Emelie: Varför är jag så fäst vid min snowboard?

2602

Jag sätter dit den sista tejpbiten, knyter ihop den svarta sopsäcken som ska säkerställa att inget trillar ut, sätter dit adresslappen drar en sista suck och går mot postinlämningen. Paketet ska nu skickas hela vägen upp till Boden. Paketet innehåller en snowboard, men inte vilken snowboard som helst.

Jag minns den där dagen för sex år sedan. Det var vinter och jag var i fjällen, som sig bör.

Jag hade bestämt mig för att köpa en snowboard. Jag gick till testcentret och prövade ut några stycken, det var särskilt en som jag fastnade för. Det var en Burton feather, jag tyckte den var så fin och ville verkligen att den skulle bli min. Och så blev det, för mina sparade slantar fick jag min nya snowboard. Den var limegrön under, ovansidan var vit med violetta rutor och sträck tvärs över.

Sedan dess har det blivit otaliga turer upp och ner för fjället, någon topptur och en hel del offpiståkning, några åk i parken bland hoppen och boxarna och såklart flera vurpor.

Det har blivit åkning både i Norge och Sverige. Jag tog omsorgsfullt hand om brädan, vallade och slipade kanterna allt för att den skulle hålla länge och gå bra i snön. Vi har haft så många fina stunder tillsammans.

snowboard

I vintras så hände det. Jag köpte en ny bräda. Vad ska hända med min gamla nu tänkte jag, den som jag haft så länge, den som är så fin, den som jag lärt mig så mycket på. Det tog emot att tänka de tankarna, att vi kanske skulle skiljas åt.

Vad är det som gör att ägarskapet kring en ägodel griper sig tag så starkt, likt Gollum i ”Sagan om ringen” som är helt besatt i sin ring, okej riktigt så illa är det inte med min snowboard.

Det kan vara bra att ha den andra snowboarden kvar tänkte jag, jag kanske behöver den en vacker dag, det är väl ingen som vill köpa den här tänkte jag.

Allt för att försöka övertala mig själv till att inte sälja den.

Inners inne vet jag ju att den kommer bli ståendes i vinter till ingen nytta, men ändå så är jag självisk och tänker att den är min, bara min och jag vill ha den kvar. Jag tror att det kändes lite jobbigt att göra mig av med den för att jag har många minnen kopplade till den. Men vad ska ja med två stycken till när jag bara använder en. Kanske är det en statusgrej jag vill uppnå genom att äga mer än en snowboard?

Det här med materiella ting alltså, vad är det som får oss att vilja ha saker? Jag shoppar väldigt sällan kläder, köper väldigt sällan prylar, och om jag skulle göra det så gör jag det på loppisar och second hand affärer. Saker som kostar lite mer pengar ser jag som investering och något jag verkligen kan ha nytta av till exempel som min snowboard.

Jag tror att det är nyttigt att tänka över vad man har och vad man egentligen inte behöver. Ni alla känner ju till känslan efter ha köpt något som man så länge velat ha, lyckoruset som infinner sig, glädjen över att äntligen ha det hos sig. Jag tror det är en illusion av lycka. Riktig lycka kommer inifrån. Jag tror att om man nu kan bli lycklig av saker så ska man veta vad man äger och varför. Jag äger ingen lägenhet, jag hyr i andra hand och jag äger inte ens möblerna som finns i lägenheten.

Jag tänker att när jag köper saker så ska det utfylla ett syfte.

Vet ni, jag har inte ens en tv och det är inget jag känner avsaknad av. Jag har fått flera reaktioner på det. Om jag hade haft en så skulle jag bli liggandes i soffan och zappa mellan olika program. Tv är en konkurrent till verkligheten.

För bakom all reklam och realityserier pågår livet. När du stänger av teven finns en bok att läsa, en promenad att ta, ett samtal med en vän, en god maträtt att laga. Min kompis har en hund som väldigt ofta sitter i fönstret och tittar ut. Vad tittar hon på undrar jag. Det är katt-tv.

Hon sitter och kikar på grannkatten och jag gör detsamma.

Jag tror vi alla skulle behöva en katt-tv.

Jag lämnar ifrån mig snowboarden med vetskapen att en tjej någonstans i norra Sverige kommer få uppleva allt som jag upplevt på min snowboard. Det känns bra ändå, lite som en befrielse och en god gärning.

TIPS: Friluftsfrämjandet anordnar ofta bytesmarknader runt om i landet med vinterutrustning. Där kan en fynda alltifrån skidor till skridskor. Du kan köpa och sälja utrustning. Kolla med just din lokalavdelning var och när de kommer ha bytesmarknader: www.friluftsframjandet.se

bl_emelieenlund

SHARE