Corona ställer till det – men vi kunde haft det värre

827

Vi är i Thailand och här har vi varit sedan i höstas. Vi jobbar som dykguider (Läs här) och visar turister korallreven. Ett fantastiskt liv på alla sätt och vis. Men nu har Corona tagit världen i sitt grepp och allting är ovisst.

Foto: Mike Rednüs

Mindre turister

Sedan någon vecka tillbaka har turistflödet minskat enormt. Väldigt få personer är här på ön och väldigt få bokar en dag med dykning eller snorkling. Var och varannan dag är vi lediga jämfört mot att vi normalt brukar jobba 5-6 dagar i sträck.

Restaurangerna gapar tomma, stränderna är tystare och lugnare och hotell rear desperat ut sina rum för halva priset.

Vi följer noga utveckligen i Thailand och resten av världen. Just nu känns vår lilla ö som en av de säkraste platserna på planeten. Än så länge, vad vi vet, har det inte blivit något utbrott av smitta här på ön. Förutom minskat antal turister fortsätter livet som vanligt för alla som bor här.

Vår dykresa blir inte av

När säsongen tar slut här hade vi en plan. Vi såg fram emot vår drömresa i mitten på april. Under flera år har vi drömt, längtat och pratat med andra om ”The Coral Triangle” och ”Banda Sea” (Banda-havet). Världens bästa område för dykning utan konkurrens. Det här området ligger norr om Australien, väster om Papua Nya Guinea och öster om Bali.

Det är ett relativt stort område i Indonesien med många olika destinationer. Efter rekommendation valde vi att boka vår resa till en ö som heter Alor. Flera vi känner har varit där och har beskrivit Alor med skakiga ben och sagt att korallerna under ytan har fått dem att börja gråta. Då kan ni förstå hur vackert det är.

En vacker havsanemon i lila. Foto: Patrik Enlund

Där skulle vi vara i en vecka och bara dyka, dyka och dyka. Det var resans enda syfte. Dyka, äta, sova. Det finns ingenting annat där vi hade tänkt göra. Absolut ingenting annat.

Nu har Indonesien, som många andra, stängt sin gräns. Vi kommer inte kunna ta oss in. Vår resa blir inte av. Jag är så himla ledsen. Varför just nu?! Varför kunde inte Corona komma senare? Varför inte nästa år? Varför kommer det här viruset EXAKT samtidigt som vår drömresa skulle inträffa. Tajmingen är ofattbar.

Men vi kan verkligen inte klaga. Så många har det så mycket värre. Vi befinner oss i Thailand och lever vårt drömliv. Att vi inte kommer iväg till Indonesien är inte hela världen. Det viktigaste är att vi mår bra och att världen klarar av det här viruset.

Vi måste tänka positivt, här har jag skrivit om att ”njuta av naturen hemma” >>

Kommer vi ens kunna komma hem?

Just nu är allting osäkert. Flyg blir inställda. Länder stänger gränser. Vi har en flygbiljett bokad från Kuala Lumpur till London i slutet på april. Kommer vi behöva flyga hem tidigare? Ingen vet. Kommer vårt flyg gå då? Ingen vet.

Varför packar vi inte bara ihop våra saker och drar hem nu? Det är inte så lätt. Till att börja med: Leannes hemma är England. Mitt hemma är Sverige. Kommer den ene av oss bli insläppt i den andres land? Vi vet inte.

Dessutom känner vi oss inte supertaggade på att ta oss till en flygplats och sätta oss på ett flyg. Chansen att bli smittade och sedan ta med oss smittan hem är sannolikt större än om vi stannar där vi är just nu.

Solnedgångarna är fortfarande lika vackra. Foto: Patrik Enlund

Så vår plan just nu är att sitta lugnt i båten, avvakta läget och följa alla nyheter. Som sagt, vår lilla ö är troligtvis en av de säkraste platserna just nu. Vi kunde haft det så mycket värre. Solnedgångarna finns fortfarande kvar och de är lika vackra som de var innan Corona-viruset. Oss går det ingen nöd på.

Men gäller försäkringen verkligen?

I och med att vi redan är ute på ”en resa” så påverkas inte vår försäkring av UD:s avrådan. Den gäller tillsvidare. Jag är försäkrad hos Europeiska ERV med ”Reseförsäkring Ung”. Den täcker det mesta och nu under Corona och UD:s avrådan gäller den för all sjukvård jag  eventuellt kan behöva. Och då kan det vara vad som helst. Även Corona. Jag kommer skriva ett separat inlägg om enbart försäkringar och Corona så småningom.

Medan vi väntar på vad som ska hända så fortsätter vi uppdatera vår Youtube-kanal. Vi ligger lite efter, därför är de videor som vi publicerar nu från i höstas. Det finns också massor av videos från Nya Zeeland att titta på sedan tidigare. Vill du drömma om resor och se hur vi lever ”ett annat liv” – häng med oss på Youtube.

SHARE