Bildextra: Fina sjölejon i Surat Bay

191

Det här är del 3 om vår roadtrip längs kuststräckan ”The Catlins” på sydöns sydöstra hörn. Del 1 om Bluff och Slope point hittar du här. Den andra delen om vackra vattenfall och fina vikar kan du läsa här.

En sjölejon-hona ligger och kisar på mig i solen. Det här fotot är taget med zoom på minst 10-15 meters avstånd, det är viktigt att inte störa djuren. Håll avståndet. Foto: Patrik Enlund

Surat Bay – en strand med feta sjölejon

I Surat Bay, i inloppet till det lilla samhället Owaka, finns en strand som är omåttligt populär bland sjölejon. Stranden är riktigt, riktigt lång och vi tar en promenad på en bit av den och ser tre sjölejon. En jättestor fet hanne och två mindre honor.

Det är viktigt att hålla avstånd till vilda djur och visa dem respekt. Minst 10 meter men gärna ännu mer rekommenderas för sjölejon. Detta för både deras säkerhet men också din egen då ett sjölejon som blir uppskrämt och flyr i full fart mot havet inte väjer för något. Då blir du ”överkörd”.

Vi sätter oss ner i den fuktiga sanden och betraktar dessa magnifika djur under tystnad. Den söta vitgråa honan kastar sand upp på ryggen med hjälp av sina fenor. Med hjälp av sanden skyddar hon sig mot den starka solen, kanske också mot irriterande insekter.

När jag knäpper mina bilder ser det nästan ut som hon ler mot kameran och tittar rakt in i linsen. Undrar vad hon tänker? Djurmöten är alltid speciella. Kanske borde jag bli djurfotograf på heltid.

LÄS MER: Resa och jobba i Nya Zeeland – Guide med allt du behöver veta >>

Är hon inte söt? Foto: Patrik Enlund
Ett sjölejon har vassa tänder. Honan blir störd av flugor och grimaserar Foto: Patrik Enlund
Här viftar hon upp sand på ryggen för att skydda sig mot solen. Foto: Patrik Enlund
Leanne spanar i kikaren efter fler sjölejon. Foto: Patrik Enlund

En hanne, som har mörkare päls en honan. Långt till höger i bild ses Leanne sitta på en stock och spana i kikaren. Foto: Patrik Enlund

Leanne tar en paus och njuter av utsikten.
En riktigt stor och fet bjässe. En hanne som ligger och slöar i solen. Foto: Patrik Enlund

SHARE