Härligt snabbstopp i Bulgariens huvudstad Sofia

10722

Fulla av slottsupplevelser (Läs här>>) satte vi oss på tåget från Brasov till Rumäniens huvudstad Bukarest. Medan tåget rullade på vräkte regnet ner. Och inte skulle det sluta. Två dagar av regn, ständigt droppande och stora vattenpölar överallt.

Bukarest regnade tyvärr bort för oss. Vi som hade planerat att promenera runt i gamla stan, titta på ännu fler vackra rumänska byggnader och bara njuta i den europeiska högsommarvärmen som följt oss under resan. Nähädå, det blev det inget med.

Förra sommaren var Emelie i Bukarest och skrev 9 saker att göra i Bukarest >>

 

Det var bara att bita ihop och gå vidare. Nästa dag gick tåget till grannlandet Bulgarien och huvudstaden Sofia. Solen och högsommarvärmen var tillbaka. Jippie!

Mot Sofia i Bulgarien! Här hoppar vi på tåget i Bukarest.
Mot Sofia i Bulgarien! Här hoppar vi på tåget i Bukarest.

Det var en mycket vacker och häftig tågresa. Speciellt de sista timmarna påväg in mot Sofia när tåget följde en ringlande flod i dalgången nedanför häftiga bergssidor. Jag rekommenderar varmt att åka tåg i de här delarna av världen. Det är fantastiskt!

Staden Sofia älskar lejon. Den bulgariska valutan heter "Lev" vilket betyder just lejon. Bulgarerna ser sig själva som starka och modiga och därför har lejonet blivit en symbol. Överallt i staden hittar du stora lejonstatyer eller symboler.
Staden Sofia älskar lejon. Den bulgariska valutan heter ”Leva” vilket betyder just lejon. Bulgarerna ser sig själva som starka och modiga och därför har lejonet blivit en symbol. Överallt i staden hittar du stora lejonstatyer eller symboler.

Vi gjorde vår research om Sofia och insåg snabbt att vi ville gå den mycket rekommenderade stadsvandringen ”Free Sofia Tour”. Det är en ideell organisation med unga studenter som gratis arrangerar en promenad genom staden förbi alla sevärdheter. Du behöver inte boka något innan utan kan helt enkelt bara dyka upp. Läs allt och hitta tider och mötesplats här: http://www.freesofiatour.com

Stadsvandringen är rankad som nummer ett på Tripadvisor, med rätta. Vår guide Nina, en ung bulgarisk tjej som bott flera år i USA, kunde oerhört mycket om staden, historien och byggnaderna. Och det viktigaste för oss, det var roligt. Flera gånger lockade hon gruppen till skratt. Det är annat det än de långrandiga historieböckerna som svenska skolor erbjuder.

Sofia-3
Ett av Sofias mest kända och häftigaste landmärken. Den ortodoxa kyrkan ”Alexander Nevskij-katedralen” Döpt efter det ryska helgonet Alexander Nevskij. Den började byggas 1882 och var färdigbygd 1912.
Sofia-5
Ett av stoppen på rundvandringen, Teatern Ivan Vazov. Döpt efter Bulgariens mest kända författare.
Sofia-11
Teatern ligger vackert i en av Sofias alla parker med en stor fontän framför ingången.
Sofia-6
Helgonet Sofia, som är stor inom ortodoxa kyrkan, vakar över staden som är döpt just i hennes namn. Men här har hon inte stått så länge för på den här piedestalen i centrala delarna av staden stod Lenin under Sovjet-tiden.
Det här är hela anledningen till att Sofia ligger där det ligger. Det gamla badhuset med sina heta källor. Det började långt tillbaka i tiden när folk vandrade över Europa och stannade de här tack vare de heta källorna med vatten rikt på mineraler. Idag används inte badhuset. Vår guide Nina hoppas att "Politikerna tar sitt förnuft till fånga och öppnar upp det som ett badhus och spa igen".
Det här är hela anledningen till att Sofia ligger där det ligger. Det gamla badhuset med sina heta källor. Det började långt tillbaka i tiden när folk vandrade över Europa och stannade i området tack vare de naturliga heta källorna med vatten rikt på mineraler. Idag används inte badhuset. Vår guide Nina hoppas att ”Politikerna tar sitt förnuft till fånga och öppnar upp det som ett badhus och spa igen”.

Under vandringen får vi reda på att Sofia inte har någon ”gamla stan” som många andra städer i Europa. Nina berättar att Sofia är en stad med ”lager” istället. Det har byggts ovanpå det gamla. Det var därför som ruiner från när romarna styrde staden hittades då den nya tunnelbanelinjen skulle byggas för bara fyra år sedan.

Sofia-9
Ruiner från när romarna regerade i Sofia. Ett ”lager” under dagen gator…
Sofia-7
Ruiner från romartiden som hittades för bara fyra år sedan när den nya tunnelbanelinjen började byggas.
Sofia-10
St. George kyrka. Den byggdes på 300-talet av romarna och är Sofias äldsta byggnad.

Mycket mer än så hann vi inte med i Sofia. Mot Sverige! Nu ska det firas midsommar!

Men innan jag rundar av det här inlägget vill jag också tipsa om en gratis mat-vandring. Du vandrar runt i Sofia och får testa klassisk bulgarisk mat samtidigt som du lär dig om det bulgariska köket. Det var vår prio ett, men när vi kom till mötesplatsen var det redan fullt tyvärr. Se till att vara där i tid! Läs mer här: http://www.balkanbites.bg

Glad midsommar!

SHARE