Elin Stadenberg: ”Mitt liv – är ett annat liv”

2001

Precis nyligen satte jag mig ner och öppnade ett tomt dokument på datorn för att skriva min nästa text till ”Ett annat liv”. Jag sa orden högt för mig själv och smakade på det intressanta och nervkittlande i innebörden av dem. Ett annat liv. Hur passar mitt liv in där? frågade jag mig själv.

LÄS MER AV ELIN: ”Lycka är ingen prick på kartan” >>

När jag ser mig omkring i mitt rum i hyreslägenheten i Solna ser jag ingenting som varken är nervkittlande eller speciellt intressant. Jag ställer klockan och går till jobbet, jag väntar på att sommarkvällarna ska bli ljumna, jag åker tunnelbana och köper kaffe på 7/11. Ändå sällar jag mig till ett annat liv och ser min plats där. Det har bara gått några veckor sedan jag kom hem från Australien och just nu befinner jag mig någonstans mittemellan att smälta tillbaka in och längtan bort. Då menar jag inte bort från Sverige, utan bort från det förutfattade livet. Jag känner en gemenskap med dem som inte bara lever livet så som vi blir tillbedda, även om det ser ut som att jag själv gör det just nu.

För jag tror att det kommer inifrån. Jag tror att det handlar om en medfödd känsla till det som finns bakom kött och blod eller ett frigörande från inlärda mönster. En lyhördhet och välkomnande öppenhet inför livet och att våga leva det med kärlek. Det betyder inte ett liv fritt från ansvar, utan att ta ansvar för vad livet är för just dig. Att se dagarna som dina. Som våra. Som levande! Att ta dem för vad de är, så som de erbjuder sig i sin enkelhet.

Och jag tror att det som kommer inifrån är frihet. För frihet krävs mod. Att välja meningsfullhet framför, eller kanske trots, rädsla. Det behöver inte handla om hur livet ser ut runtomkring en, om dagarna är normbrytande eller råkar gå precis i hjulspåren som samhället nött upp. För jag förstår att vi alla har olika förutsättningar. Det handlar om att trampa upp sin egen stig och skapa sitt eget liv så som man vill med det man har. Att lyssna inåt och inte överröstas av rösterna utanför dig. Att ge ditt liv till dig och att ge dig själv till livet.

LÄS MER AV ELIN: ”Vår hjärna kan lära sig av hjärtat” >>

Dagarna är i ständig förändring och jag gör inte alltid det jag älskar. Men oavsett hur omständigheterna ser ut just för tillfället, så är det viktigt för mig att alltid minnas varför jag gör det jag gör. För mig handlar det om att inte leva av slentrian i det liv som jag fötts in i, utan att våga leva ett annat liv. Det som jag har valt.

LÄS MER AV ELIN: ”På jorden är jag alltid hemma” >>

SHARE