Burma, Dag 19: Bussresa i 18 timmar till södern

1350

Hela dagen har vi spenderat på en buss från Inle Lake till Mawlamyine. 18 timmar i bussätet. Vi lämnade Inle Lake klockan 12 på dagen och kom fram klockan 6 nästa morgon. I och med det förflyttar vi oss ett enormt steg söderut och hoppar därmed också tyvärr över en hel del fina platser. Bland annat samhället Kalaw som jag skriver upp på min lista att besöka nästa gång jag reser till Burma. Vi önskar vi hade mer tid i Burma. Vi känner oss verkligen inte klara med norra delen av landet. Hade vi kunnat så hade vi stannat mycket, mycket längre.

mawlamap

Bussresan inleds fantastiskt vackert när vi korsar bergskammen som omringar Inle Lake. Det tar ett par timmar att ta sig över bergen då bussen först sakta klättrar upp genom skarpa s-kurvor för att sedan ligga på bromsen nerför på andra sidan. Vi vågar knappt titta ut genom fönstret då det stupar flera hundra meter rakt nedanför oss.

Som alltid i Sydostasien kör busschauffören riktigt snabbt och samtidigt som vi håller andan håller vi krampaktigt våra händer på sätet framför. Oavsett den något läskiga upplevelsen går det inte att bortse från att det också är fantastiskt vackert. På ett ställe rullar vi fram längs bergssidan ovan molnen som mäktigt kryper uppåt. Mystisk känsla.

Och 18 timmar senare efter flera mat och toalettstopp kommer vi faktiskt fram helskinnade. Trötta, sega, hungriga och 25 000 Kyat fattigare (som resan kostade oss).

Mawlamyine är en mindre stad i södra delen av Burma. Den här delen av landet ligger utanför den vanliga rundturen de flesta turister tar och genom åren har tagit sig genom landet.

I den här regionen finns mycket vackert att se. En av höjdpunkterna sägs vara samhället Hpa-an som ligger nordost om Mawlamyine. Det går att ta sig dit med flodbåt på Than-Lwin-floden och vi har hört att det ska vara en fantastisk båttur. Här finns flera häftiga grottor och klippformationer som reser sig upp ur vattnet. Utsikten från flera platser högt upp ska vara magnifik.

Om detta får ni läsa i framtida inlägg.

Missa ingenting från Patriks resa genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE