Baby-orangutanger och iglar i djungeln på Borneo

1990

Denna vecka är det djungel-trekking på schemat. Vi börjar med att samla in grenar med blad till baby-orangutangerna som de ska lära sig att göra bon med. Sedan går vi ut i djungeln i några timmar.

Förutom rädslan att stöta på ormar och giftiga spindlar så är blodiglarna något som vi försöker undvika. Små, små jäklar som suger en massa blod om de får chansen. Som skydd har vi bland annat ”leech socks” (se bilden), som vi trär över våra vanliga strumpor och byxor för att förhindra ovälkommet besök.

Annars så baddar folk med diverse kemikalier för att undvika småkryp. Jag kör med några sprayningar 50 deet som jag fått av min tyska vän.

Redo för vandrig i regnskogen. Stövlar inhandlade här för cirka 25 kronor. Lätta och vattentäta. Fantastiskt bra köp.
Registrerar ett bo. Vi uppskattar trädets höjd, boets höjd och avståndet från orangutangcentret. Det kan bli helt galet fel när fyra personer ska gissa höjd och avstånd. Sedan registreras också typ av träd för att se vilka träd som orangutangerna gillar bäst.

Det är riktigt trevligt att vandra här i djungeln. Jag menar det är ju verkligen Borneos djungel! Vårt uppdrag är att hitta orangutangbon och sedan räkna dessa. Men annars är det bara några timmars äventyr över stockar, halvtrasiga broar och genom gyttja.
Livet är svettigt men rätt fantastiskt.

Svettiga men glada!

För för information om projektet se:

https://www.travellersworldwide.com/malaysia/malaysia-conservation-orangutans

För att få en inblick i arbetet så rekomenderar jag att se ”Meet the orangutans”. En dokumentärserie som spelats in på centret för några år sedan. Det går att hitta klipp på Youtube. Vet ej hur jag får tag på hela avsnitt.

ann-louise

SHARE