Charlotte fick utslag på grund av stress – nu reser hon på heltid

6760

Charlotte Lundquist, 31, tappade minnet, började tappa håret och hon fick utslag på kroppen. Läkaren sa att det var stressutslag på grund av att hon jobbat för mycket.
– En dag på jobbet så small det bara. Jag svimmade och kunde inte ta in mer information. Där och då blev jag sjukskriven, säger hon.
      Idag reser Charlotte på heltid och mår mycket bättre. Nu lever hon sin dröm.

Charlotte Lundquist började ett nytt jobb i januari 2017. Det var väldigt mycket jobb och det var stressigt.
– Jag hamnade lite i ekorrhjulet och kände att jag måste prestera för att jag var ny, berättar hon.

forskarna

Charlotte London
Charlotte vid Towern Bridge i London. Foto: Ready for takeoff

Kollegorna var bra och Charlotte trivdes med jobbet i sig. Men stressen åt sakta upp henne inifrån.
– Redan innan sommaren kände jag svindel-känsla. Jag fick utslag på kroppen och började glömma saker. Jag började glömma min portkod till huset och glömde om jag borstat tänderna eller ej, säger Charlotte.

Hon tänkte att sommaren och semester skulle ge henne den vila hon behövde. Men det blev inte som hon tänkt sig. Charlotte kunde ändå inte riktigt slappna av och jobbade till och med lite på semestern.
– Jag började tappa minnet ännu mer, började tappa hår och fick ännu mera utslag. Jag gick till doktorn som sa att det var stressutslag. Men jag lyssnade varken på vänner eller på vad doktorn sa i början, jag ignorerade helt enkelt symptomen.

LÄS MER: Sanne höll på att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna >>

Charlotte Berlin
Charlotte i Berlin. Foto: Ready for takeoff

En dag på jobbet i augusti sa kroppen stopp. Charlotte svimmade.
– Där och då blev jag sjukskriven. Jag orkade inte göra någonting på flera månader. Jag kunde inte ta mig upp ur sängen. Jag kunde inte klä på mig, jag orkade inte borsta håret eller tänka eller någonting, säger hon.

Att hon gick in i väggen drabbade allt det roliga som Charlotte ville göra i sitt liv. Men det startade också en förändring.
– Det fick mig att börja att reflektera om vad jag tycker om i livet. Jag gillar att resa och jag ville få snurr på min blogg. Jag tog kontakt med andra svenska resebloggare och hörde hur de som startat företag gjort. Det gav mig massa energi tillbaka.

Charlotte i Bangkok. Foto: Ready for takeoff
Charlotte i Bangkok. Foto: Ready for takeoff

Arbetsgivaren ville ha Charlotte tillbaka så fort som möjligt efter sjukskrivningen. Hon började jobba 25 procent och de ville sedan öka arbetsbelastningen ännu mer.
– Det gick alldeles för fort, säger Charlotte och fortsätter:
– Det var inte värt att må så dåligt. Jag hade ingen livsglädje. Det är inte värt att vakna så. Jag vill må bra. Jag vill göra något kul som får tiden att flyga iväg.

Det slutade med att hon sa upp sig.
– När jag sa upp mig var det mer än lättnad. Det var som att 100 kilo lättade från axlarna. Jag hade ett slutdatum.

Charlotte hade bestämt sig. Nu skulle hon resa på heltid. Ägna all tid åt sin reseblogg ”Ready for take off”. En blogg som hon haft lite vid sidan om sedan tiden då hon jobbade som flygvärdinna. Nu är resor och bloggen det hon gör.

Resa på heltid. På obestämd tid. Det är stora ord.

Hur känns det?
– Jag tycker det har varit en frihetskänsla att säga att det är på obestämd tid. Jag har vant mig vid tanken så det är  inte några konstigheter. Du är ju själv på din arbetsplats på obestämd tid. Har du ett fast heltidsjobb är det också på obestämd tid.

LÄS MER: Resa blev Helenes medicin när läkarna inte kunde göra något >>

Charlotte 4

Charlotte mår mycket, mycket bättre idag när hon själv kan bestämma över sin tid och får göra det hon älskar, att resa.
– Jag har lärt mig att börja säga nej till saker och ting. Och tänka efter före. Nu tänker jag efter om jag har tid och om jag orkar. Jag tänker efter innan jag tar emot uppdrag, säger hon.

Charlotte jobbade tidigare som flygvärdinna på SAS och Qatar Airways. Under en period bodde hon i Doha som är huvudstaden i Qatar. Hon växte upp i en ”flygarfamilj” och har haft privilegiet att se världen när det varit lov från skolan. Familjen reste alltid iväg.

LÄS MER: Vi svenskar jobbar så mycket att vi blir sjuka >>

Charlotte 6
Foto: Ready for takeoff

Vad är det med resor som du gillar så mycket?
– Att få vara med om och uppleva och se hur människor har det runt om i världen. Vad som kännetecknar deras kultur och miljö. Man blir så fast i Sverige att det är så världen ser ut men det gör den inte riktigt. Jag är nyfiken av mig och tycker det är kul att upptäcka nya ställen och kulturer för att se och jämföra och få en bättre förståelse, berättar Charlotte.

Har du någon resa som betyder något speciellt för dig?
– Jag var på safari i Sydafrika. Det kommer jag aldrig glömma, det var det häftigaste jag varit med om. Krugerparken, vi åkte i en jeep och letade vilda djur. Det är just det att jag är i djurens territorium. Spana, speja och invänta. Giraffer och elefanter gick över vägen. Lejon från höger och giraffer från vänster. Leoparder som ligger i trädet. Det händer saker hela tiden. Det är deras mark, det var väldigt, väldigt coolt.

Charlotte reser själv och det är också det hon skriver mycket om på sin blogg. Hur det är att resa som ensam tjej i världen.
– Jag tycker att folk borde prova på att resa själv. Många vågar inte, de vill resa med någon och hittar de ingen så reser de inte. Då blir det inte av. Men åk själv då! Det är fantastiskt. Du måste prova. Jag försöker pusha och hjälpa andra. Många säger att jag är tuff och modig som vågar resa själv. Men det kan alla göra, det handlar om viljan, säger hon.

LÄS MER: Claes sa upp sitt gamla liv – är lyckligare än någonsin >>

Charlotte 5
Foto: Ready for takeoff
Charlotte 1
Foto: Ready for takeoff

Att resa själv har öppnat många dörrar som aldrig annars hade öppnats menar Charlotte.
– Jag har träffat så mycket fantastiska människor. Hjälpsamma och supergulliga. Man blir intressant för människor när man reser själv. Jag tycker är det jättekul. Folk börjar prata med mig.

När vi nu skriver maj 2018 i kalendern är Charlotte i mycket bättre skick än tidigare. Hon åker snart till Irland och vem vet vad som väntar härnäst. Hon ångrar inte sitt beslut.
– Jag mådde inte bra och resa är det som får mig att må bra så en förändring behövdes göras och jag mår mycket bättre idag än vad jag gjorde i vintras, säger hon.

Följ Charlotte på hennes blogg Ready for takeoff: http://www.readyfortakeoff.se/

patrikenlund

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.