya. Vi kommer behöva varma kläder. Jag kommer packa ett underställ i syntet. Det är syntet eller ull som gäller eftersom bomullskläder drar åt sig fukt. Det är aldrig bra att ha bomull närmast kroppen. Även de strumpor jag kommer ha med mig är i ull.

Jag kommer använder mig av den klassiska ”lager-på-lager-principen” så jag enkelt kan ta av eller ta på mig om det blir varmare eller kallare. Det gäller att verkligen tänka till då jag inte vill packa för mycket.

Mössa och tjocka vantar är givetvis ett måste. Så fort solen försvinner bakom bergstopparna framåt eftermiddagen blir det direkt kyligt. Och framåt kvällen och natten ska vi inte ens tala om. Jag kommer dock ha med mig short för de varma förmiddagarna.

På fötterna kommer jag ha mina Meindl-kängor. De var med i Himalaya sist. De har också varit på Kilimanjaro. Och de var givetvis med under alla äventyr i Nya Zeeland det senaste året.

LÄS MER – Patrik: ”Bergsbestigning i Asien – ett mäktigt äventyr” >>

Mina trotjänare, Meindl-kängorna.
Jag under vandringen i Himalaya 2017. Foto: Leanne Richardson

Försäkring

Min reseförsäkring ”Reseförsäkring Ung” hos Europeiska ERV täcker inte vandring över 3 600 meter. De flesta försäkringsbolag har samma deal. Ska du göra något ”extremt” behöver du en tilläggsförsäkring. Det braiga hos ERV är att jag kan lägga till deras försäkring Extremsport enbart för de dagar jag ska vandra. Skulle jag komma tillbaka tidigare än vad jag betalat för får jag tillbaka skillnaden. Fantastiskt smidigt och flexibelt. Precis vad som behövs för resor som denna. Med denna försäkring är jag skyddad mot allt som kan hända. Skulle jag bli fast i bergen och behöva räddning med helikopter – japp då täcks det av försäkringen.

LÄS MER: Stor guide skriven av Patrik till att välja rätt reseförsäkring >>

Första hjälpen-väska

Oavsett om du är försäkrad kan ju små olyckor vara framme. Jag kommer som alltid bära med mig min första hjälpen-väska. Den följer med mig var i världen jag än åker. Alltid! Inga undantag!

Jag har skrivit om vad som finns i min första hjälpen-väska här >>

Kamera och batterier

Något som många ofta glömmer bort att tänka på är det här med kamerans batterier. Jag kommer ha med mig flera batterier i reserv. Jag kommer ha mina extrabatterier närmast kroppen och under natten tar jag ur batterierna ur kameran för att ha dem inne i sovsäcken. Utan detta trick kommer de snabbt laddas ur av kylan och vips så står jag där i Base Camp och kan inte ta en enda bild.

SHARE