En dag i canyonen i Nya Zeeland: ”Jag är beroende av äventyr”

1085

Varenda cell i kroppen studsar upp och ner, fullkomligt nerdrogade med adrenalin och endorfiner. Jag är påväg ner för en klippvägg med forsande vatten överallt omkring mig. Det smattrar hårt på min hjälm och jag kan knappt hålla ögonen öppna för allt vatten. Jag är mitt i ett vattenfall. Flera tusen liter vatten kastas över kanten och här är jag mitt i alltihopa. Helt galet, jag vet!

LÄS MER: Working Holiday-visum i Nya Zeeland – Så funkar det >>

Det här vattenfallet kallas för ”Tratten”. Det är lätt att förstå varför. Foto: CanyoNZ
Foto: CanyoNZ

Jag är säkrad i ett rep som sitter fast i min sele. Jag släpper på mer av det neongula repet och fortsätter gå vertikalt nedför den blöta klippväggen. Det är halt, men skorna har bra grepp. Jag har väl en sisådär 20 meter kvar innan jag är nere, det är riktigt högt och utsikten över dalen är fantastisk.

Mitt i denna adrenalinstinna stund måste jag påminna mig själv att vrida på huvudet och njuta av vyerna bakom mig. Jag känner mig som en superhjälte där jag stannat till mitt på en bergvägg djupt inne i skogen, eller kanske som en del av ett amerikanskt SWAT-team på ett hemligt uppdrag. Men framförallt känner jag mig levande. Mer levande än någonsin. Jag känner mig aldrig så levande som när jag gör något som är en aning farligt. Living on the edge, liksom.

Det här var bara ett av tio vattenfall som jag tog mig nerför den här dagen. En dag helt fullproppad med äventyr. Jag vetekatten om det går att få mer äventyr på en dag.

LÄS MER – Patrik: ”Så är det att vara Digital Nomad” >>

Så lycklig! Foto: CanyoNZ
Vackra vyer. Foto: CanyoNZ
Högt och stort. Foto: CanyoNZ

Canyoning, ja det är vad det kallas. Vi firar oss nerför vattenfall, hoppar från höga klippor och åker zipline där det är för brant. Vi är en grupp på fem personer som tar oss ner genom denna branta canyon med företaget CanyoNZ ledda av de tre erfarna guiderna Wayne, Gav och Gareth. Tre supersköna snubbar som vet precis vad de sysslar med. CanyoNZ har sysslat med canyoning i över 15 år.

Vi är i Kauaeranga-dalen som är en del av Coromandel Forest Park. Canyonen heter ”The Sleeping God canyon”. I början av dagen berättar Wayne historien bakom namnet. Innan Européerna kom till Nya Zeeland och började hugga ner skogen för virke täcktes stora delar av Coromandel av de enorma Kauri-träden. Kauri-träden kan bli upp till 40 meter höga och omkring 6-7 meter i diameter. Wow! Tänk er själva, sjukt stora. Dessa Kauri-träd stod också här, intill sidan av canyonen. De Mauri som levde här gav canyonen namnet ”The sleeping god” då träden stod som stora sovande gudar på var sida om det forsande vattnet. Det hade varit häftigt att uppleva.

Innan vi gav oss ut på detta galna äventyr utrustades vi med hjälm, sele, en tjock våtdräkt, våtskor och utanpå dem ett par skor med riktigt bra grepp.

Dagen börjar tidigt på morgonen med en knapp timmes promenad uppför kullen till toppen av canyonen. På vägen upp skymtar vi några av de tio vattenfall vi ska ta oss ner för. Canyonen ligger vackert inklämd mellan de höga kullarna täckta av grönskande träd. Inte långt härifrån ligger kända ”The Pinnacles” dit flera tusen vandrar varje sommar. Det är vackert, häftigt och lite läskigt hinner jag tänka när jag tittar på vattenfallen nere i dalen.

Jag har aldrig gjort något liknande tidigare. Visst, jag har firat mig ner för klippväggar hemma i Sverige, men aldrig mitt i ett vattenfall. I den grupp som kör canyoning denna dag varierar erfarenheten stort. Du måste inte vara ett proffs eller ens ha testat firning överhuvudtaget för att boka en dag av canyoning. Några av personerna i dagens gäng har ingen erfarenhet alls. Du bör vara relativt fit och inte rädd för höjder, men i övrigt kan alla göra detta.

Innan trippen startar får vi en genomgång av hur utrustningen fungerar och vi är alltid i guidernas säkra händer. Skulle du tappa greppet om repet är de där och spänner åt så du inte faller. En guide står alltid nedanför vattenfallet och en guide alltid högst upp. Vi är supersäkra!

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Allt du behöver veta >>

Foto: CanyoNZ
Foto: CanyoNZ

En efter en tar vi oss sakta men säkert ner för vattenfall efter vattenfall. När vi klarat av tre nedfirningar ska vi åka i naturens egen rutschkana. Armarna i kors över bröstet och benen ihop och sen bär det av i full fart. Den tjocka våtdräkten gör att jag inte känner av alla ojämnheter på klippan. Hela jag bubblar av skratt där jag susar fram nerför klippan.

Även om jag ser helt skräckslagen ut så bubblar jag av skratt på insidan. Foto: CanyoNZ

Hela den här dagen är jag personifierad. Det är sådant här jag lever för. Det är sådana här grejer jag fullkomligt älskar. Jag är beroende av adrenalin och endorfiner. Jag är beroende av äventyr. Och vilket äventyr det var. Men det är också så mycket annat som krävs för att ha en bra dag. Och det fanns det gott om denna gång. Dåliga skämt blandas med bra skämt och höga skratt. Vi trycker i oss smörgåsar och chokladbar efter chokladbar fulla av energi till lunch. Det varma teet från termosen värmer gott när vi huttrar lite i våra våtdräkter.

Att hoppa från 14 meter är högt. Men jag gjorde det! Foto: CanyoNZ
Känslan efter ett 14-metershopp: Wehooo! Foto: CanyoNZ

Bästa känslan på dagen? Om jag bortser från alla adrenalinkickar i vattenfall så var den grillade hamburgaren i slutet av dagen en höjdpunkt. Tack Gav (Bra grillat!) Med torra kläder och ett stort leende på läpparna finns det inget som slår mat ute i naturen.

Ska du själv ut på galna äventyr? Glöm inte bort att dubbelkolla om din reseförsäkring täcker dig. För enbart den här enskilda dagen uppgraderade jag min reseförsäkring hos Europeiska ERV med deras ”Reseförsäkring Extrem”.

Den här dagen full av canyoning är ett samarbete med CanyonNZ. Allt som jag skrivit i det här inlägget är mina egna åsikter och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för.

SHARE