Claes, 57, efter uppståndelsen: ”Nöjd att kunna inspirera någon”

920

För några veckor sedan skrev Ett annat liv om Claes som sålde allt i sitt hem (Läs här) för sju år sedan. Artikeln blev viral och lästes och delades av tiotusentals. Vi tog en pratstund med Claes för att höra hur han mår i Indien efter uppståndelsen.

spelar
Claes har fortsatt spela på den öppna scenen på stranden och är lycklig. Foto: Privat

Claes, artikeln om dig blev viral med tusentals och tusentals läsare som reagerade och delade. Hur känns det efter allt det här?
– Blandade känslor. En del i mig verkar inte kunna förstå intresset då det i mig känns som det enda vettiga sättet att leva MITT liv. Att inte sitta fast i ägande som avlägsnar mig från min frihet, att leva enkelt, att kunna följa mitt hjärta. En annan del i mig kan naturligtvis känna sig smickrad av uppmärksamheten men mest kan jag känna mig nöjd med att kunna inspirera någon. Att kunna inspirera någon att våga förändra sitt liv är något jag kan känna mig nöjd med. Inte alls för att alla ska göra det jag har gjort, ALLA har sin egen väg och jag vill bara visa att det är möjligt. ALLT är möjligt, men det är du som måste göra det. Gör det!

Varför tror du att så många vill läsa och kommentera om ett sådant här livsbeslut?
– Det verkar finnas en dröm hos många att bara lämna allt och dra. I det tolkar jag in att det är många som inte lever det liv som de vill leva. Man kanske sitter fast i ekorrhjulet men vill något annat. Sen vill vi väl alla läsa om äventyr och mitt liv har ju blivit ett äventyr. Uppmuntrande kommentarer gör mig glad och dessa är i klar majoritet. Andra påpekande kommentarer verkar mest komma från de som inte har läst allt eller inte ha förstått. Alla har rätt till en åsikt och alla som kommenterar har ju blivit berörda på något vis. Det är också intressant, att kunna beröra bara genom att vara mitt naturliga jag, tacksamt.

Vad är ditt tips till någon som vill göra samma sak men har svårt att ta sig över hindren de ser framför sig?
– Gör inte ”Min resa”. Känn inåt och gör sedan Din resa utifrån Dina förutsättningar. De högsta hindren bygger du upp själv i dina tankar. Tankar som inte är något annat än just tankar, det vill säga; de finns inte på riktigt. Släpp taget och LEV!

Många tycker att du lever drömmen. Frågan är ju då: Vad drömmer du om?
– Mina drömmar små drömmar just nu, de handlar mest om platser jag vill besöka. Men jag släpper det och för det mesta dyker det sedan upp en möjlighet som tar mig däråt. Annars lever jag i känslan att: Livet är perfekt och jag får alltid det jag behöver, inte alltid det jag vill ha, men alltid det jag behöver.

Och till sist, vad ska du hitta på idag?
– Ta en scootertur med en vän. Inåt landet, in i djungeln på småvägar och stigar, upp efter floden genom små byar. Vi ska till mitt favoritställe i floddeltat för att läsa lite, vila ögonen och vara tyst tillsammans. Att vara tyst tillsammans är en underskattad syssla och det är ju inte alltid det är bekvämt. Men vi kan vara tysta tillsammans och sådan vänskap måste vårdas.

Följ Ett annat liv på Facebook för fler liknande texter och reseinspiration i ditt flöde: www.facebook.com/ettannatliv

gd
Gefle Dagblad skrev också om Claes. Foto: Privat
SHARE