Burma dag 1: Hektiska Yangon

1558

Galna trafikkorsningar, livlig gatufest och väldigt trevliga människor. Det sammanfattar kort dag ett i Yangon i Burma. Det här är första delen i min serie om Burma. I det här mer eller mindre oexploaterade landet ska jag resa i 28 dagar.

Det är ett enda stort myller. Burmas före detta huvudstad. Downtown Yangon. Gatorna går parallellt med varandra i ett enda stort galet rutnät. De är precis som i New York namngivna med nummer. Vi bor tre nätter på 49street upper block. En liten smal gata mitt i smeten.

yangon-4

yangon-5

Efter att ha dumpat väskorna på rummet går vi ut för att insupa stan. Gatumat, färsk frukt, fläsk, kyckling och bilar. Bilar, bilar och bussar. Vi anländer till Yangon tidigt på söndagsmorgonen och det blir lite av ett chockartat välkomnande. Att korsa gatan här är ett äventyr bara i sig.

Det är på sätt och vis fantastiskt att det fortfarande, 2016, finns platser som dessa. Knappt några övergångsställen, i princip inga rödljus och bilar, cyklar och folk överallt. I korsningarna gäller djungelns lag. En hop människor går helt plötsligt rakt ut i gatan och blockerar bussar och bilar som tutar frenetiskt. Det är bara att hänga på och hoppas på det bästa.

yangon-11
Trafiken är galen. Folk, cyklar och bilar tar sig genom korsningarna samtidigt. Alla på en gång.

Burmeserna är Buddhister och just nu pågår ”The Tazaungdaing Festival” vilket kan översättas till ”Ljusets festival”. Den firas vid fullmåne i den burmesiska kalenderns åttonde månad och är en nationell helgdag då det mesta är stängt och alla är lediga.

Festivalen kommer pågå de närmaste dagarna och jag återkommer med mer om denna i framtida inlägg. Just den här första dagen var vi lite för trötta men fick uppleva en liten bit av den galna kvällen. Gatan är helt packad med folk, det går knappt att röra sig, det står små karuseller och mini-pariserhjul längs vägarna och det är mat överallt. Detta händer kvällstid. Här kommer däremot lite bilder från dagens rundvandring.

yangon-7
Bussarna är något slitna och kör runt överallt med dörren öppen. Ibland fungerar inte blinkersen, då hänger någon ut genom dörren och med hela armen visar var bussen kommer ta vägen i korsningarna.

yangon-10 yangon-9 yangon-8

yangon-13
Vi bor på Shannkalay hostel mitt i stan. Varje rum är döpa efter platser runt om i Burma. Vårt rum: Bagan.
yangon-12
Vårt hem i Yangon för tre nätter.
yangon-3
Jag kommer sätta mig in i den burmesiska matkulturen ordentligt. Men restrött som jag var fick det idag bli en vanlig wookade nudlar med kyckling. För cirka 10 kronor på en liten restaurang, eller ja, mer ett hål i väggen. För det priset var det helt okej.
yangon-2
Till nudlarna blev vi serverade grönt te, soppa och vitkål med chilisås. Det ingår i varje måltid på just den här lilla gaturestaurangen.

Den gemensamma nämnaren för hela dagen: Folket är oerhört trevliga. Männen i sina heltäckande tyg de bundit som kjolar och kvinnorna i sina färgglada blusar. Du får räkna med att bli uttittat när du spatserar gatan fram. Men de tycker det mest är kul att vi är här.

SNABBFAKTA

  • Taxi från flygplatsen till centrala Yangon: Vi betalade 14 000 Kyat (cirka 100 svenska kronor) vilket är ett fast pris som används. Beroende på var du ska runt i stan är priset lite olika.
  • 10 svenska kronor = 1500 burmesiska Kyat
  • Boende. Det mesta är billigt i Burma. Men boende är inte lika billigt som resten av Sydostasien. För ett dubbelrum med ac i centrala Yangon betalar vi drygt 28 317 kyat per natt (drygt 200 kronor).

Missa ingenting i serien om Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE