Hoppa till innehåll

Elsa: ”En plats att kalla hemma”

Vad händer när resandet blir din vardag? Vad händer när man inte längre får en kick av att ständigt besöka nya platser och plötsligt inser att man kanske borde skapa sig en mer stabil tillvaro? Svaret är för mig väldigt enkelt. Det är bara att skapa sig en tillvaro man trivs med.

Efter att ha rest i nästan tio månader känner jag mig trött på att inte ha ett ställe att kunna kalla hemma. Även om jag älskar livet på ett hostel och känslan av att alltid ha människor omkring mig och en ovisshet om vad morgondagen har att erbjuda är det skönt att kunna andas ett tag. Att kunna packa upp ryggsäcken och göra sig hemmastadd. Det här är för mig absolut inte lika med att åka hem till Sverige. För mig är det att åka hem till en ny lägenhet i Nya Zeeland.

Utsikten i Queenstown, Nya Zeeland. Foto: Elsa Svorse

Utsikten i Queenstown, Nya Zeeland. Foto: Elsa Svorse

Plötsligt befinner jag mig alltså i en lägenhet i centrala Queenstown . Att ha en dusch med varmvatten kändes konstigt nog och att befinna mig i en situation där jag kan säga att jag är ensam hemma har inte hänt på evigheter. Att kunna gå runt i pyjamas en hel dag eller att inte kunna klaga på någon annan än sig själv när toalettpappret är slut är en konstig omställning.

Trots att jag nu lever ett liv precis som alla andra och inte längre är på resande fot skiljer det sig ändå så mycket från livet i Sverige. För vem kan komma hem från jobbet och ställa sig frågan: Vad ska jag göra idag? Hajka upp till toppen av berget och se på solnedgången, kanske boka in mig på paragliding eller kanske äntligen testa på ett bungy jump? Så visst befinner jag mig fortfarande mitt i äventyret, men enda skillnaden är att jag efter en lång dag fylld med roligheter kan vända mig till min pojkvän och säga att jag vill gå hem.

Foto: Elsa Svorse

Foto: Elsa Svorse

Foto: Elsa Svorse

Höstfärger i Queenstown. Foto: Elsa Svorse

Så till er som vill ut och resa utan att vara sådär överdrivet taggade på att bo på hostel och ha hela livet i en ryggsäck: Det finns andra alternativ.

Att skapa sig ett stabilt liv i något år behöver inte betyda att ni måste stanna i Sverige. Varför inte skaffa er en lägenhet i Sydney och jobba ett år om ni så gärna vill ge er ut i världen? Vad är skillnaden mellan att ha en lägenhet och ett jobb i Sverige och att ha en lägenhet och ett jobb någon annanstans i världen, förutom att ni får chansen att följa era drömmar? För visst låter det mycket mer spännande att kunna ligga vid stranden, dyka, besöka vattenfall, åka skidor eller vad det nu kan tänkas vara efter jobbet än att sitta inne och titta på tv? Och detta för samma mängd pengar du skulle spenderat i Sverige.

Allt du behöver slösa pengar på är en flygbiljett så kan du starta ett helt ”normalt” liv någon annanstans.

elsa