”Brevet till mitt 16-åriga jag”

1220

Med Janis Joplins röst spelandes i grammofonen brukade vi drömma oss bort till en bättre värld. Vi var förvirrade 16-åringar med en brinnande längtan till det okända och outforskade. Vi ville inte vara en del av det samhälle som ständigt bröt ner oss och försökte gjuta oss efter en form vi inte passade in i. Vi hade våra drömmar och ville lämna Sverige så fort som möjligt.

Janis Joplin fick agera bakgrundsmusik till drömmandet.

Blandade känslor av den starka lusten att ge oss iväg tillsammans med rädslan att bli fast genomsyrade varje beslut vi fattade och varje dag vi räknade ner till att äntligen kunna försvinna därifrån. Vi var inte som de andra. Vi var aldrig nöjda och visste att något bättre väntade på oss. Men vi var för ivriga. Rädslan att bli kvar fick oss att ständigt försöka hitta utvägar, en chans att kunna ge oss iväg innan studenten, innan alla andra, innan våra drömmar tynade bort och vi blev som dem. Varje försök verkade lönnlöst. Det var för dyrt att gå på gymnasiet utomlands och att hoppa av skolan var vi inte tillåtna att göra. Jag önskar att jag lyssnat på de som sa åt mig att ha tålamod. I mina öron lät det som försök att få mig att passa in, ett försök att få mig att glömma bort mina drömmar och släcka min brinnande passion.

Åh, om vi bara visste vad som skulle komma. Jag skulle vilja berätta för den här ängsliga tonåringen om vad som faktiskt väntar där ute. Vad som faktiskt kommer hända i hennes framtid och att hon inte behöver oroa sig. Allt kommer ske när tiden är inne.

Du kommer ha vinden i håret och salt på din solbrända hud. Du kommer att stå i regnet och vara lycklig över allt naturen har att erbjuda. Du kommer stå på toppen av ett berg med utsträckta armar och se ut över kristallklart vatten. Du kommer möta människor som lämnar avtryck i ditt hjärta för evigt och hitta de människor du drömmer om att följa runt jorden. De som tänker som du och vill samma saker. De som inte ser dig som något annorlunda utan en av dem. Du kommer fyllas av energi och livsglädje och uppskatta varje dag.

Om dina drömmar inte skrämmer dig är de inte tillräckligt stora. Och visst var de skrämmande. Hela världen väntade och ingen visste vad som skulle hända. Men nu vet jag, och det är inget att vara rädd för. Nu lever jag livet jag drömde om. Jag är äntligen här och all oro var i onödan. Vem hade kunnat tro att det skulle vara så lätt att ge sig ut i jakten efter lycka och att den skulle hittas så snabbt och enkelt?

Tack för att du vågade drömma. Tack för att du aldrig gav upp hoppet och tack för att du aldrig nöjde dig.

Alla dina drömmar kommer att gå i uppfyllelse.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att läsa mer av Elsas fantastiska och gripande texter:


elsa

SHARE